Sari direct la conținut

Negocieri UE: Polonia se opune condiționării finanțărilor europene de statul de drept

HotNews.ro
Mateusz Morawiecki, Foto: Agerpres/EPA
Mateusz Morawiecki, Foto: Agerpres/EPA

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că nu va permite Uniunii Europene să impună condiții privind respectarea statului de drept în schimbul fondurilor europene, relatează AFP.

„Pentru ca un compromis să fie acceptabil pentru Polonia trebuie să primim ce am cerut de la început: niciun fel de putere discreționară pentru organismele și instituțiile Uniunii în ceea ce privește statul de drept”, a declarat premierul polonez în cea de-a patra zi a summit-ului dintre liderii statelor membre UE.

Polonia a intrat în vizorul oficialilor europeni aceștia acuzând partidul Lege și Justiție de subminarea valorilor Uniunii precum libertatea presei și independența sistemului judiciar, comisia Europeană a declanșând mai multe acțiuni împotriva Varșoviei și Budapestei.

Înțelegerea privind bugetul multianual al blocului comunitar are nevoie de aprobarea unanimă a statelor membre și trebuie ratificat de către Parlamentul European.

Premierul olandez, Mark Rutte, liderul așa-numitului grup al „frugalilor” în negocierile pentru planul de relansare economică – Olanda, Suedia, Danemarca, Austria și Finlanda – a insistat că bugetul Uniunii trebuie legat de condiții privind statul de drept.

Morawiecki a declarat în schimb că în ceea ce îl privește consideră că planul de relansare a fost „impus de un grup de țări înțepate și egoiste care văd lucrurile doar din propria perspectivă”.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro