Sari direct la conținut

Reacții la Chișinău, după ce Putin a anulat ordinul privind Transnistria. „Kremlinul nu a respectat niciodată suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”

HotNews.ro
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Vladimir Putin a abrogat marți Ordinul din 7 mai 2012 cu privire la cursul politicii externe a Federației Ruse, iar unul din punctele acestui document viza inclusiv soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Experții de la Chișinău susțin că prin anularea acestui decret Putin demonstrează faptul că folosește orice instrument pentru a intimida R. Moldova, transmite radiomoldova.md.

Mai exact, decretul respectiv care se referea la direcțiile prioritare ale politicii externe a Moscovei, prevedea inclusiv identificarea soluțiilor pentru problema transnistreană în baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate a Republicii Moldova, cu identificarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.

Deputatul moldovean Radu Marian, de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a comentat pe pagina sa de Facebook că decretul de marți al lui Vladimir Putin nu schimbă nimic în procesul de reglementare a conflictului, deoarece autoritățile de la Kremlin nu ar fi respectat nici până acum suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

El a precizat că autoritățile de la Chișinău vor continua să depună eforturi pentru reintegrarea Republicii Moldova prin mijloace diplomatice și politice.

„Kremlinul utilizează orice instrument pentru a sfida integritatea teritorială a Republicii Moldova”

Nulitatea acestei decizii care garanta integritatea teritorială a Republicii Moldova în contextul soluționării conflictului transnistrean, semnată de președintele rus Vladimir Putin, demonstrează faptul că autoritățile de la Kremlin utilizează orice instrument pentru a sfida integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat la rândul său reprezentantul Institutului de Politici pentru Reforme Europene (IPRE) Mihai Mogâldea.

„Autoritățile de la Chișinău nu se pot așeza la masa de negocieri cu Federația Rusă atât timp cât Vladimir Putin duce un război nedrept în Ucraina”, susține Mihai Mogâldea.

Prin abrogarea acestui decret, Rusia nu mai are nicio reținere față de Republica Moldova”

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de abrogare a documentului care prevede inclusiv reglementarea diferendului transnistrean se înscrie în logica acțiunilor liderului de la Kremlin de a rescrie relațiile internaționale. În același timp, înseamnă că Rusia nu mai are nicio reținere față de Republica Moldova, atenționează expertul pe probleme de securitate Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control, transmite Radio Chișinău.

„Vladimir Putin subminează ordinea internațională mondială formată începând cu Conferința de la Potsdam 1945, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, confirmată în 1975 la Helsinki, când au fost semnate niște documente foarte importante pentru aranjamentul internațional și care în principiu a asigurat practic pacea până astăzi. Dacă citim atent textul prevederii se menționează că în condițiile actualei situații, care suferă modificări profunde, se decretează abandonarea acestui decret. Respectiv, toate prevederile acordului din 7 mai 2012, potrivit cărora soluția pentru regiunea transnistreană putea să fie căutată în cadrul respectării suveranității, integrității și statutului de neutralitate al Republicii Moldova, formând un statut special pentru Transnistria. Aceste momente nu mai sunt valabile. Federația Rusă nu mai respectă aceste noțiuni. Acest lucru ar putea însemna că pe viitor nu mai sunt frâne pentru Rusia vizavi de Republica Moldova”, a declarat Ion Leahu pentru Radio Chișinău.

***

Tot marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că planul Rusiei este de a înlocui conducerea pro-occidentală a Republicii Moldova, iar pentru aceasta Moscova și-ar dori să țină sub control Aeroportul din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro