Sari direct la conținut

BERD: Un eventual Brexit fără acord ar afecta cel mai mult Europa de Sud-Est

HotNews.ro
Muncitorii romani in UK, Foto: Sorana Stanescu
Muncitorii romani in UK, Foto: Sorana Stanescu

Un eventual Brexit fără un acord cu UE cu privire la relaţiile comerciale şi la investiţii ar afecta cel mai mult economiile din Europa de Sud-Est, estimează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) într-un raport cu privire la perspectivele economice regionale, scrie Naftemporiki, citat de Rador.

Potrivit BERD, un eventual „no-deal” ar perturba pe termen scurt lanţurile transfrontaliere de aprovizionare între Regatul Unit şi economiile ţărilor UE. În acelaşi timp, dacă alte state nu-şi vor majora contribuţiile la bugetul UE, Brexitul va duce la o scădere cu 10-15% a fondurilor de aderare şi a resurselor pentru lucrări de infrastructură. În opinia BERD, Brexitul ar putea de asemenea să diminueze perspectivele de aderare la UE pentru ţările candidate şi potenţial candidate.

În ansamblu, impactul economic al unui „no-deal” se aşteaptă să fie mai mare pentru economiile din Europa de Sud-Est, în principal din cauza întreruperii legăturilor comerciale care leagă Regatul Unit cu alte ţări ale UE, consideră BERD. După cum se arată în raportul băncii, valoarea exporturilor Slovaciei şi Ungariei către Marea Britanie se ridică la 1,5%, respectiv 3% din PIB-ul celor două ţări est-europene, mai ales în domeniul construcţiilor de autovehicule şi maşini. Pe de altă parte, Polonia şi Lituania exportă cantităţi importante de produse alimentare în Marea Britanie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro