Sari direct la conținut

Taxa pe lux: Declarația 216 care trebuie depusă de cei care au mașini și case scumpe încă nu se află pe site-ul ANAF

HotNews.ro
Taxa pe lux: Declarația 216 care trebuie depusă de cei care au mașini și case scumpe încă nu se află pe site-ul ANAF

Declarația 216 care trebuie depusă de persoanele care au case și mașini scumpe (în cazul autovehiculelor trebuie depusă și de firme) încă nu se află pe site-ul ANAF, la circa o lună și jumătate de la publicarea în Monitorul oficial.

*La ora publicării acestei știri încă nu se afla pe site-ul Fiscului

Asta deși între timp a apărut o broșură pe site-ul instituției care spune că „Formularul 216 este disponibil pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro.”.

Conform unor surse din cadrul Ministerului Finanțelor, acea declarație a fost finalizată abia săptămâna trecută de Centrul Național de Informații Financiare (CNIF), iar acum este în faza de testare, urmând a fi publicată. Asta în condițiile în care în Monitorul oficial a apărut ordinul pe data de 9 iulie 2024.

Pentru că multă lume face confuzie cu impozitul pe proprietate, precizăm că acela se plătește la Direcția de Impozite și Taxe locale, iar cel pe lux, despre care scriem aici, se plătește la ANAF. Sunt două impozite diferite.

În opinia Guvernului, o mașină scumpă este cea care depășește 375.000 lei, adică 75.000 euro, dacă facem un calcul la un curs de 5 lei/euro pentru a fi mai ușor de explicat.

Astfel, „taxa pe lux” este următoarea: la o mașină de 100.000 de euro, de exemplu, impozitul se ridică la 75 de euro (375 lei). Adică nici cât un plin de benzină dacă are un rezervor de 50 de litri (la mașinile scumpe astfel de carburanți se recomandă).

De ce?

Pentru că impozitul se plătește pentru diferența ce depășește 75.000 euro. Dacă ar fi mașină de 80.000 de euro, s-ar ridica la 15 euro, iar dacă e 200.000 euro la 375 euro.

IMPORTANT: Impozitul se plătește luând în calcul valoarea de achiziție.

În România mulți antreprenori își cumpără mașini scumpe pe firmă. Fac asta inclusiv politicienii. Asta pentru că au deduceri de TVA, la carburanți, reparații plus amortizare pe 4-6 ani. HotNews.ro a scris detaliat despre acest lucru în luna iunie.

Și aceste firme prin care au cumpărat mașinile respective vor trebui să plătească acea taxă pe lux, introdusă prin Legea 296/2023.

Conform informărilor transmite de ANAF din teritoriu: pentru mașini taxa trebuie plătită (adică și formularul trebuie depus) până la 30 septembrie 2024.

În ceea ce privește casele, termenul pentru depunere și plată este 31 decembrie 2024 și se aplică pentru proprietățile care au o valoare de peste 2,5 milioane lei.

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro