Sari direct la conținut

Vot istoric în Mexic. Claudia Sheinbaum devine prima femeie președinte, potrivit exit-poll-urilor

HotNews.ro
Claudia Sheinbaum, candidată la președinție din partea Partidului Morena a votat la o secție din San Andres Totoltepec, în Ciudad de Mexico, Mexic, la 2 iunie 2024, Foto: Li Muzi / Xinhua News / Profimedia
Claudia Sheinbaum, candidată la președinție din partea Partidului Morena a votat la o secție din San Andres Totoltepec, în Ciudad de Mexico, Mexic, la 2 iunie 2024, Foto: Li Muzi / Xinhua News / Profimedia

Claudia Sheinbaum, candidata stângii la putere şi fost primar al capitalei Ciudad de Mexic, a obținut o victorie zdrobitoare pentru a deveni prima femeie președinte al Mexicului, potrivit unui prim sondaj realizat la ieşirea de la vot transmis de marile media, relatează Reuters și AFP.

Claudia Sheinbaum, 61 de ani, a câştigat cu 57,8% din voturi faţă de 29,1% pentru fosta senatoare de centru-dreapta Xochitl Galvez, potrivit sondajului Institutului Enkoll, notează Agerpres.

Candidatul de centru Jorge Alvarez Maynez este mult în urmă (11,4%), potrivit acestui sondaj.

Alte sondaje realizate de Televisa şi El Financiero anunţă, de asemenea, victoria candidatei partidului de stânga Morena, dar fără a da procente.

Aceste anchete de opinie au fost autorizate de Institutul Naţional Electoral (INE). Proiecţia oficială va fi anunţată între orele 22.00 şi 23.00, ora capitalei Mexicului (între orele 04.00 şi 05.00 GMT), potrivit INE.

Sondajul a fost difuzat după ce ultimele secţii de votare de pe coasta Pacificului s-au închis la ora 19.00, ora Mexicului (luni, 01.00 GMT).

Dacă tendinţele se confirmă, Claudia Sheinbaum ar urma să-şi sărbătorească victoria seara în marea piaţă centrală Zocalo, sub ferestrele Palatului Naţional, sediul preşedinţiei.

Într-un mesaj imediat după închiderea tuturor secţiilor de votare, Xochitl Galvez şi-a avertizat susţinătorii împotriva „autoritarismului” celor de la putere, adăugând: „Sunt capabili de orice”.

Pe listele electorale au fost înscrişi în total 98,3 milioane de alegători. De asemenea, mexicanii au votat pentru Congres şi Senat, guvernatori în nouă din cele 32 de state, deputaţi locali şi primari.

Din Tijuana până în Ciudad de Mexico, trecând prin Guadalajara, ziua a fost marcată de cozi lungi în faţa secţiilor de votare sub un soare arzător, potrivit fotografilor AFP.

„A fost emoţionant să văd cozile lungi de cetăţeni aşteptând ore întregi în soare pentru a vota”, a spus candidata opoziţiei Galvez. „Eu însămi am stat la coadă trei ore la secţia mea de votare pentru a putea vota”, a adăugat ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro