Sari direct la conținut

Stenogramele PCR 2004

Evenimentul Zilei

Toropeala acestei campanii electorale fara sare si piper a fost dinamitata ieri de o serie de documente prezentate pe Internet. Cvasianonimul site www.istorie.info a facut publice stenogramele secrete ale unor intruniri ale Delegatiei Permanente a PSD, care au avut loc in ultima parte a anului trecut.

Continutul discutiilor purtate de liderii partidului de guvernamint (infirmat oficial, dar confirmat pe soptite chiar de citiva dintre participanti) dezvaluie o imagine socanta a modului in care PSD isi exercita puterea.

Este naucitoare dorinta obsesiva, maladiva, a grupului de la putere si in special a lui Adrian Nastase de a controla mass-media. Din stenogramele publicate pe Internet reiese ca la Delegatia Permanenta se discuta (discuta?) ore in sir despre ziaristi, reporteri TV, moderatori de talkshow-uri, ratinguri, chiar si despre ce ar trebui sa intre pe scroll la unele televiziuni.

Adrian Nastase traieste o drama, probabil, pentru ca nu este redactorul-sef al presei romane. In stenograma din 29 septembrie 2003 apare o declaratie a premierului in care acesta explica faptul ca e nevoie de “cineva sa stea la pupitru, sa vada tot ce s-a intimplat si sa spuna, domnule, noi vrem sa apara pe televiziune mesajul asta, vrem imaginea asta…”.

Serban Mihailescu ii tine isonul si se declara nemultumit de prestatia unui reporter de la ProTV, propunind inlocuirea acestuia. Pentru ca reportajul sa iasa asa cum vrea PSD-ul, are si o solutie: “Aici trebuie sa folosim metoda care a mers foarte bine cu Antena. Inainte de emisiune, rugaminte si vorbit, pentru ca Adrian (Sirbu? – n.r.) are… in fiecare zi imi cere cite ceva din varii motive”.

Si Valer Dorneanu are o nemultumire, nu cu televiziunile, ci cu ziarele.

“Ma gindeam la un moment dat asa, in naivitatea mea, probabil cind o incepe campania electorala, toate ziarele astea pe care le tinem asa serios sa existe, sa aiba audienta si sa prospere, poate atunci vor veni si ne-or ajuta, dar pina atunci ne toaca atit de solid incit nu stiu daca ne mai revenim in campania electorala cu sprijinul lor consistent”.

Solutia salvatoare a dat-o Dorina Mihailescu: “Sa stim foarte clar ce bani, ce ne cer, nu trebuie sa asteptam noi ca altii sa ne faca jobul…”.

Dupa cum se poate vedea astazi, adevarat au grait si presedintele Camerei Deputatilor si consiliera premierului: unse bine cu bani (prin publicitatea de stat si nu numai), ziarele prietene nu au lasat la greu partidul binefacator si trag in Basescu si in Alianta PNL-PD cu toate tunurile.

Daca in urma cu un an PSD avea o problema cu o parte a presei, acum ea este ca si rezolvata.

Si adversarii politici se bucura de aceeasi atentie din partea puterii. In public, Rodica Stanoiu se batea cu pumnii in piept aparind independenta justitiei fata de politic. Dar altceva spunea ea in sinul familiei de partid.

“Stiti bine ca eu, de nenumarate ori, in legatura cu Basescu am intrebat chiar in sedinte mari cind dam verde pentru Basescu. S-a dat tirziu dosarul lui, acuma. Cu celelalte este o alta treaba pe care eu am spus-o in surdina colegilor. Acum este momentul sa o spun tare. Sint doua-trei care vin tari si importante, dar vreau sa va spun ca in aproape toate, mi s-a spus, dam si de oameni de aici.

Sint dosare extrem de complicate si atunci le-am lasat in stand-by ca sa vedem cum le lucram.” (Rodica Stanoiu, stenograma Delegatiei Permanente din 20 octombrie)

Pina si modul in care se desfasoara actuala campanie electorala si dezbaterile sterile din care nimeni nu intelege nimic au fost gindite in laboratoarele PSD.

“Daca sint putini candidati in primul tur, intram in discutii si candidatul nostru va fi atacat de toti ceilalti candidati din primul tur.

Daca noi lasam multi candidati din primul tur, va fi ca in 2000, in care va exista o singura emisiune, toti candidatii stau la desk, spune fiecare 10 cuvinte fara sa fie nevoie sa-i atace pe ceilalti si poporul voteaza” (Miron Mitrea, stenograma Delegatiei Permanente din 20 octombrie)

Departe de ochii si urechile presei si ale cetatenilor, Adrian Nastase si echipa lui se dezbraca de poleiala protocolara si de vorbele cintarite cu grija si revin la infatisarea lor naturala, de reptile politice.

Cind sint doar intre ei, pesedistii spun exact ceea ce gindesc si gasesc solutii ingenioase, care iti dau fiori pe sira spinarii, doar pentru ceea ce ii preocupa cu adevarat:

cum sa controleze pina la sufocare presa, cum sa isi faca inamicii una cu pamintul, cum sa manevreze institutiile publice autohtone si internationale pentru a servi interesului lor politic, cum sa ascunda sub pres scandalurile in care sint implicati membrii grupului, cum sa obtina capital electoral si din piatra seaca.

Acest ultim Armaghedon al guvernarii Nastase arata cit de mult dispretuiesc jocul democratic cei care inca ne mai conduc si cu cita voluptate minuiesc instrumentele mostenite de la partidul comunist. Cit de putin le pasa de nevoile cetatenilor si cu cita furie calca in picioare toate principiile lumii civilizate, pentru a-si asigura supravietuirea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro