Sari direct la conținut

FOTO Partidul lui Viktor Orban a montat panouri publicitare în care o atacă pe Ursula von der Leyen / Reacția Comisiei Europene

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, Foto: Lopez/EUC / Zuma Press / Profimedia
Ursula von der Leyen, Foto: Lopez/EUC / Zuma Press / Profimedia

Partidul de guvernământ din Ungaria a instalat luni panouri publicitare care o defăimează pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fiind pentru prima dată când face din ea o ţintă personală, dar campania este similară cu cea împotriva predecesorului său în funcţie, ceea ce a provocat furia Bruxelles-ului, relatează Reuters. În timp ce Comisia Europeană pare să se ferească de o confruntare cu Budapesta din cauza campaniei guvernamentale ungare care o vizează pe Ursula von der Leyen, unii parlamentari spun că Bruxelles-ul ar trebui să adopte o atitudine dură, subliniază Guardian.

Panourile publicitare, instalate peste noapte pentru a lansa o campanie pentru alegerile europarlamentare din iunie anul viitor, o înfăţişează pe Ursula von der Leyen alături de Alex Soros, fiul filantropului liberal de origine maghiară George Soros, o ţintă permanentă a ostilităţii din partea partidului Fidesz al lui Viktor Orban.

  • „Să nu dansăm pe muzica lor”, este sloganul acestei campanii.

Soros este evreu, iar unii critici consideră că rolul central pe care îl joacă în propaganda Fidesz este o dovadă de antisemitism, lucru pe care Fidesz îl neagă cu tărie.

Antecedentele partidului Fidesz cu Jean-Claude Juncker

Panouri publicitare similare care îl arătau pe predecesorul în funcţie al Ursulei von der Leyen, Jean-Claude Juncker, alături de bătrânul Soros, au atras un reproş din partea Bruxelles-ului în 2019. Fidesz le-a dat jos după ce principalul grup de centru-dreapta al Parlamentului European, PPE, a ameninţat că va expulza partidul maghiar. Fidesz a părăsit PPE doi ani mai târziu.

Viktor Orban, al cărui guvern încearcă să deblocheze fonduri europene de miliarde de euro suspendate de Bruxelles din cauza politicilor Fidesz, a declarat sâmbătă că Ungaria „trebuie să spună NU actualului model european construit la Bruxelles”.

Este de aşteptat ca Ungaria să fie un punct de interes major al următorului summit al UE de la jumătatea lunii decembrie, fiind ţara UE care simpatizează cel mai mult cu Rusia şi care se împotriveşte planurilor de a oferi Ucrainei o cale de aderare la blocul comunitar.

Viktor Orban a trimis vineri un sondaj de opinie ungurilor în care îi întreabă dacă UE ar trebui să aloce mai multe fonduri Ucrainei şi să îi acorde statutul de membru.

Reacția Comisiei Europene cu privire la campania guvernului ungar

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a părut să minimizeze campania guvernului ungar care vizează panourile publicitare.

La ședința de presă zilnică a Comisiei de astăzi, Mamer s-a confruntat cu mai multe întrebări cu privire la panourile publicitare și un chestionar aferent pe care guvernul maghiar îl trimite fiecărui cetățean cu întrebări care critică Bruxelles-ul, relatează Guardian.

Dar potrivit purtătorului de cuvânt, Comisia nu va fi atrasă într-o dezbatere asupra întrebărilor. „Nu avem niciun interes să pierdem timp cu astfel de probleme în contextul internațional actual”, a spus el.

În ceea ce privește panourile publicitare, el a spus că i-a arătat pozele președintei Comisiei și „nu a fost surprinsă”, „era complet netulburată”.

  • „Să fim clari: știm că nu este prima dată, probabil că nu este ultima dată, avem treburi de făcut. Avem crize de gestionat, avem politici de implementat, Ungaria face parte din Uniunea Europeană… Ea stă la masă”, a spus Mamer.

Mamer a mai spus că în general antisemitismul nu a fost tolerat în UE, dar nu a abordat în mod direct problema dacă panourile publicitare sunt antisemite.

În timp ce Comisia Europeană pare să se ferească de o confruntare cu Budapesta din cauza campaniei guvernamentale ungare care o vizează pe Ursula von der Leyen, unii parlamentari spun că Bruxelles-ul ar trebui să adopte o atitudine dură.

  • „Pentru Von der Leyen există o singură reacție la această campanie murdară: suspendarea tuturor reuniunilor pregătitoare pentru președinția consiliului dintre Comisia UE și guvernul ungar”, a spus Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor al Parlamentului European.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro