The Telegraph: Adevaratul motiv de ingrijorare nu este Grecia, ci China, care pare sa se indrepte spre propria sa versiune a anului 1929
Cotidianul britanic The Telegraph atrage atentia ca adevaratul motiv de ingrijorare financiara nu este Grecia, ci China, unde evenimentele seamana izbitor cu crahul bursei americane din 1929.
„In timp ce toate privirile occidentalilor sunt concentrate pe Grecia, o criza financiara potential mult mai mare se dezvolta in cealalta parte a lumii”, spune editorialistul cotidianului britanice, Jeremy Warner, care noteaza ca in anumite zone se vorbeste deja despre anul „1929 al Chinei – anul care a marcat inceputul catastrofei economice Marea Depresiune”.
Bursa din Shanghai a pierdut 30% din valoare in doar trei saptamani, dupa ce valoarea sa se dublase in spatiul unui singur an.
Seria de actiuni dramatice ale guvernului de la Beijing, in incercarea de a indigui panica, ar fi tinut prima pagina a ziarelor din intreaga lume, daca nu ar fi existat „pantomima negocierilor legate de Grecia, alaturi de tragicomedia daca parasesc sau nu mai parasesc zona euro”, crede acesta, in conditiile in care 940 de companii – mai mult de o treime – si-au suspendat tranzactionarea pe bursele chineze.
Jeremy Warner vede o serie de paralele intre evenimentele din China si criza din 1929:
- Peste un deceniu de crestere frenetica, creare de avutie si excese
- Ambele boom-uri se explica partial prin expansiunea rapida a creditului
- Banii imprumutati joaca un rol major in excesele speculative
Evident, exista si deosebiri majore: in primul rand, China este o economie planificata si controlata centralizat, care a reusit pana in prezent sa desfida regulile economice comune. „Consensul este ca nici de aceasta data nu va fi altfel, chiar daca bursele vor continua sa cada, impactul nu va fi mai rau decat in 2007-08, cand indicele compozit Shanghai a scazut cu doua treimi”. Analistul britanic nu crede insa ca Beijingul va reusi mereu sa raspunda bulelor succesive creand altele si altele: intai a fost aurul, apoi casele, iar apoi s-au pornit tiparnitele, producand noi injectii de bani in burse.
In prezent, insa, decidentii politici au invatat cate ceva din criza din Marea Depresiune: adevarata problema in crizele financiare nu este crahul, ci prabusirea sistemului bancar. Bursele sunt doar un semnal al contractiei viitoare a creditului.
In opinia acestuia, odata cu atingerea sfarsitului natural al dezvoltarii economice pe baza de exporturi, cel putin pentru China, presedintele Xi Jinping isi pune acum speranta in cresterea consumului intern, ca motor de dezvoltare, si a promis ca va continua reformele de liberalizare a pietelor. „Din nefericire, se dovedeste o tranzitie dificila. O parte a problemei cu pietele libere este ca, prin definitie, nu pot fi controlate”, incheie acesta.