Stenogramele unei demisii anunțate. Cum le-a spus Dacian Cioloș USR-iștilor că își dă demisia dacă nu-i acceptă programul / Luni, ziua decisivă
Biroul Național al USR decide luni dacă votează sau nu programul propus intempestiv de Dacian Cioloș joi seara și de care condiționează rămânerea la șefia partidului. Potrivit unei înregistrări din timpul discuțiilor, consultate de HotNews.ro, liderul USR spune clar că își va da demisia dacă propunerea sa nu trece de Biroul Național și nici nu se declară dispus să negocieze „substanța” documentului în vreun fel. Biroul Național al USR este dominat de echipa Barna.
Potrivit înregistrării, vicepreședintele Ionuț Moșteanu îl întreabă clar pe Cioloș dacă acesta este un ultimatum.
„Întrebarea mea e legată de proces, tu ne-ai dat ăsta și ne zici „take it or i leave”? Sau zici dacă vrei să-l agreăm, să-l asumăm împreună, veniți cu sugestiile voastre și apoi, într-un proces colaborativ, să ni-l asumăm împreună facem un astfel de program, aduceți fiecare o viziune a voastră și ajungem la o variantă?”, l-a întrebat Moșteanu pe Cioloș.
Dacian Cioloș spune că nu vrea să negocieze programul deoarece este programul său ca președinte care are „legitimitatea votului”. El recunoaște că în Biroul Permanent este o altă majoritate. „Fiecare dintre noi am candidat cu platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre”, a spus Cioloș.
Liderul USR a precizat foarte clar că, dacă programul său nu trece de votul Biroului Permanent, își va da demisia de la șefia USR pentru că „înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc”.
„Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat (…) atuncea eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program”, a spus el.
Explicația integrală a lui Cioloș:
- Nu există în statut nicăieri, nici că se votează, nici că nu se votează. Şi de asta v-am explicat de la început că, în situaţia în care sunt eu acuma şi suntem noi acuma, cu un preşedinte cu legitimitatea votului membrilor şi un Birou Naţional cu o majoritate – eu nici nu am pus aici foarte multe detalii – sunt câteva lucruri care pentru mine sunt importante ca eu să pot să-mi duc la îndeplinire mandatul cu care am fost ales, că am făcut în campanie, am spus nişte lucruri.
- Evident că Biroul Naţional nu e obligat nicăieri, de statut, să accepte ce zice preşedintele, că nu e preşedintele Biroului Naţional, e al partidului. Biroul Naţional are o autoritate cumva de sine stătătoare, dată de statut. Şi tocmai de asta am propus programul ăsta care, încă o dată, nu intră în detalii şi nu include şi obiective pe care voi, ca membri ai Biroului Naţional le aveţi, că aţi candidat cu o platformă şi fiecare dintre noi am candidat cu platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre.
- Deci eu voi propune, evident, puteţi şi să nu o votaţi, rezultatul e acelaşi pentru mine. Dacă nu trece programul ăsta şi aveţi, încă o dată, tot dreptul şi legitimitatea să-l respingeţi, că aşa e în democraţie, doar că eu îmi asum consecinţele şi îmi depun mandatul.
- Deci eu pun programul ăsta cu mandatul pe masă şi vă rog să nu o luaţi ca pe o ameninţare, o presiune, e pur şi simplu, eu nu pot să spun altceva dacă ştiu că nu pot să fac lucrurile respective şi ca să le fac am nevoie de sprijinul BN-ului care poate să mi-l dea sau nu.
- Pentru că măsurile astea, ca să fie puse în aplicare, vor presupune apoi şi propuneri mai precise care vor veni în BN, pe care să le discutăm şi să le aprobăm. Însă eu am nevoie acuma de un acord, accept prin vot din partea BN-ului pe programul ăsta, ca să continui.
- Dacă nu îl am, înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc, sau pe lucrurile care pentru mine sunt esenţiale, şi atunci eu îmi depun mandatul. Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat (voi puteţi să ziceţi nu vrem să îl votăm, că nu scrie în statut, eu nu pot să vă oblig, că dacă nu facem cvorum nu avem şedinţă de BN, sau şi dacă facem cvorum şi voi nu vreţi să îl votaţi, nu pot să vă oblig, sau la fel, dacă votaţi împotrivă) doar că atuncea eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program.
- Deci da, ca să fie lucrurile mai clare, da, e o propunere pe care o fac, pentru sunt circumstanţele astea în care ne aflăm acuma şi eu, ca preşedinte, vă solicit votul pe programul ăsta, unde sigur că pot să fie ajustări dacă ne punem de acord, dar nu e intenţia mea să negociez acuma substanţa, pentru că sunt elemente cu care am candidat şi dacă nu mi le pot pune în aplicare atunci nu are rost să rămân ca preşedinte
- Una e să discutăm anumite amendamente, dar eu, ca preşedinte am câştigat mandatul prin votul membrilor, promiţându-le că fac nişte lucruri şi pot să fac lucrurile alea cu susţinerea BN-ului, BN-ului trebuie să îi prezint un program care să mi-l accepte
- Dacă programul ăsta e respins luni, deci dacă eu nu am o susţinere în BN pentru programul ăsta, atuncea iau în considerare inclusiv să-mi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni şi să spun că voi face nişte lucruri când eu nu am pârghiile să le fac. Să văd dacă pot să pun în aplicare viziunea şi dacă nu, evident, îmi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni
Biroul Național al USR, dominat și convocat de echipa lui Dan Barna a decis, duminică, în unanimitate publicarea pe platforma internă a partidului a înregistrării în care Dacian Cioloș a amenințat cu demisia. De asemenea, ar trebui desecretizate ședințele care au avut loc după alegerea lui Dacian Cioloș ca președinte, respectiv cele din octombrie până în prezent. Potrivit deciziei Biroului Național însă nu vor fi publice ședințele care conțin excluderi, suspendări, strategie, negocieri, tactici politice.
Cu un Birou Național (BN) dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloș a venit joi seară în fața conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 care prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid.
În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.
Și asta începând chiar cu alegerile, care ar trebui organizate de un organism independent. „Nu putem susține politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate și bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparență și auditare a proceselor elective interne. Și, așa cum organizarea și buna desfășurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituții independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), și în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni”, se arată în program.
Nici Guvernul din umbră al USR nu va mai fi unul „intern”. Cioloș propune înființarea unei comisii „compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri” care până în aprilie să propună candidaturi alternative pentru ministere, dar „printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic”.
O altă modificare ar fi cea la nivelul secretariatului general al partidului. Dacă acum, potrivit statutulu, secretarul general este votat de Biroul Național la propunerea președintelui, care este obligat la o nouă nominalizare în caz de eșec, acum Cioloș vrea scoaterea funcției la concurs.