Sari direct la conținut

Surprinzatoarea poveste a celui mai cald loc din lume – Temperaturi de peste 55 de grade si istorii cu erori, indoieli si lamuriri

HotNews.ro
Azizia plasata pe harta, Foto: Organizatia Meteorologica Mondiala
Azizia plasata pe harta, Foto: Organizatia Meteorologica Mondiala

​Timp de 90 de ani un orasel din nordul Libiei a fost considerat locul de pe Terra cu cea mai mare temperatura inregistrata vreodata (+58 C), insa o investigatie pornita de la un istoric perseverent a schimbat lucrurile si orasul african a pierdut intaietatea. Povestea scoate la iveala greseli din trecut, dar arata si ca o buna parte dintre temperaturile considerate acum recorduri absolute pentru multe tari, merita puse sub semnul indoielii. In articol puteti citi despre cele mai fierbinti locuri de pe Terra si despre cum Valea Mortii si-a „omorat” chiar fara sa vrea concurenta in domeniu.

Un loc mitic pus la indoiala

In fiecare zi ne „lovim” de fraza „temperatura maxima”, fie ca se intampla la TV, la radio, pe internet sau in presa scrisa. In tara noastra maximele pot depasi rar si 40 de grade, insa cum e sa se treaca de 55 de grade la umbra? Sunt locuri de pe Terra unde lucrul acesta s-a intamplat, iar cel mai fierbinte loc de pe Terra s-a dovedit a nu fi atat de extrem…

In toata lumea elevii si studentii au invatat la geografie ca Al’Aziziyah, un orasel din nordul Libiei, este „polul caldurii” la nivel mondial, fiindca pe 13 septembrie 1922 s-ar fi inregistrat 58 de grade Celsius la umbra, cea mai mare temperatura masurata la sol intr-o statie meteorolgica. Orasul, al carui nume e scris in mute feluri, (cel mai simplu Azizia sau El Azizia) este celebru datorita recordului care este un fel de „Everest” pentru meteorologie), si un reper ce parea de neclintit pentru extremele geografice.

Aici intervin insa pasionatii de meteorologie care fac si ei un fel de „arheologie” fiindca vor sa gaseasca dovezi din trecut despre momente si fenomene de referinta. In cazul Aziziei, gasirea unor vechi documente a facut lumina, ca si cum un sit arheologi ar scoate la iveala manuscrise vechi.

Tocmai pentru ca vorbim de o temperatura uluitoare (58 C) si de un loc legendar pentru meteorologie, este interesant ca in 2012 inregistrarea de acum noua decenii a fost invalidata de Organizatia Meteorolgica Mondiala (OMM), dupa o investigatie cu peripetii.

Totul a pornit de la un istoric pe probleme de meteorologie, Christopher Burt, care in 2010 scria despre controversatul record pe blogul reputatului site Weather Underground. A reusit sa convinga raportori ai OMM ca recordul este unul dubios, iar o ancheta care a durat aproape doi ani i-a dat dreptate: Al’Aziziyah nu mai este polul caldurii, ci recordul acceptat acum este din Death Valley (California) – 56,7 grade, inregistrate, culmea, mai demult fata de Azizia, acum 101 ani.

Ce s-a intamplat acum 92 de ani in nordul Libiei si cum de a rezistat un fals record aproape un secol? Sunt mai multe explicatii si contextul de atunci nu este unul linistit. Azizia era un fort in colonia italiana a Africii de Nord (Africa Settentrionale Italiana). Cu doua zile inainte de inregistrarea recordului a venit la statie un nou meteorolog, faptul fiind relevat de scrisul acestuia, diferit de cel al predecesorului. S-a dovedit si ca el era neexperimentat.

Registrele vechi originale au venit in 2011 de la un director al Centrului National de Meteorologie din Libia, Khalid Ibrahim El Fadli, care a avut meritul ca se indoia de veridictatea recordului. Datele furnizate de el au contat enorm in rezultatele anchetei, insa din cauza revolutiei libiene in care a fost inlaturat dictatorul Ghaddafi, meteorologul nu a mai avut cum sa dea timp de opt luni informatii colaboratorilor din occident care se temeau ca ar fi patit ceva grav,

Ancheta a dovedit nu numai ca noul meteorolog venit in a doua decada din septembrie 1922 era lipsit de experienta, completand eronat diverse rubrici din jurnalul statiei meteo, dar un alt element a viciat lucrurile: termometrul. Cel dinainte se stricase si a fost inlocuit cu unul demodat chiar si pentru 1922, aparat care era mai greu de citit pentru cineva fara experienta.

Astfel, OMM a conchis ca valoarea reala din acele zile trebuie sa fi fost cu 7-8 grade sub ce s-a notat in registru, mai ales ca temperatura notata la Azizia era inexplicabil de mare fata de cele inregistrate in acea perioada la alte patru statii meteo din regiunea Tripolitania. In plus, statia era plasata prea aproape de pamant si sub ea era asfalt, nu sol desertic, ceea ce influenteaza valorile afisate.

In plus, datele de la statia meteo pentru diverse perioade (ce cumulate inseamna peste 30 de ani) arata ca in nicio alta luna septembrie nu s-au depasit macar 48 de grade, presupusul record fiind mult prea departe chiar si de zilele cu temperaturi extreme. Interesant e ca indoieli legate de record au aparut in aricole publicate inainte de 1930, argumentele invocate fiind cat se poate de logice: orasul e la doar 40 km de mare si e intr-o zona semidesertica unde temperaturi chiar atat de mari nu prea au cum sa apara.

Deosebit este faptul ca de la sesizarea unui istoric s-a putut porni o ancheta a OMM care a format o comisie din 13 specialisti din mai multe tari ce au analizat datele din 1922 si le-au comparat cu valorile inregistrate la Azizia pe cateva zeci de ani, dar si cu valorile statiilor din regiune. In plus, localitatea nu se afla intr-o zona propice inregistrarii unor temperaturi de peste 55 de grade, ci intr-una in care cu greu se depasesc 45.

Din lac in put. Noul record acceptat este si mai vechi

Organizatia Meteorologica Internationala a decis acum aproape doi ani ca noua „maxima mondiala” sa fie 56,7 grade Celsius, inregistrata la 10 iulie 1913 la ferma Greenland in desertul californian Death Valley (Valea Mortii).

Recordul este si mai vechi decat cel libian anulat si nici acesta nu este considerat valid de multi dintre meteorologi, existand opinii cum ca temperatura a fost masurata cu n instrument neconform pentru acele vremuri. Insa niciun alt record de temperatura din SUA nu a fost analizat atat de mult, o buna parte dintre experti fiind de parare ca este valid. Ca dovada vine si faptul ca in mai multe randuri, inclusiv in ultimii ani, in desertul Death Valley s-au inregistrat 54 de grade la umbra, astfel ca 57 C nu pare ceva imposibil, mai ales in acea zona geografica extrema.

Falsele recorduri de caldura insuportabila

Cazul Azizia este un precedent interesant ce pune la indoiala multe recorduri de temperatura ce dateaza de dinaintea primului razboi mondial. Christopher Burt, cel de la care a pornit totul, atrage atentia asupra faptului ca sunt multe recorduri de temperatura din nordul Africii care indica si valori de 55-57 grade, inregistrate in perioada coloniala, inainte de 1940. Dupa al doilea razboi mondial rar s-au depasit insa 50-51 de grade in regiune, ceea ce pune la indoiala validitatea vechilor recorduri. Aceste temperaturi foarte mari pot fi puse la indoiala mai ales comparandu-le cu valorile inregistrate in regiune in acele zile, fiind indoielnice insa si instrumentele cu care aceste valori uriase au fost masurate.

Cateva exemple date de Burt sunt interesante. In orasul algerian Tindouf s-ar fi inregistrat in vara lui 1936 o temperatura de 57 de grade, insa in ultimii 65 de ani acolo nu s-au mai depasit 48 de grade. La fel si recordul recunoscut oficial acum pentru Africa (55 de grade la Kebili in Tunisia – iulie 1931), in perioada coloniala la Kebili s-au inregistrat des temperaturi intre 50 si 55 de grade apoi a urmat o perioada lunga in care statia a fost inchisa, iar dupa 2000 nu s-au mai depasit 48,5 grade.

Mai complicata este problema cu temperatura considerata cea mai inalta inregistrata vreodata pe sol asiatic (54 grade Celsius in Israel la Tirat Tsvi in iunie 1942). Pe fisa de inregistrare era bifata valoarea de 53 de grade, insa deasupra era trasa o sageata la capatul careia scrie 54 de grade Celsius. Cu siguranta insa, in Asia sunt mai multe locuri in care s-au inregistrat peste 53 de grade Celsius: in Pakistan, Iran, Irak si Kuweit.

Si cu cea mai mare temperatura masurata vreodata in Europa povestea este interesanta. Unele surse inca dau recordul ca fiind de 50 de grade, inregistrat acum 134 de ani la Sevilla, insa cercetarile au aratat ca valoarea este exagerata din cauza ca temometrul era plasat foarte aproape de acoperisul dat cu smoala al bisericii unde se afla instrumentul. Nu orice masuratoare foarte veche este dubioasa, spre exemplu temperatura de 47,8 inregistrata in 1876 tot in Spania, dar la Murcia, este considerata corecta fiindca masuratoarea a fost facuta la un institut de cercetare.

Unde a fost cel mai cald in Europa? In august 1999 in oraselul italian Catenanuova s-au inregistrat 48,5 grade, in timp ce in 1977 au fost 48 de grade in doua orase grecesti: Atena si Eleusina.

In Romania, cea mai mare temperatura masurata a fost la Ion Sion, in Baragan (44,5 grade in august 1961). Alte doua temperaturi mari s-au inregistrat in iulie 2007 cand un val de caldura a adus numeroase recorduri in Balcani. La noi au fost 44,3 grade la Calafat, 44,2 la Bailesti si 44 la Bechet.

Notiunea de maxima absoluta are o cu totul alta semnificatie pentru cele mai reci locuri din lume. La statia rusa de cercetare Vostok (cel mai rece loc din lume cu minima de -89 de grade) maxima absoluta a fost de -12 grade, iar pe cel mai inalt munte din Europa de Vest, Mont Blanc, maxima absoluta a fost de +3. La cea mai rece localitate din lume, satul Oimiakon din Siberia, maxima absoluta a fost de +35 de grade, in timp ce minima, de -68 de grade.

Bineinteles ca pe suprafata Terrei s-au inregistrat temperaturi extreme mai scazute si mai ridicate decat extremele masurate, nsa neexistand peste tot statii meteo, nu le cunoastem. S-au facut si masuratori satelitare care au indicat temperaturi de sub -100 grade Celsius in Antarctica si de peste +70 intr-un desert din Iran, insa acestea nu sunt acceptate ca masuratori standard meteorologice, conditiile fiind mult diferite.

De ce sunt importante extremele termice? Pentru ca ne spun la ce sa ne asteptam cand clima o ia razna, iar in ultimii ani fenomenele extreme, inclusiv caldurile anormale, apar tot mai des. Si tocmai de aceea este ciudat ca o buna parte dintre extremele de temperatura sunt atat de vechi, desi in ultimii 20 de ani clima s-a incalzit puternic si verile ultra-toride nu au lipsit.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro