Sari direct la conținut

Calitatea aerului: Executivul european da o "ultima sansa" pentru 9 tari, printre care si Romania / Pasul urmator – Curtea de Justitie a UE

HotNews.ro
Calitatea aerului: Executivul european da o "ultima sansa" pentru 9 
tari, printre care si Romania / Pasul urmator – Curtea de Justitie a UE

Comisia Europeana a convocat marti pentru un summit privind calitatea aerului, la Bruxelles, ministrii Mediului din 9 tari, printre care si Romania, Franta, Germania si Marea Britanie, considerati „elevii rai” din UE la acest capitol, scrie AFP.

Acest sumiit este „ocazia si ultima sansa de a gasi solutii”, a rezumat purtatorul de cuvant al executivului european, Margaritis Schinas.

In caz contrar, va fi sesizata Curtea de Justitie a UE, a avertizat Bruxellesul.

Poluarea aerului este considerata responsabila pentru peste 400.000 de morti premature, anual, in UE, fara a lua in calcul europenii afectati de boli respiratorii si cardiovasculare. Comisia estimeaza un cost de peste 20 de miliarde de euro anual din cauza acestor probleme.

„Pentru a reduce aceasta cifra, e necesar ca statele membre sa se conformeze limitelor de emisiuni cu care au fost de acord. In caz contrar, Comisia, in calitate de garant al Tratatelor, va lua masurile adecvate”, a afirmat Schinas.

Cele noua tari convocate – Germania, Spania, Franta, Ungaria, Italia, Cehia, Romania, Marea Britanie si Slovacia – depasesc in mod regulat limitele de emisiuni destinate sa protejeze sanatatea europenilor pentru doi poluanti esentiali: particulele fine (PM10) si dioxidul de azot (NO2).

Bulgaria si Polonia, si ele vizate de poluarea cu particule fine, nu sunt convocate in acest caz, deoarece CJUE a fost deja sesizata. Acest tip de procedura poate conduce la sanctiuni financiare.

Si alte tari sunt in vizorul Comisiei, dar dispun inca de o marja de manevra inainte de a fi trimise in fata Curtii.

In total, 23 de tari din 28 depasesc inca normele de calitate a aerului, potrivit Comisiei. Problema afecteaza peste 130 de orase in Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro