Sari direct la conținut

HARTĂ INTERACTIVĂ Incidența COVID în fiecare localitate din țară / Uitați de scenariile galben și roșu, sunt de fapt patru praguri de la care sunt impuse restricții

HotNews.ro
Incidenta COVID in fiecare localitate din Romania - harta, Foto: geo-spatial.org
Incidenta COVID in fiecare localitate din Romania - harta, Foto: geo-spatial.org

Incidența cazurilor de coronavirus la mia de locuitori pe ultimele 14 zile este în creștere constantă în toată țara, iar în spațiul public se vorbește despre localități care intră în scenariul „galben” sau scenariul „roșu”. Aceste scenarii, da fapt, nu mai există oficial, ci ne vom raporta la patru praguri de la care vor fi impuse restricții precum închiderea magazinelor, cinematografelor sau teraselor, interzicerea festivalurilor sau a evenimentelor sportive, chiar și carantina de noapte sau în weekend, acestea sunt stabilite în funcție de patru praguri distincte. Primul prag de la care se impun restricții pornește de la 2.

Dilema scenariilor colorate – patru praguri pentru interdicții, pentru școli sunt alte scenarii care se bazează pe praguri diferite

Scenariile „galben” și „roșu” pentru localitățile din țară în funcție de cazurile de coronavirus nu există oficial. Ele apar în relatările de presă, dar documentele oficiale vorbesc doar de praguri de la care se aplică diverse interdicții.

Mai exact, în ultima Hotărâre de Guvern care prelungește starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc două praguri de la care se impun interdicții și se închid locuri (2-3 la mia de locuitori și peste 3 la mia de locuitori), precum alte două praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar în weekend, fie permanent (4 și 7,5 la mia de locuitori, respectiv).

În schimb, parcă pentru a contribui la confuzia omului normal, există alte două scenarii atunci când discutăm de desfășurarea orelor în școli, după alte praguri stabilite de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Mai exact, scenariul galben (scenariul 1) pentru școli presupune o incidență până în 6 la mia de locuitori, iar scenariul roșu (scenariul 2) presupune o incidență egală sau mai mare de 6 la mia de locuitori. Vezi aici ce înseamnă mai exact fiecare scenariu de funcționare a școlilor.

Localitățile din România aflate în „scenariu galben” și „scenariu roșu” după incidența cazurilor COVID

Potrivit datelor centralizate pentru data de 14 septembrie, ultima dată pentru care sunt disponibile date atât de granulare, nu mai puțin de 109 localități depășeau pragul de 3 infectări la mia de locuitori pentru ultimele 14 zile, adică ar fi în „scenariul roșu”, cum se spune neoficial.

Mai departe de atât, 8 localități au o incidență de peste 7,5, iar 47 în total au o incidență de peste 4 la mia de locuitori – cele două praguri de la care se impun măsurile de carantină de noapte.

În „scenariul galben”, unde rata infectărilor la mia de locuitori la 14 zile este între 2 și 3, pe 14 septembrie regăseam nu mai puțin de 171 de localități.

„Scenariul galben” – Incidența între 2 și 3 la 1.000 de locuitori – Care sunt interdicțiile impuse:

– Competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

– organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

– organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.

– se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.

– se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

– se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.

– se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.

– se permite organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, cu respectarea următoarelor măsuri:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;

c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/ persoană, acolo unde este posibil;

d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;

e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2;

– activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.

– activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00

„Scenariul roșu”: Peste 3 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile – Care sunt interdicțiile impuse

– în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura până la capacitate maxima DOAR cu participarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

– organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și spectacolele de tip drive-in sunt interzise.

– organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise.

– se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber

– se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.)

– este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase.

– activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.

– este interzisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică de 4/1.000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană;

– este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

– este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare.

Scenariul „roșu-închis”? Carantina de noapte în weekend – peste 4 cazuri la 1.000 de locuitori

– În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

– Magazine închise seara, în weekend – Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00-18,00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

– Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori;

Scenariul „mov”? Carantina de noapte permanentă – peste 7,5 cazuri la 1.000 de locuitori

– În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

– Magazine închise seara – Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/ prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-18,00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Topul localităților după incidența cazurilor COVID la mia de locuitori în ultimele 14 zile

UAT – Județ– Incidența pe 14 septembrie:

TÂRŞOLŢ – SATU MARE – 13,88

ŞEICA MICĂ – SIBIU – 12,27

GHERŢA MICĂ – SATU MARE – 10,89

TURŢ – SATU MARE – 8,23

BIXAD – SATU MARE – 8,14

ORAŞ BECHET – DOLJ – 7,72

ŞIMIŞNA – SĂLAJ – 7,67

POJEJENA – CARAŞ-SEVERIN – 7,62

CĂRAND – ARAD – 7,43

CĂTINA – CLUJ – 7,18

ORAŞ NEGREŞTI-OAŞ – SATU MARE – 6,09

BUCOVĂŢ – TIMIŞ – 5,99

CĂLINEŞTI-OAŞ – SATU MARE – 5,99

BĂTARCI – SATU MARE – 5,79

NUŞENI – BISTRIŢA-NĂSĂUD – 5,70

POIENI-SOLCA – SUCEAVA – 5,68

CĂMĂRZANA – SATU MARE – 5,34

GEPIU – BIHOR – 5,32

TUPILAŢI – NEAMŢ – 5,18

SECAŞ – TIMIŞ – 5,13

CIUDANOVIŢA – CARAŞ-SEVERIN – 5,05

VIŞEU DE JOS – MARAMUREŞ – 4,99

DEVESELU – OLT – 4,98

DENTA – TIMIŞ – 4,97

IANCA – OLT – 4,93

ASUAJU DE SUS – MARAMUREŞ – 4,89

BOTOŞANA – SUCEAVA – 4,83

PLOSCOŞ – CLUJ – 4,82

GRĂDINA – CONSTANŢA – 4,70

ŞIEU-MĂGHERUŞ – BISTRIŢA-NĂSĂUD – 4,63

GIULVĂZ – TIMIŞ – 4,59

FĂRCAŞELE – OLT – 4,47

PARAVA – BACĂU – 4,46

BUDACU DE JOS – BISTRIŢA-NĂSĂUD – 4,44

VAMA – SATU MARE – 4,36

ROMA – BOTOŞANI – 4,33

CEATALCHIOI – TULCEA – 4,31

GHERCEŞTI – DOLJ – 4,31

FRUMUŞENI – ARAD – 4,30

CERTEZE – SATU MARE – 4,30

DOBA – SATU MARE – 4,27

CUZA VODĂ – CONSTANŢA – 4,26

BOLINTIN-DEAL – GIURGIU – 4,22

CATANE – DOLJ – 4,16

AFUMAŢI – ILFOV – 4,15

MESEŞENII DE JOS – SĂLAJ – 4,10

MAŞLOC – TIMIŞ – 4,08

CIOCÂRLIA – IALOMIŢA – 3,95

SOVEJA – VRANCEA – 3,92

GÂRNIC – CARAŞ-SEVERIN – 3,91

MICEŞTII DE CÂMPIE – BISTRIŢA-NĂSĂUD – 3,88

TARNA MARE – SATU MARE – 3,80

OBÂRŞIA – OLT – 3,80

ŞAG – TIMIŞ – 3,80

ORAŞ VIŞEU DE SUS – MARAMUREŞ – 3,78

ORAŞ BĂILE GOVORA – VÂLCEA – 3,70

BÂRSEŞTI – VRANCEA – 3,68

MIRŞID – SĂLAJ – 3,66

LUNCA ILVEI – BISTRIŢA-NĂSĂUD – 3,64

DUMBRAVA – TIMIŞ – 3,64

VĂLENI – VASLUI – 3,63

HORODNIC DE JOS – SUCEAVA – 3,63

SNAGOV – ILFOV – 3,56

SINGURENI – GIURGIU – 3,55

DEZNA – ARAD – 3,54

CORNI – BOTOŞANI – 3,50

POCHIDIA – VASLUI – 3,49

PĂULEŞTI – SATU MARE – 3,48

FRĂTĂUŢII VECHI – SUCEAVA – 3,47

IEUD – MARAMUREŞ – 3,45

JICHIŞU DE JOS – CLUJ – 3,45

HORODNIC DE SUS – SUCEAVA – 3,37

CIOROGÂRLA – ILFOV – 3,36

SUPUR – SATU MARE – 3,36

MĂLUŞTENI – VASLUI – 3,33

DRĂGOTEŞTI – GORJ – 3,33

STRUGARI – BACĂU – 3,31

MANASIA – IALOMIŢA – 3,31

VIILE SATU MARE – SATU MARE – 3,31

CENEI – TIMIŞ – 3,30

MUNTENII DE SUS – VASLUI – 3,29

MOVILENI – GALAŢI – 3,29

BEUCA – TELEORMAN – 3,28

NEGRILEŞTI – BISTRIŢA-NĂSĂUD – 3,27

CORBEANCA – ILFOV – 3,24

CAVADINEŞTI – GALAŢI – 3,23

TUDORA – BOTOŞANI – 3,21

ISLAZ – TELEORMAN – 3,20

CÂRCEA – DOLJ – 3,20

SĂNDULEŞTI – CLUJ – 3,19

GÂRBĂU – CLUJ – 3,17

CONOP – ARAD – 3,16

GIULEŞTI – MARAMUREŞ – 3,16

FELEACU – CLUJ – 3,15

ORAŞ CĂZĂNEŞTI – IALOMIŢA – 3,15

DOLJEŞTI – NEAMŢ – 3,13

GIROC – TIMIŞ – 3,11

BRĂEŞTI – IAŞI – 3,10

MILCOV – OLT – 3,08

LUPAC – CARAŞ-SEVERIN – 3,06

BERZOVIA – CARAŞ-SEVERIN – 3,05

BÂRSANA – MARAMUREŞ – 3,03

MOGOŞOAIA – ILFOV – 3,03

ORAŞ SOLCA – SUCEAVA – 3,03

DUMBRĂVIŢA – TIMIŞ – 3,02

MONOR – BISTRIŢA-NĂSĂUD – 3,02

CREŢEŞTI – VASLUI – 3,01

UDA-CLOCOCIOV – TELEORMAN – 3,00

VEDEA – TELEORMAN – 3,00

În HARTA INTERACTIVĂ de mai jos, realizată de Geo-Spatial.org, sunt transpuse toate incidențele din 14 septembrie pe fiecare localitate din România.

Localitățile sunt colorate simbolic în verde pentru o incidență sub 2 la mie, galben pentru o incidență între 2 și 3 la mie și roșu pentru o incidență de peste 3 la mie. Suplimentar, pe hartă apar colorate cu mov localitățile unde incidența trece de 6 la mie, pragul în care școala trece în online.

Notă: Pentru a ajunge la harta interactivă cu incidența pe localități, scroll în aplicația de mai jos prin ecranul inițial cu cazurile noi raportate pe județe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro