Sari direct la conținut

Cîțu: Statul este o frână în dinamica activității economice. De la Iliescu ni se trage problema

HotNews.ro
Florin Citu, Foto: Hotnews
Florin Citu, Foto: Hotnews

Ne gândim să prelungim amânarea la plată a impozitului specific pentru firmele din HoReCa. El trebuia achitat până în luna martie a acestui an dar intenționăm să prelungim termenul până în vară. Aștept colegii din Finanțe să vină cu propunerea!, a răspuns joi premierul Florin Cîțu la o întrebare adresată de un participant la dezbaterea organizată de Impetum Group pe marginea publicării rezultatelor studiului Confidex. Autoritățile locale au primit printr-o ordonanță dreptul de a reduce chiria cu până la 50%, a mai existat apoi IMM Invest unde printre primele 4 CAEN-uri erau firmele din HoReCa. Nu am lăsat costul șomajului tehnic pe antreprenori cum s-a întâmplat în 2008, a mai spus Cîțu.

Ce a mai spus premierul:

  • Statul este o frână în dinamica activității economice. Avem 30 de ani de socialism cu față umană. De la Iliescu ni se trage problema. Și de la ideea lui că proprietatea privată e un moft. Sunt mai multe reforme pe care le-am anunțat, dar primul pas îl facem cu blocarea creșterilor salariale în sectorul public și apoi cu o nouă lege a salarizării.
  • E drept că sunt anumite sectoare care au acces mai greu la finanțare, dar intenționăm să intervenim printr-o serie de instrumente. Agricultura este un asemenea sector care în prezent are acces mai dificil la creditare. Ne gândim la un instrument în genul asigurării pentru secetă. Este un produs care există și nu prea în România și vom încerca să facem așa încât să venim să susținem de la buget cheltuiala celor care au probleme cu acest fenomen. Apoi ne gândim la programul AgriInvest, pe modelul IMMInvest. Dacă va fncționa, vom mări plafonul. Mai sunt și agențiile de turism, domeniu în care lucrăm pentru a găsi soluții de finanțare.
  • Am mai spus că managerii compniilor de stat trebuie să spună clar dacă pot și vor. Dacă nu pot vor veni alții pentru că nu putem merge din buget în buget cu aceeași povară; arierate, datorii care produc dobânzi etc.
  • Sunt companii care trebuie restructurate: CFR Marfă, CFR Călători, companii din domeniul Sănătății… toate trebuie curățate pentru ca Statul să nu mai fie o frână.
  • După 30 de ani de încercări, trebuie să avem curaj și să spunem că în cazul unor companii nu se mai poate merge așa mai departe.
  • Managerii pun presiune pe guvern să vină cu mai multe măsuri. Aici putem să dezbatem ideologic dar și pe constrângerile bugetare. Eu anul trecut am luat decizia de a folosi garanții în loc de ajutoare de stat mai mult pentru a susține economia și cred că a fost o decizie bună. Pentru că așa puteam să ne asigurăm că cei care accesează aceste facilități sunt cei care vor reuși să rămână în picioare după această criză. Încercam cumva să păstrăm acele sectoare din economie care pot care sunt consolidate și pot să meargă mai departe și să nu susținem acele sectoare care sunt neproductive.

Avem nevoie de o economie care să funcționeze pentru că doar așa putem să plătim costul pandemiei. Avem nevoie de încrederea investitorilor ca să poată să ne finanțeze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro