Sulfina, portavocea Presedintiei
In documentul trimis de catre administratia prezidentiala se mentiona ca presedintele Traian Basescu nu are o pozitie oficiala asupra proiectului deoarece studiile de impact nu sunt finalizate. Afirmatie incorecta, deoarece compania Gabriel Resources a depus studiul de impact la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor inca din luna mai.
Ministrul Mediului a incercat sa acrediteze ideea ca afirmatiile administratiei prezidentiale au fost intelese gresit, fara a prezenta, insa, si o argumentatie pertinenta.
Prezent la Cluj, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a prezentat stadiul in care se afla analiza proiectului minier propus de catre compania canadiana Gabriel Resources. In acelasi context, ministrul a comentat declaratia Administratiei prezidentiale referitoare la cazul Rosia Montana, publicata in editia de ieri a ZIUA de Cluj.
Mai precis, Administratia prezidentiala, prin consilierul prezidential Adriana Saftoiu, a transmis ca presedintele Traian Basescu nu are un punct de vedere asupra proiectului minier de la Rosia Montana, deoarece studiile de impact nu au fost finalizate. Ministrul Mediului a incercat sa interpreteze raspunsul transmis de catre consilierul prezidential.
Studiile de impact la care se face referire sunt, de fapt, studiul de impact, care este un singur document. Raspunsul administratiei prezidentiale a fost interpretat gresit, a declarat Sulfina Barbu. Ministrul a mentionat ca, in realitate, precizarea facuta in raspunsul semnat de catre consilierul prezidential Adriana Saftoiu s-ar referi la faptul ca studiile de impact nu sunt complete.
Administratia prezidentiala, cred, s-a referit la faptul ca titularul proiectului, compania Gabriel Resources, nu a transmis ministerului raspunsurile la intrebarile formulate in cadrul rundelor de dezbateri publice, a declarat Sulfina Barbu.
Pe de alta parte, in raspunsul trimis de catre consilierul prezidential Adriana Saftoiu nu se face nici o referire in acest sens, afirmatiile ministrului Mediului fiind, astfel, pur speculative. Cu toate acestea, Sulfina Barbu a admis ca studiul de impact asupra mediului este un document public si ca poate fi consultat de oricine.
Intrebat cum explica schimbarea tonului declaratiilor facute de catre presedintele Traian Basescu asupra proiectului minier de la Rosia Montana, ministrul Mediului a evitat un raspuns direct. Barbu a admis ca presedintele Traian Basescu cunostea cazul Rosia Montana inca din 2004. Presedintele are destule informatii in acest sens, a declarat Sulfina Barbu.
Ministrul Mediului arunca pisica in curtea lui Gabriel
Un alt subiect abordat de ministrul Mediului a fost data la care MMGA va da un verdict pentru proiectul minier de la Rosia Montana. Sulfina Barbu a declarat ca decizia ministerului va fi luata in functie cat de repede va transmite compania Gabriel Resources completarile la studiul de impact asupra mediului.
In acest moment, compania trebuie sa raspunda intrebarilor formulate in cadrul dezbaterilor publice, a declarat Sulfina Barbu. De asemenea, ministrul Mediului a mentionat ca nu se poate antepronunta asupra proiectului, dar nici asupra datei la care MMGA va da un raspuns definitiv. Legislatia nu impune un termen in care ministerul sa decida asupra proiectului, a mai declarat Barbu.
Mai mult, ministrul a mentionat ca analiza proiectului ar putea dura chiar si cativa ani. Declaratiile sefului MMGA sunt confuze, avand in vedere ca, la inceputul lunii, a estimat ca ministerul se va pronunta in cazul Rosia Montana intr-un termen de trei pana la sase luni.
Coruptia in MMGA se rezolva cu o declaratie
Proiectul minier de la Rosia Montana a declansat si un adevarat scandal de coruptie in interiorul MMGA. Reamintim faptul ca senatorul Gheorghe Funar a depus o plangere penala in care acuza de coruptie reprezentanti ai Ministerului Mediului in cazul Rosia Montana. Senatorul PRM a mentionat ca acuzatiile sunt formulate impotriva unui director din cadrul ministerului si a unui secretar de stat.
Cei vizati de sesizarea penala sunt fostul secretar de stat Constantin Popescu (PC) si Nicolae Heredea, director in cadrul MMGA. Heredea este seful Directiei Generale Biodiversitate, Biosecuritate, Sol, Subsol din cadrul MMGA. Sulfina Barbu a declarat ca, in acest moment, cazul Heredea este analizat de comisia de disciplina din cadrul MMGA.
El a semnat o declaratie prin care sustine ca nu avut nici un contract direct cu compania canadiana. Voi lua o decizie in functie de raportul comisiei de disciplina, a declarat Barbu. La o simpla analiza a datelor, informatiile arata ca Nicolae Heredea a fost conectat la cazul Rosia Montana prin intermediul controversatului om de afaceri Ovidiu Tender.
Heredea este director la NHN Ecoinvest, societate al carei unic actionar este sotia acestuia. In 2003, NHN Ecoinvest a derulat un contract de cercetari geofizice in zona Rosia Montana. Reprezentantii Gabriel Resources au declarat ca acest contract a fost unul colateral proiectului minier.
Pe de alta parte, in 1997 si in 1998, aceeasi societate a realizat bilanturile de mediu pentru Prospectiuni SA, societate controlata de catre Ovidiu Tender. In aceeasi perioada, Prospectiuni SA a realizat cercetari in muntii Apuseni pentru Frank Timis, cel care a creat compania Gabriel Resources. Pe baza cercetarilor Prospectiuni SA a fost demarat proiectul minier din judetul Alba.