Sari direct la conținut

Titus Corlatean: Dorim un ambasador american cat mai rapid. Rezolvarea vizelor s-ar putea sa nu mai ia mult

HotNews.ro

Romania isi doreste cat mai rapid un ambasador american la Bucuresti, dar e o chestiune de lentoare a procesului de numire la Washington, a declarat Titus Corlatean, in emisiunea „Dupa 20 de ani” difuzata duminica de PRO TV.

„Cred ca in spatiul public s-a spus, prin vocea americana, foarte clar, ca e o chestiune de lentoare a procesului de numire a mult mai multor ambasadori la Washington. Nu e o chestiune care sa vizeze in mod special Romania. Da, ne dorim un ambasador cat mai rapid”, a precizat Corlatean, potrivit Mediafax.

Intrebat daca a avut discutii pe aceasta tema cu partea americana, ministrul de Externe a raspuns afirmativ: „Sigur, si am primit anumite elemente, nu le voi comenta public”.

Intrebat daca doreste ca viitorul ambasador SUA sa fie politician, diplomat sau contributor la campania electorala a lui Barack Obama, ministrul a apreciat ca „ar fi extrem de util pentru operativitatea si intensitatea legaturii intre Bucuresti si Washington un ambasador, in mod firesc, cu acces la presedintele SUA”.

In ceea ce priveste problema vizelor, Titus Corlatean a subliniat ca s-a avansat si „s-ar putea sa nu mai ia atat de mult”. „Ne apropiem efectiv anul acesta, cred ca vom intra in criteriile care sunt prevazute de proiectul legislativ care asteapta aprobarea celei de-a doua camere a Congresului. Odata ce legislatia asta va trece, noi vom fi in aceste criterii, pentru ca inclusiv pe rata de respingere a cererilor vom fi sub 10%”, a declarat seful diplomatiei.

El a mai precizat ca decizia la nivelul UE privind mecanismul de reciprocitate a vizelor este „un element suplimentar care a aparut si care ajuta, va asigur”.

La 20 decembrie 2013 au intrat in vigoare modificarile la Regulamentul 539/2001, care permit Uniunii Europene sa reintroduca vizele pentru cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washington si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Noul Regulament include un „mecanism de reciprocitate”, care poate fi activat atunci cand o tara terta ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea „mecanismului de reciprocitate” implica o procedura indelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unui stat membru ai carui cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in state precum SUA si Canada.

Daca nu se intampla acest lucru, Comisia Europeana are la dispozitie doua solutii: poate adopta impunerea, pe o perioada de 12 luni, a vizelor pentru cetatenii statului tert sau poate inainta Parlamentului European si Consiliului un raport de evaluare a situatiei, in care explica de ce nu propune impunerea temporara a vizelor.

Bulgaria, Cipru, Croatia, Romania si Polonia sunt singurele tari UE ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in SUA. Bulgarii si romanii sunt singurii cetateni europeni care nu pot calatori fara vize in Canada.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro