Sari direct la conținut

Familiile poloneze primesc compensaţii pentru scumpirea cărbunelui

HotNews.ro
Carbuni aprinsi, Foto: Karl Daniels, Dreamstime.com
Carbuni aprinsi, Foto: Karl Daniels, Dreamstime.com

Fiecare familie poloneză ar putea primi o compensaţie de 3000 de zloţi (circa 627 de euro) pentru scumpirea cărbunelui, conform unui proiect de lege publicat luni seara, informează Reuters citată de Agerpres.

Cărbunele de calitate ridicată provenit din Rusia era utilizat mai ales în gospodăriile individuale şi centralele termice din localităţile mici din Polonia, însă importurile respective au fost interzise în aprilie. Ca urmare a deficitului de cărbune de pe piaţă, preţul a crescut, iar mulţi polonezi se tem că nu îşi vor putea încălzi locuinţele la iarnă.

În proiectul de lege se arată că obiectivul este „de a oferi sprijin pentru o categorie mare de gospodării din Polonia, inclusiv celor mai sărace din punct de vedere energetic, prin acoperirea costurilor rezultate din creşterea preţurilor pe piaţa de energie”.

Subvenţia va fi alocată gospodăriilor în care cărbunele este principala sursă de încălzire, iar termenul limită pentru depunerea cererilor va fi 30 noiembrie. Se aşteaptă ca guvernul de la Varşovia să aprobe marţi proiectul, care va fi apoi înaintat parlamentului.

Polonia îşi asigură pe bază de cărbune 80% din necesarul de energie electrică şi – cu toate că este cea mai mare producătoare de cărbune din Uniunea Europeană – a importat anul trecut din Rusia peste opt milioane de tone, iar anul acesta se preconizează un deficit de 11 milioane de tone, din cauza scăderii producţiei interne.

S-au luat deja unele măsuri pentru creşterea importurilor din alte surse, menţionează Reuters. Polonezii care achiziţionează cantităţi mici de cărbune ar putea beneficia luna aceasta de subvenţii pentru menţinerea preţului la nivelul din 2011, însă comercianţii cu amănuntul sunt reticenţi faţă de participarea la acest sistem, deoarece plăţile nu acoperă creşterea preţului de pe piaţă, arată agenţia citată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro