Sari direct la conținut

Temperaturile trec tot mai des de 52-53 de grade. Care sunt cele mai fierbinti locuri de pe glob

HotNews.ro
Temperaturile trec tot mai des de 52-53 de grade. Care sunt cele mai fierbinti locuri de pe glob

​Anul trecut in Kuweit au fost 54 de grade, cea mai mare temperatura inregistrata in afara desertului californian Death Valey care inca detine recordul oficial. Anul acesta de doua ori s-a depasit 53,5 grade Celsius, In Iran si Pakistan si in mai multe localitati este depasit constant pragul de 50 de grade in iunie, iulie si august. 2016 a fost confirmat ca fiind cel mai cald an de cand se fac masuratori meteo, iar diverse studii arata ca in Orientul Mijlociu in cateva zeci de ani va fi atat de cald, incat regiunea va fi de nelocuit.

Pe 27 mai 2017 intr-un oras pakistanez cu nume predestnat, Turbat, temperatura a ajuns la 53,5 grade, egaland recordul pentru tara cu 200 de milioane de locuitori. In aprilie temperaturile ajunsesera la 47 de grade, iar maxima din mai a fost cea mai mare inregistrata vreodata in lume in a cincea luna din an. Orase precum Sibi si Larkana sunt comparate cu iadul de catre locuitorii lor, iar in lista se adauga acum si Turbat.

Apoi, pe 29 iunie, intr-un oras din sud-vestul iranului, Ahvaz (Ahwaz) s-au inregistrat 53,7 grade, record pentru Iran, tara unde temperaturile de peste 50 de grade apar cam in fiecare vara, insa cele de peste 53 de grade sunt extrem de rare.

Si in ultimele zile maximele au ajuns la 52 de grade, atat in Kuweit, cat si in Irak.

Temperatura ridicata cumulata cu nivelul umiditatii fac ca aerul sa fie cu adevarat irespirabil in astfel de locuri. In plus, nici noaptea nu aduce vreo alinare fiindca in cele mai calde locuri minimele noptii se situeaza intre 30 si 33 de grade, existand locuri in care nu scad in cele mai calde nopti sub 35-37 de grade.

Aceste orase se afla in zone sarace ia disconfortul este cu atat mai mare pentru locuitori fiindca putini isi permit instalatii de aer conditionat si, oricum, curentul electric este rationalizat si poate fi oprit ore intregi. Despre viata in capitala cea mai calda din lume, Kuweit City, puteti citi pe larg intr-un articol din The Guardian.

Recordurile se tin lant si au culminat pe 21 iulie 2016 cand la statia meteo Mitribah din micul stat Kuweit au fost 54 de grade, temperatura ce a devenit cea mai mare inregistrata nu doar in Asia, ci si in afara Death Valley (California), locul care oficial detine recordul mondial de temperatura (56,7 grade inregistrate in 10 iulie 1913 la ferma Furnace Creek).

Si acest record este contestat de multi, pe motiv ca a fost masurat cu instrumente inexacte acum 103 ani. Povestea recordurilor meteorologice de caldura este palpitanta, mai ales ca timp de 90 de ani un mic oras din Libia a detinut recordul (58 de grade), cercetari ulterioare dovedind ca masuratoarea era falsa.

Cea mai ridicata temperatura inregistrata in Death Valey in perioada moderna a fost de 54 de grade, pe 30 iunie 2013. Luna iulie 2017 a fost cea mai calda de cand se fac masuratorii in desertul Death Valley, media fiind de peste 41 de grade si maxima de peste 53 de grade.

La Mitribah, in Kuweit, intre 13 iulie si 11 august au fost 10 zile cu peste 50 de grade si maximele au fost peste 51 de grade, Temperatura n-a scazut niciodata sub 30 de grade, minimele fiind intre 30 si 34 de grade.

In orasul Nasiriya din Irak au fost opt zile cu temperaturi de peste 50 de grade, iar la aeroportul din Basra au fost peste 10 zile cu mai mult de 50 de grade. In acelasi oras au fost anul trecut 53,9 grade in aceeasi zi in care la Mitribah au fost 54 de grade. Atat Basra, cat si Nasiriya sunt cunoscute din stirile legate de Razboiul din Irak din 2003 sau de diversele atentate.

Cele mai calde capitale sunt Baghdad si Kuweit City unde cateva zile pe an maxima trece de 50 de grade si aproape toate activitatile paralizeaza.

Recordurile anterioare pentru Asia erau: +53,6 grade la Sulaibya (Kuwait) in 2011 si 53,5 grade pentru Mohenjodaro (Pakistan), in 2010.

Un studiu realizat in 2016 la Max Planck Institut indica faptul ca spre sfarsitul acestui secol tempraturile vor creste atat de mult in Orientul Mijlociu si nordul Africii, incat regiunile vor deveni de nelocuit, iar temperaturile de peste 50 de grade vor deveni normalitate, in loc de exceptie.

Un alt studiu din 2015 arata ca spre 2070 caldura va fi de nesuportat pentru oameni in zona oraselor Abu Dhabi, Doha si Dubai si pe coasta iraniana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro