Sari direct la conținut

Topul celor mai ambitioase proiecte arhitecturale

ArtLine.ro

Spre surprinderea multora, intreaga planeta pare sa fi devenit un urias santier intesat de constructii, multe dintre ele proiecte bizare, colosale si de o indrazneala arhitectonica uluitoare, potrivita pentru secolul XXI.

In Marea Britanie sectorul constructiilor inregistreaza o crestere spectaculoasa, comparabila cu cea din anii ’80, in fostele state sovietice se construieste intr-un ritm ametitor, iar China pare sa fie noul campion al acestei competitii de miliarde, consumand in prezent jumatate din productia mondiala de ciment si o treime din cea de otel, totul pentru edificii inedite.

Dubai, Beijing, Shanghai, Moscova sunt tot atatea orase care incearca sa se impuna in topul celor mai interesante, mai moderne si mai frumoase orase, chiar daca adesea proiectele nonconformiste ale arhitectilor nu sunt pe placul tuturor.

Un top al primelor zece proiecte arhitecturale ale viitorului ofera multe surprize, in primul rand datorita dimensiunilor uluitoare ale viitoarelor constructii, dar si din cauza ideilor adesea socante ale arhitectilor.

Stadionul Olimpic – Beijing

Cu 330 de metri lungime, 220 latime, 69.2 m inaltime, o suprafata de 250.000 metri patrati si o capacitate de 100.000 de locuri, viitorul Stadion Olimpic din Beijing este, potrivit oficialilor chinezi, cel mai ambitios proiect arhitectural chinez al ultimelor decenii.

Construit intr-un ritm alert, ce aminteste de piramidele faraonilor egipteni, stadionul ar trebui sa fie gata pentru Jocurile Olimpice din 2009. Daca va fi o constructie in egala masura utila si reusita din punct de vedere arhitectural, ramane de vazut.

Marele Muzeu Egiptean, Giza, Egipt

Dupa ce o firma destul de putin cunoscuta din Dublin, Irlanda – Heneghan Peng – a castigat licitatia pentru acest proiect, au aparut si scepticii care nu credeau ca totul va fi dus la bun sfarsit. Provocarea este uriasa.

Viitorul Muzeu Egiptean, cel mai mare muzeu arheologic din lume, va trebui sa fie o constructie pe masura farmecului piramidelor si Sfinxului, dar in egala masura moderna si care sa se potriveasca perfect cu atmosfera Egiptului de astazi.

Dar cand proiectul a fost prezentat, un edificiu urias care amintea oarecum de o stea alungita, facuta din triunghiuri, a fost clar ca cei de la Heneghan Peng gasisera solutia castigatoare. Chiar daca va mai dura mult timp pana cand Marele Muzeu Egiptean va fi gata, se pare ca este un proiect viabil si o reusita a arhitecturii contemporane.

Burj Dubai, Dubai

Cu siguranta ca Emiratele Arabe Unite incearca – avand cele mai mari sanse – sa castige competitia pentru cel mai inalt zgarie-nori din lume, chiar daca unii critici ai proiectului spun ca rezultatul nu va fi tocmai placut. Cu toate acestea, Burj Dubai va avea peste 700 de metri inaltime, poate chiar 800 (inaltimea finala este si astazi un secret), cu aproximativ 160 – 200 de etaje.

Pana acum constructia a ajuns deja la aproape 500 de metri si nu da semne ca s-ar opri. Ca o anecdota, cimentul folosit are greutatea a peste 100.000 de elefanti laolalta. Desi se pare ca nu va fi un exemplu de arhitectura clasica, Burj Dubai are toate sansele sa fie un record greu, daca nu imposibil, de egalat.

Muzeul Tolerantei Simon Wiesenthal, Ierusalim, Israel

Purtand numele celebrului „vanator de nazisti”, Muzeul Tolerantei din Ierusalim este unul dintre cele mai ambitioase proiecte arhitecturale si culturale din aceasta tara, un ansamblu care va imbina importanta pastrarii in memorie a Holocaustului cu arhitectura moderna, pastrandu-se elementele clasice. Cu o suprafata totala de 1.2 hectare, muzeul ar fi fost gata daca problemele nu ar fi aparut.

Se pare ca o parte a ansamblului arhitectural a fost construita pe un vechi cimitir arab, incident relatat in amanunt in presa internationala, asa ca acum proiectul depinde de decizia instantei. Dar chiar si aceasta intarziere nu i-a facut pe sustinatorii proiectului sa abandoneze, sperand intr-o rezolvare corecta pentru ambele parti implicate.

Terminalul 3, Aeroportului International Beijing

Cu o suprafata totala de un milion de metri patrati, sapte etaje, lungime de 3.9 km, Terminalul cu numarul 3 al Aeroportului International din Beijing este un alt proiect potrivit pentru China. Tara care se poate lauda cu cel mai mare baraj, cu cel mai lung pod si cu cel mai mare mall, trebuia sa aiba si cel mai mare terminal in cel mai mare aeroport din lume.

Pentru a impresiona si mai mult, cladirea va avea forma unui dragon, si se pare ca proiectul initial era chiar mai grandios. Oricum, prin terminalul la care lucreaza peste 35.000 de muncitori vor trece pana in 2015 peste 53 de milioane de pasageri, potrivit estimarilor.

Noul Tate Modern, Londra

Tate Modern este unul dintre cele mai mari si importante muzee europene si unul dintre obiectivele culturale de prima importanta din Londra, iar acum a venit momentul ca acesta sa fie extins. Pentru a oferi mai mult spatiu exponatelor, conferintelor, spectacolelor, muzeul va primi un nou corp de cladire, intr-un stil complex, de ziggurat, comparat de unii cu un turn facut din cuburi de jucarie.

Creatie Norman Foster, va fi cu siguranta o surpriza, desi nu se stie cat se va potrivi cu restul complexului muzeal, mult mai conservator.

Maxxi, Muzeul National al Artelor Secolului XXI, Roma

Ca si alte proiecte semnate de Zaha Hadid, Maxxi va fi o cladire postmoderna, aproape labirintica, perfecta ca loc de desfasurare pentru arta secolului XXI. Nu se cunosc prea multe despre proiect, dar intotdeauna Zaha Hadid a reusit sa surprinda, si o va face cu siguranta si de aceasta data. Cum se va potrivit ineditul Maxxi stilului arhitectonic al Romei, se poate doar presupune.

Dar oricum arhitecta isi doreste ca noul muzeu sa nu fie doar un loc unde sa fie expuse opere de arta, ci o lucrare de arta in sine.

CCTV, Beijing

Un alt proiect uluitor al orasului Beijing, in acelasi stil grandios, CCTV, viitorul sediu al televiziunii de stat din China, este un proiect marca Rem Koolhaas, renumit pentru alte creatii stranii, precum Biblioteca Publica din Seattle sau Casa da Musica din Oporto, Portugalia.

Cu o arhitectura de-a dreptul socanta, CCTV va avea alaturi si o replica mai mica, TVCC, unde vizitatorii vor gasi restaurante, hoteluri si sali de teatru. Potrivit estimarilor initiale, CCTV va avea 230 metri inaltime si o suprafata totala de 550.000 metri patrati.

Bishopsgate Tower, Londra

Cu 288 metri inaltime, Bishopsgate Tower din Londra nu este cu siguranta cel mai impresionant zgarie-nori din lume, cu o arhitectura austera si parca prea moderna pentru capitala britanica, dar este expresia perfecta a dezvoltarii rapide a metropolei.

Ground Zero, New York

Poate cel mai cunoscut proiect, dar si unul a carui constructie va dura foarte mult si care a starnit deja controverse, viitorul ansamblu arhitectural fiind un amestec ciudat de stiluri, influente si idei. Dar valoarea sa simbolica ii va oferi cu siguranta un plus de farmec, iar Ground Zero va fi un reper pe harta Americii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro