Sari direct la conținut

România, Polonia și Letonia „profund îngrijorate de activitățile hibride ale Rusiei” / Mesajul transmis de președinții celor trei țări

HotNews.ro
Președinții României, Letoniei și Poloniei, Foto: Presidency.ro
Președinții României, Letoniei și Poloniei, Foto: Presidency.ro

Președinții României, Poloniei și Letoniei au transmis marți că sunt „profund îngrijorați de activitățile hibride maligne recente ale Rusiei pe teritoriul NATO”.

„Vom acționa individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni, ne vom spori reziliența și vom continua să ne coordonăm îndeaproape pentru a ne asigura că Alianța și Aliații sunt pregătiți să descurajeze și să se apere împotriva acțiunilor sau atacurilor hibride”, spun Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Edgars Rinkēvičs în Declarația copreședinților Summitului Formatului București 9 (B9).

„Vom continua să consolidăm sprijinul adaptat al NATO pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, recunoscând că acești parteneri sunt cei mai afectați de influența malignă a Rusiei”, se spune în mesaj, potrivit Cotroceniului.

Mesaj ferm de sprijin pentru Ucraina

„Rămânem mai hotărâți ca niciodată în sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie, pentru ca Ucraina să câștige. Ne angajăm să continuăm și să sporim sprijinul nostru cuprinzător pentru ucraineni, inclusiv prin mijloace militare, financiare sau umanitare, în sprijinul apărării eroice a națiunii lor, a teritoriului lor și a valorilor noastre comune”, spun aceștia.

Țările Formatului București subliniază că susțin pe deplin aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei.

„Securitatea Ucrainei este de mare importanță pentru Aliați, pentru Alianță și pentru o pace durabilă în zona euroatlantică. Rămânem ferm angajați pe calea ireversibilă stabilită de deciziile istorice luate la Summiturile NATO de la București și până la Vilnius, ancorând ferm viitoarea aderare a Ucrainei la NATO și vom continua să avansăm pe această cale în continuare”, se spune în declarația citată.

„Salutăm angajamentul și progresul substanțial al Ucrainei, în pofida circumstanțelor generate de război, cu privire la implementarea reformelor, care sunt esențiale pentru avansarea în continuare pe calea către aderarea la UE și NATO. Încurajăm Ucraina să continue reformele, în conformitate cu recomandările Aliaților pentru Programul Național Anual adaptat pentru Ucraina”, se adaugă în document.

Declarația integrală a președinților României, Poloniei și Letoniei

”Șefii de stat și de guvern din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Republica Slovacă s-au reunit astăzi la Riga, salutând participarea Secretarului General al NATO, precum și a noilor noștri aliați, Finlanda și Suedia, la această întâlnire.

În calitate de copreședinți ai reuniunii, transmitem următoarele:

Ne întâlnim în contextul celei de-a 75-a aniversări a celei mai puternice, trainice și de succes Alianțe din istorie și în anul unor aniversari importante privind aderarea țărilor noastre la NATO.

Sărbătorim acest eveniment în interiorul unei Alianțe mai puternice ca oricând, hotărâte și unite. Aderarea recentă a Suediei și Finlandei întărește și mai mult NATO și sporește securitatea noastră colectivă. Acest fapt reafirmă, de asemenea, angajamentul nostru față de Politica Ușilor Deschise.

Scopul cheie al NATO și cea mai mare responsabilitate este să asigure apărarea colectivă împotriva tuturor amenințărilor, provenind din toate direcțiile. Evidențiem importanța legăturii transatlantice pentru securitatea și unitatea noastră. Aliații sunt uniți și angajați să descurajeze și să apere fiecare centimetru de teritoriu Aliat, să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor Aliaților și să se impună împotriva oricărui agresor și să refuze oricărui adversar orice posibilă oportunitate de agresiune.

Am consolidat și vom continua să întărim în mod substanțial postura NATO de descurajare și apărare înaintată pe Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Reiterăm angajamentul Aliaților privind punerea în aplicare a deciziilor adoptate la Summiturile de la Madrid și Vilnius, pentru a întări în mod semnificativ postura de descurajare și apărare a Alianței, cu sprijinul noilor planuri de apărare ale NATO, susținute de forțele, stocurile și capabilitățile necesare, inclusiv cele de apărare antiaeriană și antirachetă, și care sunt testate cu regularitate. Ca parte a eforturilor de a avansa în asigurarea executabilității planurilor de apărare ale NATO, subliniem importanța structurii de comandă și control și a structurii de forțe ale NATO, precum și a capacității de susținere logistică și a mobilității militare, inclusiv a îmbunătățirii sau extinderii infrastructurii relevante, precum extinderea Sistemului de Conducte NATO.

Salutăm progresul substanțial pe care Aliații l-au făcut în ceea ce privește investițiile pentru apărare, în linie cu angajamentul nostru de a aloca anual minimum 2% din PIB sau mai mult pentru apărare și subliniem că, pentru a face față provocărilor multi-dimensionale care decurg dintr-o ordine de securitate tot mai contestată, sunt necesare cheltuieli și investiții sporite pentru apărare. În plus, angajamentul Aliaților de a furniza de urgență capabilitățile critice este esențial pentru executarea planurilor de apărare ale NATO.

O industrie de apărare puternică în întreaga Alianță rămâne esențială. Luăm măsuri curajoase pentru a consolida capacitatea industriei noastre de apărare pentru a elimina deficiențele și de a scurta lanțurile de aprovizionare.

Rusia este și va rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliate. Vom lucra la o strategie cuprinzătoare pentru a contesta, constrânge și contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacității Rusiei de a-și reconstitui armata și capacitatea sa de a lansa amenințări. Rămânem fermi în eforturile noastre de a susține presiunea internațională asupra Rusiei, inclusiv prin sancțiuni și alte măsuri, atâta timp cât Rusia își continuă politicile și acțiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a dreptului internațional.

Suntem profund îngrijorați de activitățile hibride maligne recente ale Rusiei pe teritoriul Aliat, care constituie o amenințare la adresa securității Aliaților. Aceste incidente fac parte dintr-o campanie intensificată de activități pe care Rusia continuă să le desfășoare în regiunea euroatlantică, inclusiv sabotaj, acte de violență, interferențe cibernetice și electronice, provocări legate de frontierele Aliate, campanii de dezinformare și alte operațiuni hibride. Susținem și suntem solidari cu Aliații afectați.

Vom acționa individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni, ne vom spori reziliența și vom continua să ne coordonăm îndeaproape pentru a ne asigura că Alianța și Aliații sunt pregătiți să descurajeze și să se apere împotriva acțiunilor sau atacurilor hibride.

Condamnăm comportamentul Rusiei și solicităm Rusiei să-și respecte obligațiile internaționale, așa cum Aliații le respectă pe ale lor.

Ne reunim într-un moment în care Rusia nu dă semne de retragere din războiul său brutal împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru o Ucraină independentă și suverană, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. O Ucraină puternică, independentă și democratică este vitală pentru stabilitatea regiunii euroatlantice. Continuăm să solicităm Rusiei să oprească imediat toate ostilitățile războiului său de agresiune și să își retragă necondiționat forțele de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, îi condamnăm pe toți cei care, inclusiv Belarus, facilitează în mod activ efortul de război al Rusiei și acțiunile hibride maligne, inclusiv împotriva Aliaților. Îi îndemnăm să înceteze complicitatea la agresiunea și activitățile destabilizatoare ale Rusiei.

Parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre Republica Populară Chineză și Rusia și încercările lor de a se consolida reciproc de a submina ordinea internațională bazată pe reguli sunt contrare valorilor și intereselor noastre. Facem apel la toate statele să susțină ordinea internațională, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale, așa cum sunt consacrate în Carta ONU și să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel și de la orice acțiune care ajută Rusia să eludeze sancțiunile impuse.

Rămânem mai hotărâți ca niciodată în sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie, pentru ca Ucraina să câștige. Ne angajăm să continuăm și să sporim sprijinul nostru cuprinzător pentru ucraineni, inclusiv prin mijloace militare, financiare sau umanitare, în sprijinul apărării eroice a națiunii lor, a teritoriului lor și a valorilor noastre comune.

Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru războiul său ilegal, nejustificat și neprovocat de agresiune împotriva Ucrainei. Nu poate exista impunitate pentru Rusia pentru crimele de război și încălcările și abuzurile de drept internațional, inclusiv a drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar.

Apreciem eforturile de organizare în Elveția a Summitului privind Pacea în Ucraina. Încurajăm comunitatea internațională să contribuie la o pace justă și durabilă în Ucraina, care se bazează pe principiile Cartei ONU, în special suveranitatea, integritatea teritorială și independența, și salutăm eforturile în acest sens. Salutăm și sprijinim angajamentul Președintelui Zelenski de a stabili principiile pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă prin Formula sa de Pace.

Susținem pe deplin aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei. Securitatea Ucrainei este de mare importanță pentru Aliați, pentru Alianță și pentru o pace durabilă în zona euroatlantică. Rămânem ferm angajați pe calea ireversibilă stabilită de deciziile istorice luate la Summiturile NATO de la București și până la Vilnius, ancorând ferm viitoarea aderare a Ucrainei la NATO și vom continua să avansăm pe această cale în continuare.

Ne așteptăm ca deciziile de la Summitul de la Washington să promoveze interoperabilitatea deplină a Ucrainei cu NATO și să construiască o punte tangibilă pentru apartenența sa la NATO. În pregătirea Summitului de la Washington, ne angajăm împreună cu Aliații să convenim asupra unui pachet substanțial de sprijin, inclusiv asupra unui rol cuprinzător al NATO în sprijinirea dreptului inerent al Ucrainei la autoapărare și asupra unui angajament de a asigura un sprijin financiar durabil pe termen lung. Crearea unui nou Centru comun NATO-Ucraina de analiză, instruire și educație în Polonia va avea, de asemenea, un rol important în asigurarea interoperabilității.

Salutăm angajamentul și progresul substanțial al Ucrainei, în pofida circumstanțelor generate de război, cu privire la implementarea reformelor, care sunt esențiale pentru avansarea în continuare pe calea către aderarea la UE și NATO. Încurajăm Ucraina să continue reformele, în conformitate cu recomandările Aliaților pentru Programul Național Anual adaptat pentru Ucraina.

Parteneriatele noastre sunt esențiale în sprijinirea celor trei sarcini de bază ale NATO și a abordării cuprinzătoare, de tip 360 de grade, a securității noastre, evidențiate în plus de mediul de securitate actual.

Felicităm Republica Moldova pentru eforturile depuse de a menține stabilitatea și de a avansa pe calea reformelor pentru integrarea europeană. Vom continua să consolidăm sprijinul adaptat al NATO pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, recunoscând că acești parteneri sunt cei mai afectați de influența malignă a Rusiei.

Vom continua să depunem eforturi pentru consolidarea parteneriatelor strategice, pentru ca acestea să fie mai coerente și mai eficiente, pentru a răspunde cel mai bine nevoilor Partenerilor și obiectivelor Alianței, în special în ceea ce privește cu Uniunea Europeană, precum și partenerii din vecinătatea noastră, din Indo-Pacific și din Sud.

Așteptăm cu nerăbdare următoarea noastră reuniune din Lituania.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro