Sari direct la conținut

Angela Merkel afirmă că Germania trebuie să evacueze urgent 10.000 de persoane din Afganistan / Temeri legate de o nouă criză a refugiaților

HotNews.ro
Angela Merkel, vizita in SUA cu putin timp inainte sa plece din functia de cancelar, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Angela Merkel, vizita in SUA cu putin timp inainte sa plece din functia de cancelar, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Germania trebuie să evacueze urgent până la 10.000 de persoane din Afganistan, faţă de care este răspunzătoare, a declarat luni cancelarul Angela Merkel colegilor săi de partid, avertizând că urmările conflictului vor dura foarte mult timp, transmit Reuters și News.ro.

Observaţiile, făcute luni la o întâlnire cu uşile închise a partidului creştin-democrat şi făcute publice de participanţi la întâlnire, reflectă îngrijorarea crescândă cu privire la vărsarea de sânge în Afganistan după ce talibanii au preluat controlul capitalei şi au proclamat pacea.

„Asistăm la momente dificile. Acum trebuie să ne concentrăm asupra misiunii de salvare”, a spus Merkel.

Cancelarul a afirmat că printre cei care au nevoie de evacuare se numără 2.500 de afgani care au lucrat ca personal de suport, precum şi activişti pentru drepturile omului, avocaţi şi alţii pe care guvernul îi consideră expuşi riscului dacă rămân în ţară, până la 10.000 în total.

Ministrul de Externe Heiko Maas a declarat că Germania încearcă să evacueze cât mai mulţi oameni expuşi riscului, adăugând că aliaţii NATO au judecat greşit situaţia atunci când au crezut că forţele guvernului afgan ar putea să îi respingă pe talibani fără ajutor.

„Dorim să scoatem cât mai mulţi oameni din ţară cât mai repede posibil”, a declarat Maas reporterilor în faţa Ministerului de Externe, în declaraţiile reluate şi de ministrul de Finanţe Olaf Scholz.

Scholz, care, la fel ca Maas, este membru al Partidului Social Democrat, de centru-stânga, a declarat că „scopul este crearea unui pod aerian pentru a salva cât mai mulţi oameni posibil. Comunitatea internaţională trebuie să fie unită pentru a sprijini ţările vecine Afganistanului. O mare mişcare de refugiaţi va începe în curând”.

Temeri legate de o nouă criză a refugiaților

Merkel a spus partidului său că Germania ar trebui să coopereze cu ţările care se învecinează cu Afganistanul pentru a-i sprijini pe cei care fug acum, adăugând: „Acest subiect ne va ţine ocupaţi pentru o perioadă foarte lungă de timp”.

Cu toate acestea, Paul Ziemiak, secretarul general al Uniunii Creştine Democrate (CDU), a declarat că Germania nu poate rezolva situaţia din Afganistan printr-o repetare a politicii de deschidere a migranţilor pe care a urmat-o în 2015.

Germania şi-a deschis graniţele în urmă cu şase ani pentru peste 1 milion de migranţi, mulţi dintre ei sirieni fugind de război şi sărăcie – o mişcare îndrăzneaţă care a câştigat laude pentru Merkel în străinătate, dar care s-a dovedit controversată acasă şi a erodat poziţia partidului ei.

„Pentru noi este clar că 2015 nu trebuie repetat. Nu vom putea rezolva problema Afganistanului prin migraţia către Germania”, a declarat Ziemiak pentru postul de televiziune n-tv.

Merkel, aflată la putere din 2005, intenţionează să se retragă după alegerile federale din 26 septembrie. Armin Laschet, candidatul CDU pentru postul de cancelar la alegeri, a declarat că Afganistanul este cel mai mare fiasco al NATO de când a fost formată alianţa.

Ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat la întâlnire că Germania a desfăşurat forţe speciale şi paraşutişti pentru a ajuta la evacuare, adăugând că este „o operaţiune extrem de periculoasă” pentru trupele germane.

„Atâta timp cât va fi posibil, armata germană va scoate cât mai mulţi oameni din Afganistan şi va întreţine podul aerian”, a spus ea, adăugând că acest lucru depinde de disponibilitatea Statelor Unite de a menţine aeroportul deschis.

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS ultimele evoluții privind situația din Afganistan AICI.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro