Sari direct la conținut

Titus Corlatean: Daca Rusia vrea o relatie economica profitabila cu partenerii europeni, trebuie sa se abtina de la agresiune

HotNews.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a afirmat joi seara, in cadrul emisiunii „In linia intai” difuzata de TVR 1, ca daca Rusia vrea sa aiba relatii economice profitabile cu partenerii europeni trebuie sa renunte la acte de agresiune.

„Este un moment al adevarului in clipa de fata, pana la urma al genului de relatie intre Federatia Rusa si comunitatea europeana, euroatlantica, democratica. Rusii au interese si europenii au interese economice (…), dar ele sunt intrepatrunse. Rusia trebuie sa livreze cuiva, are nevoie de o piata de desfacere. Vor sa aiba o relatie economica profitabila cu partenerii europeni? Atunci trebuie sa gaseasca modalitatile politice sa se abtina in a face niste chestiuni care au fost calificate in dreptul international ca acte de agresiune”, a spus Corlatean, citat de Agerpres.

Ministrul de Externe a calificat situatia actuala drept „un joc al nervilor” si a adaugat ca decidentii europeni se gandesc la noi sanctiuni impotriva Rusiei, daca aceasta nu se angajeaza pe calea dialogului politic.

„E un joc al nervilor si acest joc va continua. Vom vedea luni, la Consiliul Afacerilor Externe, voi fi prezent la Bruxelles, (…) vom pune concluziile noastre dupa asa-zisul referendum care se va fi intamplat si rezultatele care sunt predictibile. Consiliul European, sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana au spus foarte clar: in urmatoarele doua saptamani, pana la viitorul Consiliu European, daca Rusia nu se angajeaza in directia reducerii tensiunilor si dialogului politic, avem la dispozitie pasul doi, sanctiuni, mergem mai departe”, a afirmat seful diplomatiei romane.

Titus Corlatean: Actiunile extremistilor maghiari-consecintele acceptarii tacite a legii ungare a cetateniei

Titus Corlatean a mai afirmat, joi seara, la TVR 1, ca actiunile unor partide extremiste maghiare care isi fac campanie electorala in Transilvania sunt consecinta acceptarii tacite de catre autoritatile romane a legii ungare privind acordarea cetateniei.

„In 2010, Ungaria, guvernul Fidesz, condus de Viktor Orban, sprijinit de Jobbik, a adoptat doua legi importante. O lege care comemora Trianonul (..) si o a doua lege, privind acordarea cetateniei. Atunci, guvernantii de la Bucuresti, guvernul domnului Boc, guvernul domnului Baconschi si presedintele Romaniei, care a tacut, au acceptat aceasta lege care (..) este diferita de legea romaneasca. Pentru ca elementul etnic este mult mai consistent, procedura este mult mai flexibila si acordarea accelerata – sunt peste 500.000 de cetatenii ungare acordate in ultimii trei ani, nu doar in legatura cu cetatenii romani de etnie maghiara din Romania; si in alte state”, a explicat Corlatean, potrivt Agerpres.

Seful diplomatiei romane a adaugat ca „acum se vad” consecintele atitudinii autoritatilor din 2010.

„Am spus atunci acest lucru, daca este acceptat la Bucuresti – si a fost acceptat tacit la Bucuresti – va produce consecinte. Iata, consecintele le vedem astazi. Pentru ca o campanie electorala in Ungaria, foarte ascutita, se transfera in Romania”, a subliniat ministrul roman de Externe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro