Surse: Adaosul la alimentele de bază se va plafona pentru încă 3 luni prin OUG
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut joi ministrului Agriculturii să vină cu o soluție pentru prelungirea plafonării adaosului la alimentele de bază și extinderea acestei liste cu noi produse alimentare, ținând cont că vin sărbătorile de iarnă. „Cred că este o decizie legitimă așteptată de populație și una care va susține producătorii români”, a spus Ciolacu.
- „Fac o solicitare dlui ministru al Agriculturii, aș dori ca săptămâna viitoare să vină cu propunerea despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a prețurilor la alimente de bază simultan cu extinderea listei de produse, ținând cont că vin sărbătorile de iarna, la aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse românești.
- Cred că este o decizie legitimă așteptată de populație și una care va susține producătorii români”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu.
Surse: Prețurile se vor plafona pentru încă 3 luni prin OUG
Surse guvernamentale au declarat joi, după anunțul premierului, că cel mai probabil va fi vorba de o prelungire pentru încă 3 luni a plafonării adaosului la alimente.
- „Ministrul Agriculturii se va întâlni luni și marti cu procesatorii si retailerii pentru a pune la punct actul normativ prin care se prelungeste limitarea adaosului comercial la produsele aliemntare de baza precum si extinderea listei de produse.
- Măsura va fi dată cel mai probabil pentru 3 luni prin Oordonanță de urgență.”, au declarat joi surse guvernamentale.
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat luna trecută dacă Guvernul intenționează prelungirea plafonării adaosului la alimentele de bază și extinderea listei cu aceste alimente.
- „Iau în calcul un acord cu retailerii la fel cum a făcut și Franța, la fel cum am propus și noi prima oară. Avem experiență acum, am început să ne coordonăm și poate gândim ceva care să funcționeze, nu cu un act normativ, ci un gentlemen’s agreement.
- Ce este important este că prețurile nu au mai crescut, se vede de la INS.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Vor fi introduse mai multe alimente pe acea listă cu produse de bază?
- „Mi-aș dori. Urmează domnul ministru al Agriculturii să..Am dori ca cel puțin la produsele de bază să rămână în continuare.”, a mai menționat premierul.
Guvernul ia în calcul prelungirea plafonării adaosului la alimente de bază
Guvernul ia în considerare extinderea programului privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
- „Există discuţia. În primul rând, suntem la jumătatea termenului de implementare a actului normativ deja în desfăşurare. Am văzut evoluţia anticipată şi dorită a implementării acestui act normativ. Şi, da, se ia în considerare extinderea acestui program”, a afirmat Constantin, întrebat după şedinţa de Guvern în legătură cu posibilitatea prelungirii programului de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază.
Măsura a intrat în vigoare la 1 august pentru o perioadă de trei luni.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că există posibilitatea ca lista alimentelor incluse în program să fie extinsă sau modificată.
- „Este foarte posibil, dar mai mult de atât nu pot să vă spun la această dată, ca această listă să sufere modificări, poate să fie extinsă sau unele produse să fie înlocuite cu altele, iar un alt principiu în urma căruia se va lua această decizie de prelungire a acestei aplicări este, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul iniţial, după o consultare foarte atentă şi deschisă cu marii retaileri şi procesatori din ţară, pentru ca solicitările sau normele acestui act normativ să fie unele realiste şi cu efecte concrete în coşul zilnic al consumatorilor români”, a adăugat Mihai Constantin.
Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare s-au limitat, începând de la 1 august, pentru o perioadă de 3 luni, ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern în data de 30 iunie 2023.
Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt:
- pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
- făină albă de grâu „000” 1 kg;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 bucăţi;
- ulei de floarea soarelui 1 litru;
- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
- carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos 1 kg.
Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.
Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.