Țara europeană care a interzis TikTok în urma unei tragedii dă naștere unor dezbateri aprinse
Ergus Katiaj publică în fiecare seară un videoclip pe TikTok în care le amintește clienților că magazinul său din Tirana livrează la domiciliu chipsuri, țigări și alcool, chiar și pe parcursul nopții. Pe telefonul său intră comenzi care îi aduc un profit lunar suplimentar de aproximativ 1.000 de euro, relatează Reuters.
Dar Katiaj va trebui să găsească în curând o altă modalitate de a atrage clienți. Guvernul Albaniei a impus o interdicție de un an asupra TikTok, spunând că măsura are scopul de a reduce violența în rândul tinerilor. Totuși, grupurile pentru drepturile omului și proprietarii de afaceri susțin că măsura amenință comerțul și libertatea de exprimare înaintea alegerilor din luna mai.
„Va avea un impact uriaș asupra afacerii mele, deoarece majoritatea vânzărilor se fac prin livrări datorită publicității gratuite oferite de TikTok”, a declarat Katiaj pentru Reuters în timp ce efectua livrări în zonele de la periferia capitalei albaneze.
Prim-ministrul Edi Rama a anunțat interdicția în data de 21 decembrie a anului trecut, după ce un băiat de 14 ani a fost înjunghiat mortal în noiembrie de un coleg de școală, o crimă despre care presa locală a relatat că s-a produs după un conflict online între cei doi băieți. Este așteptat ca autoritățile albaneze să implementeze interdicția în următoarele săptămâni.
TikTok se confruntă cu interdicții în tot mai multe țări
Măsura urmează interdicțiilor sau restricțiilor parțiale impuse în cel puțin 20 de țări din cauza îngrijorărilor legate de videoclipuri inadecvate sau de probleme de securitate asociate cu proprietarul aplicației, compania ByteDance din China, și legăturile sale cu guvernul chinez.
În Albania, Rama a spus că decizia a fost luată după discuții cu părinți și profesori, dar oponenții se tem că face parte dintr-o campanie a prim-ministrului de a reprima disidența politică după un an de tulburări populare.
„Acest lucru creează un precedent periculos, în care guvernele pot închide diferite platforme în orice moment”, a declarat pentru Reuters Orkidea Xhaferaj de la think tank-ul SCiDEV, cu sediul în Tirana.
TikTok a anunțat că încearcă să obțină urgent „claritate” de la guvernul albanez, susținând că „multiple rapoarte au confirmat, de fapt, că videoclipurile care au dus la acest incident au fost postate pe o altă platformă, nu pe TikTok”.
Anul trecut, Albania a fost martora unor proteste violente regulate împotriva încarcerării unor oponenți politici. Demonstranții au aruncat cu dispozitive incendiare artizanale în clădirile guvernamentale, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Opoziția albaneză acuză guvernul de cenzură
Liderii celor mai mari două partide de opoziție, Sali Berisha din Partidul Democrat și Ilir Meta din Partidul Libertății, sunt acuzați de corupție. Ei neagă acuzațiile, pe care le consideră motivate politic.
Arlind Qori, liderul partidului politic Bashkë (Împreună), înființat în 2022, a declarat că interdicția TikTok limitează un instrument puternic de comunicare pentru opoziție.
„[Guvernul] vrea să ne închidă gura”, a declarat pentru Reuters Qori din biroul său, unde susținătorii partidului s-au adăpostit de frig și au discutat planurile lor de campanie.
Rama insistă că măsura este menită să protejeze tinerii. Pe o alee din centrul Tiranei, o fotografie a elevului ucis este agățată de un stâlp electric, înconjurată de flori veștejite și mesaje de la prieteni.
Băiatul a fost înjunghiat acolo și a mers spre școală, sângerând, înainte ca ambulanța să ajungă la fața locului.
„În TikTok-ul din China, nu vezi huliganism, perversitate, violență, bullying, crimă”, a spus Rama când și-a anunțat decizia luna trecută.
„Pe TikTok-ul din afara Chinei, doar mizerie și derbedei. De ce avem nevoie de asta?”, a subliniat el.