Sari direct la conținut

UPDATE Cei trei procurori propuși de ministrul Justiției pentru șefia Parchetului General, DNA și DIICOT vor fi audiați de CSM în 11 februarie

HotNews.ro
Scutea, Bologa, Hosu, Foto: AGERPRES
Scutea, Bologa, Hosu, Foto: AGERPRES

Cei trei procurori propuși pentru șefia Parchetului General, DNA și DIICOT – Gabriela Scutea, Crin Bologa și Giorgiana Hosu – vor fi audiați în 11 februarie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Secția pentru procurori a CSM este cea care trebuie să emită un aviz consultativ asupra propunerilor făcute de ministrul Justiției, iar decizia finală îi va aparține președintelui Klaus Iohannis, care poate refuza o singură propunere, motivat.

Astfel, în 11 februarie, Gabriela Scutea, propusă pentru funcția de procuror general, Crin Bologa, propus pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, și Giorgiana Hosu, propusă pentru postul de procuror-șef al DIICOT vor merge în fața Secției pentru procurori a CSM, unde vor fi audiați.

CSM a anunțat că miercuri Secția pentru procurori a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justiției de avizare a numirii Gabrielei Scutea în funcția de procuror general al Parchetului instanței supreme, a lui Crin Nicu Bologa în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție şi a Giorgianei Elena Hosu în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, astfel:

  • 22 ianuarie – punerea în dezbatere publică a proiectelor de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturilor
  • 11 februarie – intervievarea candidaților în intervalul orar 10:00 – 15:30
  • 11 – 14 februarie – transmiterea avizelor către Ministerul Justiției

Cele trei propuneri au fost trimise CSM de către ministrul Justitiei miercuri. Avizul pe care îl va da Secția de procurori a CSM va fi unul consultativ, iar decizia finală îi va aparține președintelui Klaus Iohannis, care poate refuza o singură propunere, motivat.

Ministrul Justiției a anunțat marți aceste propuneri pentru șefia marilor parchete, spunând că a ales „candidații care au prezentat simultan competență și experiență” și s-a „ferit de experimente pentru că situația în care se află Ministerul Public nu permite experimente”.

Predoiu a spus despre Gabriela Scutea că a avut „cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional depus dintre toți candidații”: „O prestație aplicată, concretă, pertinentă și plină de hotărâri”.

Despre Crin Bologa, propus la șefia DNA, ministrul Justiției a spus că acesta cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut „nicio intersecție cu pasivele DNA”. Despre propunerea la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu, ministrul Justiției a spus că aceasta „stăpânește cel mai bine dimensiunile anchetelor transfrontaliere”.

CITEȘTE ȘI:Cine sunt procurorii propuși să conducă Parchetul General, DNA și DIICOT

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro