Sari direct la conținut

Victoria ucraineană depinde de cooperarea cu Europa, le-a spus Zelenski miniştrilor de externe ai UE reuniţi la Kiev / „Nu văd niciun stat membru care să se clatine”. Borrell a propus un nou pachet de ajutor, de 5 mld. euro

HotNews.ro
Dmitro Kuleba și Josep Borrell, la reuniunea miniştrilor de externe ai UE de la Kiev, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Dmitro Kuleba și Josep Borrell, la reuniunea miniştrilor de externe ai UE de la Kiev, Foto: Handout / AFP / Profimedia

O victorie ucraineană în războiul cu Rusia depinde de cooperarea cu Uniunea Europeană, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în faţa miniştrilor de externe ai UE reuniţi la Kiev într-o şedinţă informală neanunţată în prealabil, relatează News.ro.

Volodimir Zelenski, care a susţinut acest discurs după ce Congresul SUA a lăsat ajutorul de război pentru Ucraina în afara unei legi ce prevede cheltuielile statului pe termen scurt, a subliniat de asemenea importanţa „sprijinului pentru apărare” acordat Ucrainei în timpul războiului de agresiune pornit de Rusia, relatează The Guardian şi CNN.

Miniştrii de externe ai UE s-au reunit luni la Kiev în prima lor reuniune în afara blocului comunitar, transmiţându-şi sprijinul pentru Kiev după ce un candidat pro-rus a câştigat alegerile din Slovacia, iar Congresul SUA a exclus ajutorul de război pentru Ucraina din legea sa referitoare la cheltuieli.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat că a propus Ucrainei un nou pachet bilateral de ajutor, prin intermediul Facilităţii europene pentru pace, de până la 5 miliarde de euro pentru anul viitor.

„Sper că vom putea ajunge la un acord înainte de sfârşitul anului”, a spus el într-o conferinţă de presă comună, susţinută la Kiev, cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

UE rămâne unită în sprijinul său pentru Ucraina, a asigurat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. „Nu văd niciun stat membru care să se clatine”, a mai spus el, indicând că UE nu se aşteaptă ca Slovacia sau Polonia să-şi înceteze contribuţia la sprijinul pentru apărarea Ucrainei.

Reuniunea miniştrilor de externe ai UE a fost „un semnal puternic pentru Rusia că nu ne lăsăm intimidaţi de rachetele sau dronele” sale, a subliniat Borrell.

Zelenski: Cu cât suntem mai activi, cu atât este mai puţin probabil ca Rusia să se adapteze la presiunea noastră comună

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu miniştrii de externe ai Uniunii Europene aflaţi în vizită la Kiev şi a declarat că este „încrezător că Ucraina şi întreaga lume liberă sunt capabile să câştige această confruntare (cu Rusia)”.

„Dar victoria noastră depinde în mod direct de cooperarea noastră: cu cât vom face mai mulţi paşi puternici şi principiali împreună, cu atât mai repede se va încheia acest război. Se va încheia în mod echitabil. Se va încheia cu restabilirea integrităţii noastre teritoriale şi cu garantarea fiabilă a păcii pentru întreaga Europă”, a declarat Zelenski.

El a descris prezenţa miniştrilor la Kiev ca fiind un pas spre consolidarea Europei. „Trebuie să luăm în mod constant noi măsuri de apărare şi diplomatice, politice şi de integrare, economice şi de sancţiuni care vor face poziţiile noastre comune mai puternice”, a arătat preşedintele Ucrainei.

„Cu cât suntem mai activi, cu atât este mai puţin probabil ca Rusia să se adapteze la presiunea noastră comună”, a mai arătat el.

Zelenski a declarat că, pe lângă continuarea ajutorului militar şi producţia comună de arme, calea Ucrainei către aderarea la NATO şi un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei se numără printre paşii importanţi care trebuie făcuţi, precum şi „începerea negocierilor în acest an privind aderarea Ucrainei la UE”.

În replică, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat: „Puteţi fi siguri de determinarea noastră de a fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

Ucraina vrea să înceapă negocierile de aderare la UE până la finalul anului

Ucraina speră să devină membră a Uniunii Europene în termen de doi ani, dar UE trebuie să ia, la rândul ei, câteva decizii importante înainte de a fi pregătită să accepte orice nouă ţară.

Şeful diplomaţiei UE a respins sugestiile potrivit cărora aderarea Ucrainei la blocul comunitar ar putea fi realizată treptat, pe parcursul mai multor ani. El a declarat că aderarea la UE este totul sau nimic, reflectând o şcoală de gândire tot mai răspândită în rândul diplomaţilor. Unii, printre care preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au sugerat că o opţiune ar fi aceea de a permite Ucrainei să intre pe piaţa unică înainte de aderarea deplină, care poate dura ani de zile.

„Ce este această discuţie despre o aderare parţială? Jumătate de aderare, 25% de aderare? Aderarea este aderare. Punct şi de la capăt. Vreţi să o repet? Apartenenţa este apartenenţă şi punct”, a spus Borrell.

Cea mai mare decizie, spun diplomaţii UE, se va referi la buget – acceptarea unei ţări de mărimea Ucrainei în cadrul blocului va necesita un buget mult mai mare, multe state membre fiind aşteptate să treacă de la beneficiari neţi la contribuabili neţi.

Se aşteaptă ca UE să publice la începutul lunii noiembrie raportul de evaluare a procesului de aderare a Ucrainei şi a Republicii Moldova după primul an de când cele două ţări au obţinut statutul de state candidate la aderare. Apoi, în decembrie, urmează să aibă loc reuniunea liderilor UE, cărora le revine luarea unei decizii.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar trebui să înceapă până la sfârşitul anului. „Subiectul care a fost un leitmotiv în toate discursurile a fost aderarea Ucrainei la UE. Mergem înainte, ne aşteptăm la o decizie de a începe negocierile de aderare (la UE) până la sfârşitul anului”, a spus Kuleba, vorbind după întâlnirea cu miniştrii europeni de externe reuniţi la Kiev.

„Conţinutul şi ambianţa discuţiei au arătat că vorbim ca o familie. Avem un singur obiectiv şi astăzi, la Kiev, acest lucru a fost demonstrat cu putere”, a spus Kuleba, luând cuvântul alături de şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell. „Nu ni s-a oferit nimic, dar Ucraina este un stat cu drepturi depline şi nu suntem mulţumiţi decât cu o aderare cu drepturi depline”, a subliniat Kuleba.

„Este doar o chestiune de timp. Atât Ucraina, cât şi partea europeană sunt hotărâte să avanseze cât mai repede posibil, ţinând cont de toate reformele pe care Ucraina le-a implementat, le implementează şi le va implementa”, a arătat şeful diplomaţiei ucrainene.

Kuleba a mai declarat că mesajul cheie al părţii ucrainene a fost că „va accepta cele şapte recomandări pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru deschiderea negocierilor de aderare”, dar se aşteaptă să nu fie „înaintate cerinţe suplimentare”.

Aceste pre-condiţii includ acţiuni privind corupţia şi spălarea de bani, libertatea presei şi protecţia minorităţilor.

Josep Borrell: Aderarea Ucrainei este cel mai puternic angajament de securitate pe care UE îl poate oferi Kievului

Borrell a subliniat luni că aderarea la Uniunea Europeană este „cel mai puternic angajament de securitate” pe care blocul comunitar îl poate oferi Ucrainei. Potrivit lui Borrell, miniştrii de externe s-au angajat într-o „dezbatere lungă” care a reuşit să le ofere „o idee mai bună despre dimensiunea de securitate a situaţiei” din Ucraina.

„Am discutat despre angajamentele de securitate pe care dorim să le oferim Ucrainei, arătând determinarea noastră de a fi alături de Ucraina pe termen lung”, a declarat Borrell. „Şi, cu siguranţă, cel mai puternic angajament de securitate pe care îl putem oferi Ucrainei este aderarea la Uniunea Europeană. Acesta este cel mai puternic angajament de securitate pentru Ucraina. Acum Ucraina este o ţară candidată, iar ea merge mai departe pe drumul său”, a spus Borrell.

Ministrul german de externe: Viitorul Ucrainei e în UE

La rândul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat luni că „viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană” şi a lăudat Ucraina pentru reformele în curs.

Vorbind în marja reuniunii miniştrilor de externe UE-Ucraina, Baerbock a spus că UE „se va întinde în curând de la Lisabona la Luhansk”.

„Cu fiecare sat, cu fiecare metru pe care Ucraina îl eliberează, cu fiecare metru în care îşi salvează oamenii, îşi deschide calea spre UE”, a adăugat Baerbock.

Ministrul german de externe a lăudat Ucraina pentru că a iniţiat un proces de reformă în timpul războiului. Pe lângă schimbările din sectorul justiţiei, Baerbock a aplaudat în mod special încercările Ucrainei de a combate corupţia.

Baerbock a declarat reporterilor că UE va sprijini în continuare Ucraina „în fiecare zi” şi o va ajuta să se pregătească pentru iarnă. Ucraina are nevoie de un plan de protecţie pe timpul iernii, care să cuprindă apărare antiaeriană, generatoare şi o consolidare a sistemelor sale de aprovizionare cu energie, a arătat Baerbock.

Cum privește Ucraina ceea ce se întâmplă la Washington

Pe de altă parte, comentând ceea ce se întâmplă la Washington, ministrul ucrainean de externe speră că excluderea ajutorului pentru Ucraina din acordul din Congresul SUA pentru evitarea intrării în incapacitate de plată nu este ceva mai mult decât un „incident”.

„Întrebarea este dacă ceea ce s-a întâmplat în Congresul american la sfârşitul săptămânii trecute este un incident sau este sistematic”, a declarat Kuleba în marja reuniunii cu miniştrii de externe din Uniunea Europeană. „Cred că a fost un incident. Avem o discuţie foarte aprofundată cu ambele părţi ale Congresului, republicani şi democraţi. Şi pe fondul unei potenţiale închideri a activităţii guvernamentale în Statele Unite, decizia a fost luată aşa cum a fost”, a explicat el.

„Dar acum lucrăm cu ambele părţi ale Congresului pentru a ne asigura că nu se va mai repeta în nicio circumstanţă. Aşa că nu simţim că sprijinul Statelor Unite s-a spulberat. Pentru că Statele Unite înţeleg că miza în Ucraina este mult mai mare decât doar Ucraina, este vorba despre stabilitatea şi predictibilitatea lumii”, a adăugat Kuleba.

„Suntem mai mult decât încrezători că sprijinul american nu va înceta”

Pe de altă parte, într-un interviu amplu acordat CNN, consilierul pentru securitate naţională al Ucrainei, Oleksii Danilov, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acţiunea Congresului SUA de a exclude ajutorul pentru Ucraina în cadrul acordului de menţinere a activităţii guvernului federal.

„Trebuie să vedem dacă Statele Unite sunt responsabile pentru democraţie în lume, dacă rămân ţara care sprijină democraţia sau dacă sunt ţara care va sta deoparte şi va privi cum statele autoritare acaparează din ce în ce mai mult teritoriu. Acest lucru este destul de simplu”, a punctat Danilov.

„Dacă Statele Unite sunt un bastion al democraţiei în lume, atunci răspunsul ar trebui să fie clar pentru toată lumea. Dacă Statele Unite consideră că ar trebui să se îndepărteze de acest lucru, că haosul ar trebui să domnească în întreaga lume, că statele autoritare ar trebui să acapareze tot mai mult teritoriu, atunci Statele Unite ar trebui să dea şi acest răspuns”, a subliniat oficialul ucrainean.

Referindu-se la dezbaterea dintre candidaţii republicani la preşedinţie cu privire la amploarea ajutorului pentru Ucraina, Danilov a declarat: „Suntem conştienţi de faptul că în Statele Unite a început un proces politic, un proces electoral. Noi nu intervenim în acest proces în niciun fel, dar ne-am dori foarte mult ca acesta să nu afecteze dezvoltarea democraţiei în lume”.

„Subliniez încă o dată că ar fi o mare bucurie pentru Putin şi nu numai pentru el, ci pentru toate regimurile autocratice, dacă SUA s-ar retrage din asistenţa pe care o acordă ţării noastre”, a insistat el.

Danilov a mai spus că lumea se află la o răscruce de drumuri. „Întunericul poate cuprinde rapid multe ţări. Poporul american trebuie să aleagă – fie de partea luminii, fie să se pregătească pentru evenimente foarte neaşteptate care pot apărea”, a avertizat consilierul ucrainean. Danilov a adăugat însă că este sigur că poporul american „este de partea luminii”.

„În ceea ce priveşte încetarea sprijinului american, suntem mai mult decât încrezători că acest lucru nu se va întâmpla”, a spus el.

Lunile de iarnă nu vor face nicio diferenţă în ceea ce priveşte obiectivele strategice ale Ucrainei, a asigurat Danilov referindu-se la situaţia de pe câmpul de luptă.

El a spus că ţara sa are în continuare nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura critică – facilităţile energetice, aprovizionarea cu apă şi complexul de combustibil şi energie.

În ceea ce priveşte eventuale negocieri pentru a pune capăt conflictului, Danilov a declarat că ruşii nu pot fi de încredere. „Aceştia sunt oameni care nu pot negocia cu nimeni. Astăzi vor fi de acord cu tine, dar mâine nu vor pune în aplicare aceste acorduri”, a avertizat el.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro