Sari direct la conținut

Guvernul va adopta astăzi o parte dintre normele de aplicare a Planului de Combatere a Cancerului, anunță Marcel Ciolacu

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / George Călin

​Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi dimineață, că Guvernul va adopta, în ședința de astăzi, o parte dintre normele de aplicare a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului: „Astăzi încheiem o etapă extrem de importantă și atât de așteptată, de altfel, odată cu elaborarea normelor Planului Național de Control al Cancerului. Aprobăm o Ordonanță și o Hotărâre de Guvern care includ Programul de oncologie, prin care deblocăm finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat, asigurând astfel acces la terapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici”, a anunțat Ciolacu.

„Practic, toți bolnavii de cancer sunt incluși acum în noile programe de diagnostic și tratament. Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții cu cancer, precum și standarde de calitate a îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică. Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective pe luni și pe ani”, afirmă primul ministru.

Ciolacu a ținut să adauge că „aș dori să apreciez colaborarea dintre domnul ministru Rafila, echipa sa, comisiile de specialitate din domeniul oncologiei și domnul Patriciu Achimaș Cadariu. Elaborarea acestor acte normative este cu adevărat o muncă de echipă și cred că aceasta este soluția corectă”.

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului a fost aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis în noiembrie anul trecut. În decembrie 2022, la nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit un grup de lucru ce urma să lucreze la elaborarea normelor de aplicare, iar Planul ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie.

Ministerul Sănătății nu a fost însă gata la timp cu normele de aplicare, iar acum două săptămâni, câteva zeci de bolnavi de cancer veniți din toate colțurile țării au protestat în fața instituției conduse de Alexandru Rafila, nemulțumiți de neaplicarea la timp a planului.

În ședința de Guvern de săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Rafila să vină săptămâna aceasta cu normele de aplicare ale Planului de Combatere a Cancerului: „Sunteți în contratimp!”, i-a transmis atunci Ciolacu lui Rafila.

Luni, într-o dezbatere la Ministerul Sănătății, Rafila a anunaț că OUG pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, aflată pe agenda ședinței de Guvern de astăzi, este „parte a unui pachet legislativ care include normele de aplicare ale legii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro