Studiu: Schimbarile climatice si extinctia speciilor plaseaza Terra intr-o epoca periculoasa pentru omenire
Schimbarile climatice si rata alarmanta de extinctie a speciilor de animale si plante plaseaza Terra intr-o epoca periculoasa pentru omenire, au anuntat saptamana aceasta autorii unui studiu despre impactul oamenilor asupra naturii, informeaza Mediafax. Studiul, realizat de o echipa de 18 experti internationali, are la baza un raport din 2009 despre „limitele planetare” pentru siguranta speciei umane si a tras de asemenea un semnal de alarma in legatura cu defrisarea padurilor si poluarea cu azot si fosfor cauzata de ingrasaminte.
„Nu cred ca am distrus iremediabil planeta, dar suntem pe punctul de a crea o lume mult mai dificila”, a spus Sarah Cornell, de la Stockholm Resilience Centre, coordonatoarea acestui studiu care se doreste a fi un ghid al felului in care omenirea trebuie sa exploateze resursele de pe Terra.
„Patru limite au fost depasite, plasand omenirea intr-o epoca periculoasa”, afirma acest studiu, publicat in revista Science, referindu-se la schimbarile climatice, disparitia speciilor, modificarea folosirii terenurilor si poluarea cauzata de ingrasaminte.
Dintre cele noua limite analizate, consumul de apa dulce, acidificarea oceanelor si subtierea stratului de ozon sunt considerate ca s-ar afla inca in intervale sigure. Altele, inclusiv nivelul de poluare atmosferica, urmeaza sa fie monitorizate si reanalizate cu atentie.
Potrivit acestui raport, schimbarile climatice si extinctia speciilor reprezinta principalele doua motive de ingrijorare. „Fiecare are potentialul, pe cont propriu, de a duce sistemul terestru intr-o stare noua, daca aceste doua limite sunt incalcate considerabil si in mod persistent”, afirma autorii studiului.
Ingrijorari au fost formulate si in privinta cresterii concentratiei de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera, care a ajuns la 397 parti per milion (ppm) in atmosfera terestra, depasind valoarea de 350 ppm, pe care studiul o considera o limita superioara pentru traiul in conditii de siguranta pe Terra.
Reprezentanti ai peste 200 de guverne se vor intalni la Paris in a doua jumatate a anului 2015 pentru a incerca sa incheie un acord cu scopul de a limita incalzirea globala, pentru a evita inundatiile, secetele, valurile de caldura si cresterea nivelului marilor si oceanelor, puse pe seama cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera.
De asemenea, autorii studiului spun ca ratele de disparitie a unor specii de animale si plante, cauzate de factori precum poluarea si despaduririle, sunt de la 10 pana la 100 de ori mai mari decat nivelurile de siguranta.