Sari direct la conținut

Ucrainean rătăcit în cea mai dificilă zonă din Munții Oașului, găsit epuizat fizic de Salvamont

HotNews.ro
112, Foto: Agerpres
112, Foto: Agerpres

Un ucrainean rătăcit miercuri în Munţii Oaşului a fost găsit de Serviciul Salvamont Satu Mare după patru ore de căutări în zona muntoasă, a informat joi instituţia, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, în urma unei solicitări primite prin SNUAU 112, a fost organizată acţiunea de căutare-salvare a cetăţeanului ucrainean rătăcit în cel mai dificil areal din Munţii Oaşului, care cuprinde vârfurile stâncoase Piatra Bixadului respectiv, Piatra Vâscului. Zona este dificila din cauza diferenţelor mari de nivel, a abrupturilor, a văilor înguste şi adânci, întreg perimetrul fiind accesibil doar cu vehicule preparate off-road sau prin parcurgerea „la picior”.

„Întreg arealul montan a fost împărţit pe trei niveluri de altitudine şi pe mai multe sectoare de căutare, ca într-un final, după aproape patru ore de la lansarea solicitării, persoana să fie găsită, în stare de epuizare fizică, dar fără să-i fie pusă viaţa în pericol, pe una din văile care coboară direct de pe platoul stâncos al Pietrei Bixadului”, a spus Salvamont.

„După o evaluare primară a stării de sănătate efectuată de către patrula Salvamont, victima a fost coborâtă în siguranţă la punctul de joncţiune stabilit cu SMURD Negreşti Oaş, după care cetăţeanul ucrainean a urmat procedurile legale care se impun în aceasta situaţie”, a mai transmis sursa citată.

Salvamontiștii nu au precizat cum a ajuns ucraineanul să se rătăcească pe munte, dar zona este una aflată aproape de granița cu Ucraina.

Amintim că, miercuri, doi ucraineni au fost salvați în Munții Maramureșului iar un altul a fost găsit decedat într-un caz cu mai multe răsturnări de situație. Salvamont a început prin a căuta un ucrainean după ce soția acestuia a sunat la 112 și a spus că acesta a primit ordin de încorporare și a decis să plece cu orice preț în România. Salvamontiștii au găsit însă doi ucraineni pe munte, iar aceștia au spus că au fost trei la început, dar unul nu a mai trecut granița.

Până la urmă, însă, acesta a fost găsit miercuri mort de frig în România și se pare că a fost abandonat de ceilalți doi. „Dacă ne informau în dimineaţa asta când i-am găsit că l-au abandonat mai sus de unde se aflau ei aveam şanse să îl salvăm şi pe cel de-al treilea”, a spus șeful Salvamont Maramureș.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro