Sari direct la conținut

7 din 10 copii au dureri de cap cel puțin o dată pe lună. Frecvența acestora s-a accentuat odată cu folosirea în exces a ecranelor

HotNews.ro
Copiii și telefonul mobil, Foto: Andrey Popov | Dreamstime.com
Copiii și telefonul mobil, Foto: Andrey Popov | Dreamstime.com

​7 din 10 copii s-au plâns cel puțin o dată de durere de cap, arată datele unui studiu online realizat în aprilie 2023 pe platforma iVox. Rezultatele sunt prezentate în cadrul campaniei „Tărâmul ferecat al durerilor de cap„, lansată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Asociația din Grijă pentru Copii, în cadrul unui program educațional dedicat părinților în parteneriat cu Reckitt. Durerile de cap la copii pot să apară chiar de la o vârstă fragedă. 6 din 10 copii care povestesc și se plâng despre durerile de cap au între 4 și 12 ani.

  • Părinții se arată îngrijorați de durerile de cap ale celor mici, foarte mulți dintre aceștia declarând că s-au confruntat cu această problemă.
  • Principalele cauze identificate de părinți: statul prelungit al copilului în fața ecranelor de calculator sau telefon, adesea programul încărcat de la școală.
  • Pentru tratarea durerilor de cap, părinții cer sfatul medicului sau apelează la medicamente specifice pentru copii.

Scopul studiului online și a fost să cerceteze percepția părinților asupra realității durerilor de cap în rândul copiilor. Campania își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la urmărirea durerilor de cap la copil: cât de des apar acestea, cât de mult afectează dispoziția copilului, ce le declanșează, când mergem cu copilul la medic ca să putem afla cauza durerilor, dacă le putem preveni și ce tratament adecvat vârstei poate fi folosit.

Procentul părinților care iau în serios durerile de cap ale copilului lor a crescut față de 2019. Șase din zece părinți ar dori să știe mai multe despre durerile de cap ale copiilor pentru a lua măsuri la timp pentru protejarea copilului lor.

Dacă în 2019 doar 41% dintre părinți relatau că au discutat despre durere cu copilul lor (conform datelor unui studiu similar), în 2023, 1 din 2 părinți spun că discută des sau foarte des cu copiii lor despre durerile pe care aceștia le simt și despre care doresc să vorbească.

„Durerile de cap la copii, deși mai mult explicate de specialiști în ultima perioadă și mai bine înțelese de către părinți, ascund în continuare o serie de necunoscute – de la cauza durerii până la temeri legate de cum ar putea evolua aceasta. În acest context am lansat campania «Tărâmul ferecat al durerilor de cap» prin care ne propunem să punem la dispoziția părinților o serie de informații educaționale despre cum o echipă multidisciplinară poate da cel mai corect diagnostic în cazul durerilor de cap frecvente la copii, dar și sfaturi pentru a gestiona corect acest simptom”, a declarat Magda Popescu Biclineru, vicepreședinte Asociația „Din Grijă pentru Copii”.

„Ne îngrijorează durerea de cap a copilului. Devenim foarte atenți dacă durerea de cap a copilului se repetă: «cu ce te pot ajuta dragul meu?». Stăm de vorba cu copilul nostru, îi acordăm atenție și îl ascultăm. Povestea durerii lui ne poate ajuta să ne înțelegem mai bine propriul copil și să luăm decizia corectă în timp util. Apelăm la medicul copilului pentru a afla cauza durerii: de la o banală raceală, la boli infecțioase severe, de la tulburări de vedere, la paraziți, boli neurologice sau tumori grave, poate fi doar un pas, în care reacția noastră rapidă poate salva viața copilului”, a declarat dr. Valeria Herdea, medic de familie, președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

„Durerea de cap la copii este un simptom care, după o anamneză amănunțită în cabinetul medicului pediatru, poate fi diagnosticată drept simplă manifestare dintr-un tablou clinic al unei boli acute sau poate necesita o abordare multidisciplinară și recomandarea ca pacientul să fie consultat de un medic specialist neurolog, ORL, oftalmolog etc., în funcție de manifestări, factorii determinanți și momentele când apare acest simptom. Este important ca părinții să urmărească frecvența și caracteristicile durerilor de cap și să țină un jurnal al acestora pentru a putea oferi toate răspunsurile atunci când se prezintă la medic”, declară și dr. Victor Miron, medic specialist pediatru.

Studiul „Copiii și durerile lor” a fost realizat pe platforma iVox în aprilie 2023, pe un eșantion de 1.086 de părinți, populație reprezentativă la nivelul utilizatorilor de Internet din România, cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 55 ani, părinți din mediul urban.

Campania educațională „Tărâmul ferecat al durerilor de cap” este derulată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie și Asociația din Grijă pentru Copii în perioada mai-septembrie 2023. Informații despre campanie vor putea fi accesate pe canelele online ale celor două asociații.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro