Sari direct la conținut

Relațiile de prietenie sunt stâlpii pe care ne putem baza. Ce înseamnă prietenia când ai 20, 30 sau 40 de ani

HotNews.ro
Studiile au demonstrat că relațiile de prietenie au un impact pozitiv asupra stării noastre de fericire, Foto: Shutterstock
Studiile au demonstrat că relațiile de prietenie au un impact pozitiv asupra stării noastre de fericire, Foto: Shutterstock

Alături de relațiile de familie și cele romantice, prieteniile sunt unele dintre cele mai frumoase și complexe legături pe care le experimentăm de-a lungul vieții. Ele sunt oportunități de a ne cunoaște pe noi înșine într-un mod autentic și ne înlesnesc una dintre cele mai profunde nevoi umane: aceea de a fi înțeleși și acceptați așa cum suntem.

Am putea spune că aceia care au prieteni buni sunt norocoși: studiile au demonstrat că relațiile de prietenie au un impact pozitiv asupra stării noastre de fericire.

Prieteniile depind, de asemenea, de felul în care suntem construiți. Unii dintre noi ne facem prieteni ușor, însă altora ne este mai dificil să ne deschidem și să primim pe cineva în inimitatea noastră sufletească și avem nevoie de mai mult timp pentru a ne putea apropia de cineva.

Pentru unii, prietenia este un concept mai lax – numim prieteni persoanele cu care ieșim vineri seara să ne distrăm sau chiar și pe cei pe care i-am văzut doar de câteva ori. Alții îi considerăm prieteni doar pe cei câțiva oameni speciali din viața noastră, în număr restrâns, pe care îi știm de multă vreme.

Stadiile prieteniei

O prietenie, ca orice altă relație, trece prin mai multe etape: întâlnești o persoană necunoscută, care îți face o primă impresie bună (acest pas este, evident, obligatoriu). Odată ce această persoană ți-a atras atenția, îți dorești să o revezi și să petreceți mai mult timp împreună.

Îți devine, așadar, cunoștință.

Pe măsură ce timpul trece și descoperi că aveți din ce în ce mai multe lucruri în comun, dezvolți o amiciție care ulterior, în funcție de cât de mult vă împărtășiți și împărțiți se va transforma într-o prietenie intimă.

Acesta este nivelul cel mai înalt de prietenie, când o persoană îți cunoaște problemele, motivele de bucurie, secretele, când știți că vă puteți baza unul pe celălalt, vă pasă de bunăstarea celuilalt și vă vreți binele.

Prietenii apropiați

Prieteniile se pot aprofunda atât de mult, încât unii prieteni îți pot deveni, simbolic vorbind, familie. Sau poate chiar mai apropiați decât familia, mai ales dacă relațiile cu familia nu sunt dintre cele mai apropiate sau ușoare. Studiile efectuate pe subiectul prieteniei au arătat că, în medie, o prietenie durează șapte ani și că numărul de prieteni rămâne relativ constant pe perioada vieții.

Prietenii apropiați sunt persoanele care „te înțeleg” și rezonează cu tine, cei alături de care nu îți este teamă să te deschizi, cei față de care nu e nevoie să porți măști sociale sau să joci anumite roluri. Prietenii intimi îți sunt acolo când ai nevoie să te consulți asupra unor probleme importante sau când dai de greu.

Tot ei sunt cei care se bucură pentru succesele tale, sunt preocupați pentru starea ta de bine și te susțin atunci când ai dificultăți. Desigur, ca în orice relație sănătoasă, secretul constă în reciprocitate, altfel, sunt șanse majore ca relația să ia sfârșit.

Despre prieteniile toxice și cele care se sting

Firesc, unele prietenii se sting. Persoanele care formau relația respectivă se schimbă sau, ca în orice alt tip de relație, apar dezechilibre care nu pot fi gestionate ori probleme care nu pot fi depășite.

Prieteniile au și ele la bază schimburi. De exemplu, este posibil ca una dintre persoanele care formează legătura de prietenie să nu perceapă interacțiunea ca fiind echitabilă. Este normal ca uneori să avem nevoie de ajutor de la celălalt însă, dacă acest lucru se întâmplă constant, și numai unul dintre cei doi oferă (timp, atenție, bani etc.) sau dacă, din contră un prieten, aduce – poate din cauza stilului de viață sau a unor probleme psihologice nerezolvate încă – tensiuni și foarte mult negativism, nu mai putem vorbi despre o relație sănătoasă de amiciție. Echilibrul unei prietenii stă între a da, a primi, a cere și a oferi.

Felul în care evoluează prieteniile noastre se schimbă odată cu noi. Iată cum arată prieteniile noastre în funcție de etapa de vârstă la care ne aflăm.

Prietenia la 20 de ani

În această etapă de explorare, în care încă ai multe de aflat despre tine, prieteniile se formează „mai ușor”, pe criterii care includ petrecerea timpului liber, nevoia de distracție, împărtășirea diverselor experiențe de viață, umărul pe care poți plânge la nevoie.

Tot în această perioadă începem să înțelegem din ce în ce mai multe legat de ce presupune o relație de prietenie, cum ar fi timpul petrecut împreună, important pentru dezvoltarea și menținerea unei prietenii, mai ales în fazele incipiente, indiferent dacă acest timp este petrecut la telefon sau, așa cum ne-a obișnuit tehnologia, prin scris sau video.

CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro