Sari direct la conținut

Hezbollah a atacat cu zeci de rachete Israelul după ce un comandant de la vârful grupării a fost ucis

HotNews.ro
Taleb Abdallah (stânga), liderul Hezboolah ucis de Israel, Foto: Hotnews
Taleb Abdallah (stânga), liderul Hezboolah ucis de Israel, Foto: Hotnews

Gruparea libaneză Hezbollah a tras miercuri mai multe salve de rachete asupra teritoriului israelian, a anunțat Israelul, într-un aparent răspuns la un atac israelian care a ucis un comandant de la vârful grupării, relatează Reuters.

Atacurile riscă să escaladeze și mai mult tensiunile care sunt deja la un punct foarte ridicat ca urmare a războiului care se derulează de opt luni în Gaza. Hezbollah, grupare susținută de Iran, și Israelul au fost implicate în atacuri transfrontaliere de mai multe ori în cele opt luni, ceea ce a generat îngrijorare privind riscul extinderii conflictului.

Un atac care a avut loc marți în sudul Libanului a ucis trei luptători Hezbollah și un comandant de top, identificat drept Taleb Abdallah – cunoscut și ca Abu Taleb, potrivit a trei surse de securitate.

Acesta este cea mai importantă figură de la vârful grupării Hezbollah care este ucis în timpul acestui conflict, potrivit uneia dintre surse. Potrivit acestor, el era comandatul regiunii centrale de la granița sudică.

Într-un aparent răspuns, Hezbollah a tras un baraj de circa 50 de rachete din sudul Libanului către părțile ocupate de israelini în Înălțimile Golan, potrivit Israelului. Aceste atacuri au declanșat sirenele în nordul Israelului.

Ulterior, Israelul a anunțat că aproximativ 90 de proiectile au fost identificate în timp ce ieșeau din Liban, unele fiind interceptate în timp ce altele au lovit nordul Israelului și au provocat mai multe incendii. Nu este clar dacă al doilea comunicat al Israelului se referă la atacuri separate.

O sursă de securitate din Liban a spus că Hezbollah a tras peste 100 de rachete.

Abdallah, comandantul ucis marți, era mai important decât Wissam Tawil, un comandant de la vârful Hezbollah care a fost ucis într-un atac israelian în ianuarie, potrivit unei surse care a vorbit sub protecția anonimatului.

Israelul a ucis peste 300 de luptători Hezboolah în Liban, mai mulți decât a pierdut gruparea într-un război pierdut împotriva Israelului în 2006. Atacurile din Liban asupra Israelului au ucis 18 soldați israelieni și 10 civili, potrivit unui bilanț israelian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro