Sari direct la conținut

Un fost director al CIA spune că Israelul ar putea răspunde clandestin la atacul iranian

HotNews.ro
David Petraeus, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
David Petraeus, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

David Petraeus, unul dintre foștii directori ai Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, afirmă că răspunsul Israelului la atacul cu drone si rachete de croazieră lansat de Iran împotriva sa ar putea fi unul clandestin, relatează Business Insider.

„Există un întreg meniu de acțiuni pe care ei (n.r. israelienii) le pot întreprinde, și nu toate dintre ele sunt neapărat fățișe. Ei pot urma acțiuni clandestine. Ei pot urma atacuri asimetice, cibernetice și așa mai departe”, a declarat Petraeus într-un interviu acordat duminică televiziunii CNN.

Acesta, un general în retragere care a servit timp de 37 de ani în armata SUA înainte să fie numit în 2011 în fruntea CIA, a declarat de asemenea că oamenii ar trebui să aibă în vedere că administrația președintelui Joe Biden va purta discuții cu privire la celelalte țări membre ale grupului G7 pentru a stabili ce fel de măsuri diplomatice și economice urmează să fie luate împotriva Teheranului pentru atacul ce a avut loc la primele ore ale zilei de duminică și a marcat primul atac direct al Iranului împotriva Israelului.

Perspectiva unei escaladări puternice a conflictului din Orientul Mijlociu i-a speriat deja pe investitori, care se tem că un conflict deschis între Iran și Israel ar putea duce la creșterea prețului petrolului, un lucru de care a amintit și fostul șef al CIA.

„Nu cred că Iranul dorește o perturbare [a transporturilor de petrol] deoarece și ei exportă zilnic în jur de 1,6 sau 1,7 barili. Deci, aveți în vedere acest lucru. Brent Crude este deja la peste 90 de dolari barilul, iar el ar crește semnificativ dacă ceva ar perturba libertatea de navigație”, a mai spus el.

Iranul a confiscat sâmbătă, înainte de declanșarea atacului împotriva Israelului, o navă de marfă care naviga sub pavilion portughez, dar era închiriată de la o companie cu legături cu Israelul. Gărzile Revoluționare iraniene au confiscat nava în timp ce traversa Strâmtoarea Ormuz, pe unde trece o mare parte din transportul maritim de țiței.

Însă după lansarea atacului Teheranul a lăsat de înțeles că nu vizează o escaladare suplimentară iar prețurile la țiței au scăzut luni în condițiile în care SUA au transmis Israelului că nu vor susține o ripostă împotriva Iranului.

Israelul nu a decis deocamdată cum va răspunde Iranului după atacul fără precedent cu drone și rachete lansat sâmbătă noapte, o reuniune a cabinetului de război încheindu-se, duminică, fără o decizie clară.

Oficialii israelieni au sugerat că nu vor acționa singuri, în vreme ce președintele Joe Biden i-a spus lui Benjamin Netanyahu că SUA nu vor să ia parte la un eventual contraatac, care riscă să declanșeze un război amplu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro