Sari direct la conținut

Ce se întâmplă dacă Trump devine incapabil să își exercite funcția din cauza COVID-19? Scenariul stipulat de Constituția SUA

HotNews.ro
Ce se întâmplă dacă Trump devine incapabil să își exercite funcția din cauza COVID-19? Scenariul stipulat de Constituția SUA

Când premierul britanic Boris Johnson a contractat coronavirusul și s-a îmbolnăvit grav cu COVID-19 prim-secretarul de stat Dominic Raab a preluat prerogativele de prim-ministru. Ce se va întâmpla însă dacă Donald Trump va păți același lucru?, scrie News.com.

Președintele Statelor Unite Donald Trump și soția acestuia au fost testați pozitiv cu coronavirusul. Cel mai probabil președintele american se va vindeca în câteva săptămâni. Acesta ar putea avea norocul să fie printre persoanele norocoase care nu dezvoltă simptome. Însă există și posibilitatea ca Trump să fie grav afectat de COVID-19.

Premierul Boris Johnson a fost nevoit să își delege temporar prerogativele de prim-ministru ministrului de externe și prim-secretarului de stat Dominic Raab în luna aprilie când s-a dovedit că infecția cu coronavirusul este una severă.

„Momentul rău a venit când exista o probabilitate de 50-50 ca [doctorii] să fie nevoiți să mă ventileze artificial. Atunci a devenit puțin…au început să se gândească la maniera de gestionare a situației, cum să o prezinte”, a povestit premierul britanic lupta sa cu COVID-19.

„Situația” era moartea lui Johnson.

Este improbabil ca președintele Trump să se confrunte cu o situație atât de severă. Însă la vârsta de 74 de ani acesta este în categoria de vârstă în cel mai mare pericol din cauza coronavirusului. Așadar, ce se întâmplă dacă președintele SUA este incapacitat și incapabil să își exercite puterile?

Sau, mai rău, ce se întâmplă dacă își pierde viața?

Dacă Statele Unite se vor confrunta cu tipul de criză politică care a avut loc în Marea Britanie în luna aprilie, procedura de predare a puterii este stipulată în al 25-lea Amendament al constituției americane.

„Vom trece prin asta împreună”

„În cazul înlăturării președintelui din funcție, sau al decesului său, demisiei sau incapacității de a exercita puterile și îndatoririle funcției, vicepreședintele va asigura imediat aceste funcții”, stipulează Constituția SUA.

Pare destul de clar. Dacă președintele Trump nu va putea asigura prerogativele mandatului, vicepreședintele Mike Pence va prelua puterea. Cel mai probabil mod în care acest lucru s-ar întâmpla ar fi prin trimiterea de către Trump a unei scrisori președinților celor două camere ale Congresului american prin care să se declare incapabil să își exercite puterile și îndatoririle.

Mike Pence ar deveni președinte interimar iar Trump ar putea prelua din nou puterea în orice moment tot printr-o scrisoare adresată tot președinților Senatului și Camerei Reprezentanților prin care se declară apt să își reia îndatoririle.

De altfel acest scenariu a avut loc de trei ori în istoria Statelor Unite.

În 1985, când Ronald Reagan a fost operat pentru înlăturarea unei excrescențe din colon, vicepreședintele său George H.W.Bush a preluat puterea pentru scurt timp. În 2002 când George W. Bush a avut nevoie de o colonoscopie acesta i-a predat puterea vicepreședintelui Dick Cheney pentru intervalul de timp în care s-a aflat sub anestezie. În 2007 Bush Jr. a avut nevoie de o nouă colonoscopie și Cheney a devenit iar președinte interimar pentru câteva ore.

O altă prevedere extrem de improbabil să fie folosită vreodată stipulează că „principalii ofițeri ai departamentelor executive”, cu alte cuvinte Cabinetul președintelui, îl pot declara pe președinte nepotrivit să își exercite funcția și să îl demită.

În scenariul greu de crezut în care atât președintele Trump cât și vicepreședintele Pence vor fi incapabili să exercite funcția prezidențială în același timp, prerogativele acesteia ar fi preluate de președintele Camerei Reprezentanților, camera inferioară a legislativului american, în cazul de față democrata Nancy Pelosi.

Președintele american pare însă încrezător că niciunul din aceste scenarii nu vor avea loc.

„Vom trece prin asta împreună”, a afirmat Trump vineri după primirea diagnosticului, prima doamnă adăugând ulterior pe Twitter că atât ea cât și soțul ei se simt bine.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro