Sari direct la conținut

Omul care a pornit „Îmblânzirea Dâmboviței": Dimitrie Cariagdi, primul primar al Bucureștiului de după Războiul de Independență

B365.ro
Inundații în București în 1975, Foto: AGERPRES
Inundații în București în 1975, Foto: AGERPRES

Acum, dă numele unei străduțe din Sectorul 2 al Capitalei, iar acum aproape un secol și jumătate a dat Bucureștiului canalizarea și structurarea Dâmboviței, pe vremea când era primar al Capitalei, și nu oricare primar, ci unul dintre cei mai longevivi pe care i-a avut orașul. A fost, de asemenea, și primul edil al Bucureștiului după Războiul de Independență din 1878.

Născut în 1815, Dimitrie Cariagdi este unul dintre primarii care au contribuit enorm la modernizarea Bucureștiului

De departe, cea mai importantă realizare a primarului Cariagdi a fost primul proiect de reamenajare a Dâmboviței. A obținut un credit de 15 milioane de lei pentru „rectificarea și canalizarea Dâmboviței”, râu care provoca an de an inundații și distrugeri drumurilor și proprietăților.

Tot el a cumpărat una dintre cele mai mari clădiri din București, ca să mute primăria acolo; este vorba despre o casă boierească de pe „Ulița Colții” ridicată de Ion Hagi Moscu. Primăria Capitalei a funcționat aici până la demolarea imobilului, în anul 1912.

Citește, pe B365.ro, povestea primarului Capitalei care a îmblânzit Dâmbovița.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro