Subiectele zilei: Cum se codesc aliatii lui Dragnea sa trimita la CCR dosarul Belina; Avocatul "turnatorilor" din dosarul Microsoft, banuit ca ar fi fost protejat de SRI pe timpul binomului Coldea – Maior; 8 din 10 locuinte din Romania NU sunt asigurate in caz de dezastre naturale
Cum se codesc aliatii lui Dragnea sa trimita la CCR dosarul Belina. Potrivit unor surse politice, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, n-ar mai vrea sa sesizeze Curtea Constitutionala in dosarul Belina, in care sunt implicati direct ministrii Rovana Plumb si Sevil Shhaideh, dar si, indirect, Liviu Dragnea. Toader ar fi trebuit sa sustina in sesizare ca DNA a generat un conflict juridic de natura constitutionala atunci cand a pornit ancheta imporiva unor ministri, deci a intrat peste o alta putere a statului. Surse politice au declarat pentru „Adevarul” ca Toader trage de timp pentru ca premierul Mihai Tudose, cel care trebuie sa-si asume actul elaborat de Ministerul Justitiei, nu i-a cerut sa se grabeasca. Decizia premierului vine pe fondul unei relatii tot mai incordate cu Liviu Dragnea. Liderul PSD il preseaza acum pe Calin Popescu-Tariceanu, seful lui Tudorel Toader pe linie de partid, sa trimita, din partea Senatului, sesizarea la CCR. Insa, Calin Popescu-Tariceanu l-a contrazis pe partenerul sau de coalitie, scrie Adevarul.
Avocatul „turnatorilor” din dosarul Microsoft, banuit ca ar fi fost protejat de SRI pe timpul binomului Coldea – Maior. Controversatul afacerist Valentin Visoiu l-a creditat cu peste 560.000 lei pe avocatul Rares Constantin Dan, fiul generalului SRI Dan Gheorghe, in timp ce incasa zeci de milioane de euro de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Numele avocatului Rares Constantin Dan a fost readus in atentia publica in timpul scandalului legat de suspendarea generalului Florian Coldea de la conducerea operativa a Servi-ciului Roman de Informatii. Atunci, s-a vehiculat supozitia ca generalul Coldea ar fi fost sprijinit in cariera de generalul Dan Gheorghe, unul dintre fondatorii Brigazii Antiteroriste din SRI. Avocatul Rares Dan a fost considerat un apropiat al generalului Florian Coldea, dar si al Directiei Nationale Anticoruptie. Acesta a fost avocatul denuntatorilor din dosarul Microsoft, care in prima faza au beneficiat de clementa anchetatorilor, informeaza Romania Libera.
8 din 10 locuinte din Romania NU sunt asigurate in caz de dezastre naturale. Peste 8 din 10 locuinte din Romania sunt neasigurate, cu toate ca tara noastra este una predispusa la o serie de riscuri precum cele survenite in urma cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren, potrivit informatiilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). In Romania exista peste 7,2 milioane de locuinte neasigurate. Astfel, proprietarii imobilelor respective nu au incheiat o Polita de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAD). Acest lucru, se datoreaza, potrivit studiului ASF si PAID, faptului ca oamenii nu stiu suficiente lucruri despre riscurile la care sunt expusi si despre faptul ca acest tip de asigurare ii poate ajuta in cazul unor dezastre naturale precum cutremure, inundatii si alunecari de teren. Tara noastra este una dintre cele mai expuse unor astfel de dezastre, noteaza Gandul.
Viata excentrica a ucigasului din Las Vegas, povestita de el in 2013. Motivul pentru care Stephen Paddock a comis cel mai sangeros atac armat din istoria recenta a Statelor Unite ramane inca un mister. I-ar putea ajuta pe anchetatori un document de 97 de pagini, obtinut de CNN, in care barbatul de 64 de ani isi descria obiceiurile, intr-o plangere la adresa unui hotel, in interiorul caruia, in 2011, a cazut si s-a ranit. Stephen Paddock era un om care paria noaptea si dormea toata ziua. Din cand in cand lua Valium pentru anxietate, de la un medic la care putea sa apeleze oricand. Aduna cate un milion de dolari pe noapte, dar umbla in cazinourile din Las Vegas in pantaloni scurti, slapi si avea mereu un pahar propriu de bautura, ca sa nu plateasca prea mult bacsis. Asa se descria Stephen Paddock cu patru ani inainte sa comita ceea ce avea sa devina cel mai sangeros atac armat din istoria moderna a SUA: 58 de morti si in jur de 500 de raniti, relateaza Digi24.
Jurnalistii moldoveni ies in strada. Jurnalistii liberi din Republica Moldova protesteaza marti in fata Consiliului Superior al Magistraturii fata de un proiect de regulament prin care se incearca depersonalizarea hotararilor judecatoresti. Documentul nu a fost consultat cu societatea civila. Numele partilor in proces nu vor mai aparea in hotararile publicate ale instantelor de judecata, acestea fiind inlocuite cu XXXX si YYYY. Noul regulament cu privire la publicarea hotararilor elimina posibilitatea cautarii hotararilor de judecata dupa numele partilor in baza de date a instantelor. Astfel, jurnalistii, avocatii si toti cei interesati vor trebui sa solicite acces la hotararile de judecata prin solicitari oficiale, depuse in scris, in care vor trebui sa-si probeze interesul pentru o anumita informatie. Culmea, jurnalistii au fost invitati la o sedinta a grupului de lucru care a elaborat controversatul regulament pentru ziua de miercuri, 11 octombrie, adica dupa ce documentul va fi aprobat, potrivit Deutsche Welle.
Romania participa prima data dupa 5 editii la Bienala de Creatie Tanara Contemporana, artistii vin din Cluj. Romania participa in premiera la Bienala de Creatie Tanara Contemporana din Franta, prin noua artisti din Cluj. Romania participa in premiera la Bienala JCE – Jeune Creation Europeene (Bienala de Creatie Tanara Contemporana), ajunsa la a sasea editie. Orasul Cluj-Napoca e cel care reprezinta tara, prin fundatia culturala Intact din Cluj-Napoca, al carei director este pictorul clujean Florin Stefan. Centrul cultural Beffroi de la Montrouge este punctul de plecare si de lansare al Bienalei JCE care, timp de doi ani, va tranzita fiecare din orasele europene partenere – Hjorring din Danemarca, Cesis din Letonia, Como din Italia, Cluj-Napoca din Romania, Figueras din Spania, si Amarante din Portugalia, cu o serie de expozitii inedite ale artistilor selectionati, anunta Actual de Cluj.
Inspectoratul Scolar al Capitalei face verificari dupa ce o mama s-a plans pe Facebook ca ghiozdanul fiului ei este prea greu. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) face verificari dupa ce o mama s-a plans, pe pagina sa de Facebook, de greutatea ghiozdanului fiului ei, elev in clasa I, spunand ca reprezinta o patrime din numarul kilogramelor copilului. „Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a luat act de protestul doamnei Nicoleta Vaia, nemultumita de greutatea ghiozdanului pe care il poarta zilnic, la scoala, fiul dumneaei. Mentionam faptul ca, in zilele imediat urmatoare, inspectorii scolari vor face verificarile de rigoare care sa certifice adevarul celor exprimate de doamna Nicoleta Vaia si, dupa caz, vor initia toate demersurile necesare pe langa autoritatile locale, astfel incat sa fie asigurate conditiile optime de scolarizare pentru elevii din Municipiul Bucuresti”, au precizat reprezentantii Inspectoratului, anunta Gandul.