Sari direct la conținut

Alcoolul, nelipsit de pe masa de Anul Nou. Cât bem, cât înseamnă prea mult și ce îngrașă cel mai tare – berea sau tăria?

HotNews.ro
Vin, Foto: K G | Dreamstime.com
Vin, Foto: K G | Dreamstime.com

Băuturile alcoolice sunt nelipsite de pe mesele de sărbători ale românilor, alături de preparatele tradiționale. Cea mai căutată băutură în această perioadă este, în mod tradițional, vinul, indiferent că vorbim despre vin consumat rece, la temperatura camerei sau despre vin fiert. Unii preferă însă tăria sau chiar berea pe masa de sărbători. „De sărbători se bea și este firesc”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu. Cât este însă normal să bem, cât înseamnă prea mult și care sunt băuturile care îngrașă cel mai tare?

Cantitatea face otrava

Cantitatea face otrava, explică Lygia Alexandrescu. Potrivit nutriționistului, atâta timp cât controlăm cantitatea de alcool consumată și aceasta nu este prea mare, nu este nicio problemă.

În plus, și hidratarea trebuie făcută corect: este cald în interior, dar este frig afară și se poate întâmpla să nu simțim nevoia să bem apă. Riscul este să ne deshidratăm, atrage atenția Lygia Alexandrescu: „Se consumă multă cafea în această perioadă, se stă mult noaptea până târziu pentru că se petrece și ne întâlnim cu prietenii, cu familia și se doarme puțin. Iarăși, riscul de deshidratare crește foarte tare. ”

Soluția este să încercăm să ne hidratăm preventiv, spune Lygia Alexandrescu: „Să bem constant undeva la 200-300 de mililitri de apă la o jumătate de oră, gustând nu cantități mari, nu rapid, ci cantități mici, ca să ne putem hidrata foarte bine la nivel celular, nu doar să avem un un act mecanic de ingerare de apă care să fie să iasă repede din organism, prin sistemul renal, și să-l forțăm pe el. Deci guri mici, ca să hidratăm. Este diferența dintre a pune nisip și a pune pietre. Haideți să bem apă în cantități mici, ca nisipul, nu să punem pietre.”

Alcool nu trebuie consumat niciodată fără să ne hidratăm și fără să fi mâncat înainte, în așa fel încât sistemul digestiv să fie deja în stare de funcționare corectă, iar alcoolul, la rândul său, să se absoarbă corect, deci nu direct în intestin sau în ficat.

Lygia Alexandrescu, nutriționist / Foto: HotNews.ro

Mărimea porției de alcool contează. Tot ce este sec este mai recomandat

Mărimea porției de alcool contează, și tot ce este sec este mai recomandat, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Riscul de a ne îngrășa ar trebui ultima grijă atunci când vorbim despre consumul de alcool, prima grijă pe care trebuie să o avem în vedere fiind, de fapt, hepatotoxicitatea – cât de mult alcool bem și ce calitate este, subliniază Lygia Alexandrescu: „Grijă mare la calitate. Este greu să găsești vin fără sulfiți, dar totuși mai sunt și vinurile organice și chiar cele de țară, dacă au fost bine făcute. Deci vin sec, alb dacă se poate, pentru că sunt multe persoane, atunci cînd consumă și carne și vin roșu, pot fi alergice la tanin.”

Un alt sfat-cheie al nutriționistului Lygia Alexandrescu este să nu amestecăm tipurile de alcool sau, dacă o facem, să lăsăm o pauză între ele: „Dacă am început cu un vin alb, după câteva ore putem consuma și tărie. Sau putem începe cu tărie, dar în acest caz trebuie să lăsăm măcar o oră pauză până trecem la vin. Putem bea o tărie ca digestiv la începutul mesei, iar după aproximativ o oră să trecem la vin.”

Vin Fiert / Foto: Alexander Raths | Dreamstime.com

Nu reumplem paharele până nu s-au golit complet

Un alt truc pentru a controla porția de alcool consumată este să nu remplem paharele decât în momentul în care ele s-au golit complet: „Nu turnăm în pahar, nu reumplem paharele decât atunci când ele s-au golit. Altfel, riscăm să pierdem șirul cantității băute, al numărului de pahare pe care pe care l-am consumat. Dacă vedem că s-a terminat paharul, știm că este al doilea sau al treilea.”

Există o cantitate recomandată în ceea ce privește consumul de alcool? Răspunsul Lygiei Alexandrescu este da: „Cantitatea recomandată pentru femei este de 200-250 de mililitri de vin, iar pentru bărbați de maximum 500 de mililitri de vin timp de o seară întreagă. Dacă este mai mult, vorbim despre efecte negative ale alcoolului.”

Studiile arată că vinul roșu face bine inimii, însă dacă depășim 350 până la 500 de mililitri, ne face mai mult rău, este avertismentul Lygiei Alexandrescu: „Vorbim despre hepatotoxicitate, afectarea stării emoționale, nervozitate, dureri de cap a doua zi. Așadar, ideal este să controlăm cantitatea de alcool”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.

Cocktail / Foto: Marian Vejcik | Dreamstime.com

Ce îngrașă mai tare – berea sau tăria?

Pentru cei care preferă berea pe masa de Anul Nou, este bine de știut că aceasta îngrașă practic cel mai mult dintre băuturile alcoolice – conține mult zahăr, cereale, alcoolul este și el caloric. Și, mai mult decât atât – pentru că nu mâncăm pe burta goală – vine și lipește toate grăsimile între ele.

Există, ca și în cazul vinului, o cantitate recomandată de bere care nu provoacă probleme? Da, spune Lygia Alexandrescu: între 350 și 500 de mililitri de bere este o cantitate care nu reprezintă o problemă, iar ea poate fi chiar depășită ușor, deoarece berea are un conținut mare de apă.

Dintre băuturi, cele mai puține calorii le are vinul alb sec, extra sec.

În ciuda miturilor care circulă, și tăria are puține calorii, însă acest lucru vine din cantitate – în cazul în care consumăm doar 50 de mililitri, așa cum este recomandat, tăriile nu reprezintă o problemă calorică. În schimb, pot deveni adevărate bombe calorice în combinație cu sucurile ce conțin mult zahăr.

Acesta este motivul pentru care nu vom putea compara niciodată tăria cu berea, din punct de vedere caloric, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu – întotdeauna vor fi calorii mai multe la bere deoarece cantitatea băută este mai mare, nu doar 50 de mililitri. La acest lucru se adaugă și efectul de balonare pe care îl dau bulele din bere.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro