Sari direct la conținut

Partidul de guvernare al Georgiei acuză „amenințări” și „șantaj” după ce SUA i-au lăsat fără vize pe membrii săi din cauza „legii rusești”

HotNews.ro
Joe Biden alaturi de seful diplomatiei americane, Antony Blinken, Foto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Joe Biden alaturi de seful diplomatiei americane, Antony Blinken, Foto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Visul Georgian”, partidul de guvernare de la Tbilisi, a acuzat vineri Statele Unite că duc o politică de „amenințări și „șantaj” față de Georgia ca urmare a deciziei sale de a impune restricții privind emiterea de vize către parlamentarii care susțin legea privind „agenții străinătății”, relatează Reuters.

Depunerea în parlament a acestui proiect de lege, poreclit „legea rusească” de către criticii săi, a dus la izbucnirea unora dintre cele mai mari proteste la care Georgia a asistat de la destrămarea Uniunii Sovietice. Ea a fost criticată dur atât de Statele Unite, cât și Uniunea Europeană.

Legea impune ca orice ONG sau organizaţie media care primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”. Guvernul condus de premierul Irakli Kobahidze susţine că această măsură este menită să forţeze organizaţiile să fie mai „transparente” în ceea ce priveşte finanţarea lor.

Însă criticii săi afirmă că ea este inspirată de legea asemănătoare din Rusia, care a fost folosită de Kremlin pentru a suprima presa independentă și orice formă de disidență în societatea civilă, de unde și porecla de „legea rusească”.

În pofida protestelor pe scară largă și a îngrijorărilor exprimate de Washington și Bruxelles, parlamentul georgian a adoptat proiectul de lege pe 14 mai în a treia și ultima lectură. El a mers apoi pentru promulgare la președintele pro-occidental al Georgiei, Salome Zurabișvili, care l-a blocat prin veto.

Însă parlamentul poate ocoli vetoul exprimat de Zurabișvili prin organizarea unui nou vot asupra proiectului de lege, ceea ce a anunțat deja că intenționează să facă.

SUA anunță măsuri împotriva susținătorilor „legii rusești”

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat joi că SUA vor impune restricții asupra politicienilor georgieni „complici la subminarea democrației în Georgia”, precum și la adresa membrilor familiilor lor și a altor persoane „responsabile de suprimarea societății civile și a libertății de adunare în Georgia printr-o campanie de violență și intimidare”.

Blinken a declarat de asemenea că speră ca „liderii Georgiei să reevalueze proiectul de lege și să facă pașii necesari pentru a avansa aspirațiile democratice și euro-atlantice ale țării lor”.

Însă partidul Visul Georgian a declarat vineri într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook că anunțul Washingtonului „nu este nimic altceva decât o tentativă grosolană de a restrânge independența și suveranitatea Georgiei” și că el afectează profund parteneriatul dintre cele două țări.

„Independența țării nu este de vânzare pentru nicio viză”, a declarat și Mamuka Mdinaradze, liderul grupului parlamentar al „Visului Georgian”, într-o postare separată făcută pe Facebook.

Visul Georgian a anunțat de asemenea că intenționează să meargă mai departe cu proiectul de lege și că va declanșa săptămâna viitoare procedura de organizare a unui nou vot.

Uniunea Europeană a cerut la rândul ei partidului de guvernare de la Tbilisi să renunțe la acest proiect de lege în contextul în care a acordat Georgiei chiar în decembrie anul trecut statutul de țară candidată la aderare.

Un grup de 31 de europarlamentari, printre care Traian Băsescu și Eugen Tomac, au cerut mai devreme în cursul lunii suspendarea statutului de țară candidat la UE al Georgiei într-o scrisoare către șeful diplomației UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro