Sari direct la conținut

Angela Merkel, mustrată de Curtea Constituțională a Germaniei din cauza unor declarații

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images
Angela Merkel, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

​Fostul cancelar german Angela Merkel a încălcat principiul egalităţii de şanse al formaţiunilor politice prin criticile exprimate în februarie 2020 faţă de alegerea şefului unui executiv regional, a decis miercuri Curtea Constituţională a Germaniei, relatează DW și Agerpres.

Parlamentul regional al landului Turingia l-a ales atunci premier pe liberalul Thomas Kemmerich, acesta primind voturile propriului său partid FDP, ale Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel şi, în mod surprinzător, ale AfD.

Faptul că CDU şi-a unit forţele cu AfD a produs un „cutremur politic” în Germania, după cum a scris la acel moment presa germană, întrucât formaţiunea anti-migranţi AfD este exclusă de partidele „mainstream” de la orice alianţă sau colaborare atât în guvernul federal cât şi în cele regionale.

Mai mult, partidele tradiţionale de dreapta sau de stânga germane au acceptat diverse alianţe între ele tocmai pentru a izola extrema dreaptă.

Ce a declarat Angela Merkel în urmă cu doi ani

În declaraţia sancţionată acum de Curtea Constituţională germană Merkel calificase drept „impardonabil” faptul că un şef de executiv regional este ales cu voturile extremei drepte şi a cerut anularea scrutinului regional din Turingia şi convocarea alegerilor anticipate în acest land.

Ea a vorbit atunci despre „o zi proastă pentru democraţie” şi a insistat că „profunda convingere” atât a ei cât şi a partidului CDU – formaţiune a cărei conducere fusese preluată de Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea lui Merkel – este că „nu trebuie obţinute majorităţi cu sprijinul AfD”.

Trei zile mai târziu, Kemmerich a demisionat, iar premier al landului Turingia a devenit fostul şef de guvern regional Bodo Ramelow, membru al stângii radicale Die Linke şi susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD) şi de Verzi.

În alegerile din parlamentul regional Kemmerich îl depăşise cu numai un vot pe Ramelow, dar acesta din urmă era convins că va fi din nou premier mizând tocmai pe ideea că liberalii şi conservatorii nu vor accepta nicidecum o înţelegere cu extrema dreaptă.

Decizia Curții Constituționale germane

Odată ce Ramelow a fost reinstalat în funcţie, AfD a înaintat o plângere penală împotriva lui Merkel, acuzând-o că l-a constrâns pe Kemmerich să demisioneze, acţiune de unde a rezultat decizia emisă acum de Curtea Constituţională.

Judecătorii acestei instanţe au notat că, deşi politicienii pot exprima individual critici faţă de alte partide, cei aflaţi în poziţii guvernamentale trebuie să respecte principiul neutralităţii.

După anunţul Curţii, AfD a salutat „o zi bună pentru democraţie”, liderul partidului, Tino Chrupallah, afirmând că, deşi a trecut mult timp de la acel scandal, partidul său „va continua să lupte pentru drepturile de bază şi pentru respectarea Constituţiei”.

Decizia Curţii Constituţionale nu are însă nicio implicaţie asupra Angelei Merkel. „Fostul cancelar, doctor Angela Merkel, respectă, evident, deciziile Curţii Constituţionale”, a reacţionat purtătorul ei de cuvânt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro