Sari direct la conținut

AstraZeneca "nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte" (CEO-ul companiei)

HotNews.ro
Vaccinuri AstraZeneca, Foto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia
Vaccinuri AstraZeneca, Foto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

Compania farmaceutică britanică AstraZeneca „cu siguranță nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte pentru profit”, spune CEO-ul său Pascal Soriot, relatează AFP, după ce laboratorul a iscat un scandal uriaș în urma anunțului că va reduce cu 60% livrările din primul trimestru, ceea ce a făcut ca UE să se întrebe dacă nu cumva producătorii vând vaccinuri în afara blocului comunitar.

„Nu ar avea niciun sens”, a spus liderul francez într-un interviu acordat marți LENA (Alianța Europeană a Ziarelor), din care face parte cotidianul Le Figaro.

Laboratorul, partener cu Universitatea din Oxford, s-a angajat să nu obțină profit din vânzarea de vaccinuri în timpul pandemiei.

Bruxelles a ridicat luni tonul împotriva companiei AstraZeneca, considerând ”inacceptabile” întârzierile în livrarea vaccinului Covid-19 și solicită acum „transparență” la exportul în afara UE a dozelor produse aici.

Soriot susține că a avut unele probleme de pornire în lanțul de aprovizionare din Marea Britanie, dar „contractul britanic a fost semnat cu trei luni înainte de contractul UE. Deci, cu Regatul Unit am avut trei luni suplimentare pentru a rezolva problemele întâmpinate”.

În timp ce unda verde de reglementare a UE pentru acest vaccin este așteptată vineri, laboratorul britanic a anunțat săptămâna trecută că livrările vor fi mai mici decât se aștepta în primul trimestru din cauza unei „scăderi a randamentului”.

Compania anglo-suedeză a informat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-covid din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție.

Vaccinul AstraZeneca / Oxford are avantajul de a fi mai ieftin de produs decât cel al rivalilor săi, fiind în același timp mai ușor de depozitat și transportat.

„Cred că populațiile Europei sunt extrem de stresate și obosite de această pandemie care a durat un an. Guvernele sunt supuse presiunii”, a adăugat Soriot în acest interviu, precizând că Europa „care reprezintă 5% din populația lumii, va obține 17% din producția noastră în februarie „.

Șeful AstraZeneca afirmă, de asemenea, în acest interviu că laboratorul lucrează „cu Universitatea din Oxford la un vaccin care va viza” varianta sud-africană a Covid-19, un virus mai transmisibil decât prima versiune a noului coronavirus

Citește și:

Se teme UE că producătorii vând vaccinuri antiCovid în afara blocului? UE va cere companiilor să înregistreze exporturile de doze în țări terțe

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro