Sari direct la conținut

Suferinta are semnal Orange

Ziua de Cluj

Reprezentantii Orange sustin ca echipamentele de transmisie a semnalului GSM nu sunt nocive. Afirmatia acestora este contrazisa de cercetatorii Institutului National pentru Sanatate Publica, care au analizat impactul undelor produse de antenele de telefonie mobila si au stabilit ca acestea produc diferite boli grave, precum cancerul.

Companiile de telefonie sunt angrenate intr-o lupta febrila pentru amplasarea antenelor si echipamentelor de amplificare a semnalului GSM. Cu cat sunt mai multe antene, cu atat semnalul este mai puternic, iar serviciile companiilor sunt mai fiabile. Multe din antene sunt insa amplasate in zone aglomerate, uneori companiile ajungand sa plaseze echipamentele in curtile oamenilor.

Mai mult, companiile de telefonie mobila recurg si la unele abuzuri pentru a-si amplasa antenele. In Cluj, compania de telefonie mobila Orange recurge la metode mai putin ortodoxe pentru a-si amplasa releele mult dorite. Astfel, in comuna Gilau, pe o raza de 500 de metri sunt amplasate nu mai putin de trei antene. Cea mai recenta apartine companiei Orange.

Pe strada Suceag, la mai putin de 300 de metri de soseaua E 60, a fost amplasat un adevarat turn, pe care este montata o antena ce apartine companiei Orange.

Dispozitivul a fost plasat in gradina unuia dintre localnici. Cu toate ca in zona sunt zeci de kilometri patrati de teren viran, antena Orange a fost construita la cateva zeci de metri de casele oamenilor. Reprezentantii companiei sustin ca, pentru amenajarea releelor, locurile de amplasare sunt alese dupa ce se realizeaza un studiu de fiabilitate.

Mai precis, daca antena din Gilau ar fi fost amplasata undeva in camp, risca sa nu fie eficienta. De asemenea, reprezentantii Orange au recunoscut ca ar fi implicat si costuri mai mari.

Tactici meschine pentru o unda mai in fata

Pe de alta parte, povestea antenei din comuna Gilau scoate la iveala imoralitatea unei companii care urmareste doar profitul. Mai precis, in luna mai, Aurel Tulei a fost contactat de catre reprezentantii Orange, care doreau sa isi amplaseze antena in gradina sa. Compania a cumparat 30 de metri patrati de la acesta pentru o suma considerabila, peste 150 de milioane de lei.

Avand acceptul proprietarului si terenul in proprietate, reprezentantii Orange mai aveau nevoie doar de acceptul vecinului. In mai a venit vecinul si cu cei de la Orange sa imi dau acceptul pentru o antena. Mi-au spus ca va fi o antena mica. Eu am inteles de la vecin ca el vrea sa isi puna o antena, a declarat Ileana Toader. Ea spune ca reprezentantii companiei nu au mentionat nimic de un turn.

Mai mult, Ileana Toader nu stia nimic despre faptul ca langa livada pe care o detine va fi amplasat un releu Orange. La fel de consternati sunt si vecinii acesteia. Nimeni nu ne-a spus nimic, pentru ca, evident, nu eram de acord. Nu ne convine sa stam langa o antena care radiaza, a declarat Petru Coman, unul dintre localnici.

Fostul proprietar al terenului pe care Orange a amplasat antena este invinuit de catre vecini. El a urmarit numai banii, nu s-a gandit ca ne imbolnaveste pe noi, a declarat Ileana Maris, una din batrane, a carei casa se afla la mai putin de 50 de metri de antena Orange.

Nascuti in zodia Orange

La baza turnului de metal pe care sunt amplasate dispozitivele de retransmisie a semnalului se afla o livada care mai mereu e populata de copii. Strada noastra e plina de copii, ne temem pentru ei din cauza radiatiilor, spune Petru Coman. Locuitorii strazii Suceag sunt terifiati de efectele radiatiilor produse de catre antene. De cand au ridicat antena nu pot sa intru in livada.

A inceput sa ma doara capul, spune Ileana Toader. Atat ea, cat si vecinii ei spun ca sunt speriati de radiatiile emise de antena Orange. Nu vreau sa ma trezesc cu cancer sau alte boli de la radiatii, spune Petru Coman. Localnicii au incercat sa sesizeze Primaria Gilau. Primarul ne-a spus ca nu poate face nimic, bine ca le-a dat aprobare, a mai spus Coman.

Peste zece vecini sunt decisi sa opreasca functionarea antenei. Nu vrem banii lor, vrem doar sa o mute, ca sa nu ne afecteze, spune Ileana Toader. Ea si vecinii ei au decis ca, in urmatoarea perioada, sa inainteze o petitie atat companiei Orange, cat si Ministerului Telecomunicatiilor.

In cazul in care compania va refuza sa relocheze antena, locuitorii strazii Suceag vor demara o actiune in instanta.

Radiatiile antenelor produc cancer

Pe de alta parte, reprezentantii Orange sustin ca antenele sunt inofensive si ca aprecierile localnicilor sunt subiective, fara a avea un temei real. Astfel de turnuri sunt amplasate in toata tara. Toate antenele Orange sunt in conformitate cu normele europene, a declarat Cristian Cerebea, reprezentantul zonal al Orange Romania.

El sustine ca Orange s-a confruntat cu numeroase cazuri precum cel de la Gilau. Avem acordul vecinului, asa cum cere legea, deci nu exista nici o problema, a replicat acesta, intrebat de ce vecinii nu au fost instiintati de amplasarea antenei.

Mai mult, reprezentantul Orange spune ca exista studii comandate de catre companie care arata ca echipamentele si antenele precum cea de la Gilau sunt inofensive. Pe de alta parte, cercetatorii Institutului National pentru Sanatate Publica au analizat nocivitatea radiatiilor produse de antenele de telefonie mobila. Concluziile cercetatorilor sunt ingrijoratoare.

Astfel, reprezentantii INSP au mentionat, intr-un studiu publicat pe site-ul aimgroup.ro, articol preluat si de presa centrala, ca antenele de telefonie mobila precum cea de la Gilau produc radiatii electromagnetice, neionizante, care se propaga in tesutul uman.

In urma unor teste pe animale, s-a determinat ca aceste radiatii au efect asupra tesutului uman, in sensul ca acesta isi pierde capacitatea de a repara defectele ADN. Cea mai frecventa boala este, in acest caz, cancerul, iar pe locul doi malformatiile congenitale. Cu toate acestea, reprezentantii Orange sustin ca antenele nu au nici un efect negativ.

Dar nu au reusit sa explice de ce localnicii nu au fost avertizati ca in zona se va amplasa o astfel de antena.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro