Sari direct la conținut

Temperaturile din zona Golfului Persic ar putea sa depaseasca limitele de suportabilitate pana in 2100, devenind letale

HotNews.ro
Incalzire globala , Foto: NOAA
Incalzire globala , Foto: NOAA

Pana la sfarsitul acestui secol, zonele din jurul Golfului Persic ar putea fi lovite de valuri de caldura si umiditate atat de severe incat orice persoana care ar sta cateva ore afara ar risca sa moara, sustine un studiu publicat luni. Potrivit autorilor studiului, ca urmare a contributiei umane la schimbarile climatice, unele zone intens populate din Orientul Mijlociu „probabil vor inregistra un nivel al tempraturii intolerabil pentru fiintele umane”, relateaza New York Times.

Conditiile de vara prognozate pentru zonele din apropierea apelor calzi ale golfului ar putea coplesi capacitatea corpului uman de a-si reduce temperatura prin transpiratie si ventilatie. Acest lucru ar ameninta viata oricarei persoane care nu dispune de aer conditionat, saracii fiind victime sigure, dar si viata celor care muncesc in aer liber in domenii precum agricultura si constructii.

Lucrarea, publicata in revista Nature Climate Change, a fost scrisa de Jeremy S. Pal de la departamentul de inginerie civila si stiinta mediului al Universitatii Loyola Marymount din Los Angeles, si Elfatih A.B. Eltahir de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Studii anterioare au sugerat ca s-ar putea ajunge la astfel de conditii intr-un interval de 200 de ani. Noile cercetari, care se bazeaza pe modelele climatice ce se concentreaza pe topografie si conditii regionale, prevede un interval mai scurt.

Cercetatorii rezolva astfel o dezbatere mai veche privind sursa disconfortului din perioada de vara: caldura sau umiditatea. Rapunsul lor este: amandoua. Ei s-au bazat pe o metoda de masurare a conditiilor atmosferice cunoscuta si ca temperatura bulbului umed, care, desi e mai putin cunoscuta si inteleasa decat metoda standard de masurarea temperaturii, descrie masura in care evaporarea si ventilatia pot reduce temperatura unui obiect. Un termometru cu bulb umed este, asa cum indica si numele, un termomentru care are atasat un bulb infasurat intr-o bucata de matrial umezita.

Daca temperatura bulbului umed este de 35 grade Celsius, chiar si o persoana a carei piele este udata de transpiratie nu se poate racori. Datele obtinute prin metoda bulbului umed nu sunt aceleasi cu masuratorile din indexul caldurii utilizate de catre Serviciul National de Meteorologie, a precizat dr Eltahir.

O temperatura de 35 de grade inregistrata de bulbul umed, a estimat acesta, s-ar traduce cu aproximatie in temperatura de 74 grade Celsius in indexul caldurii.

Si la ora actuala valurile de caldura provoaca morti premature, in numarul miilor, afectand in special persoanele foarte tinere, pe cei batrani si persoanele bolnave. Insa noile conditii meteo, prognozate de studiu, „ar fi probabil intolerabile chiar si pentru cea mai in forma persoana, rezultand in hipertermie” dupa 6 ore de expunere.

Erich M. Fischer, un cercetator al Institutului de Stiinte Atmosferice si de Clima Stiinta, la din cadrul Universitatii Tehnice ETH Zurich, neimplicat in studiul de fata, a explicat rolul umiditatii.

„Oricine poate resimti intr-o sauna faptul ca umiditatea joaca un rol crucial in asta”, spune el. „Puteti incalzi o sauna finlandeza pana la 100 de grade Celsius, deoarece este uscata si corpul se raceste eficient prin transpiratie excesiva chiar si la temperaturi ambiante mult mai mari decat temperatura corpului. Pe de alta parte, intr-o baie turceasca, cu aproape 100% umiditate relativa, e indicat sa pastrati temperaturile cu mult sub 40 de grade Celsius, pentru ca organismul nu poate scapa de caldura prin transpiratie si incepe sa se acumuleze caldura.”

O temperatura de 35 grade Celsius (inregistrata cu termometrul cu bulb umed – echivalentul a 74 grade Celsius), atinsa anul acesta, „ar urma sa devina, cu aproximatie, o zi obisnuita de vara” pana la finalul secolului. Iar temperaturi de peste 35 de grade Celsius (inregistrata cu termometrul cu bulb umed) ar putea sa se inregistreze la fiecare 10 sau 20 de ani, sustine dr Eltahir: „Cand se va intampla, va fi mortala”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro