Toti operatorii de telefonie mobila din Romania practica tarifele de roaming impuse de Uniunea Europeana
Toti operatorii de telefonie mobila din Romania, inclusiv Zapp, care nu intra sub incidenta reglementarii europene, practica in prezent tarifele maxime reglementate de Uniunea Europeana in privinta convorbirilor in roaming, a anuntat joi Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
O cercetare efectuata de arbitrul pietei de telecomunicatii in randul celor trei operatori de telefonie mobila carora li se aplica reglementarea, respectiv Cosmote, Orange si Vodafone, arata ca din cei aproximativ 19,5 milioane de utilizatori de telefonie mobila, patru milioane aveau serviciile de roaming activate la data de 30 august 2007.
“Utilizatorii europeni de servicii de telefonie mobila platesc in prezent cu pana la 60% mai putin decat la inceputul anului pentru a-si folosi telefoanele mobile atunci cand calatoresc in strainatate”, a anuntat joi, la Bruxelles, Comisarul European pentru Societate Informationala si Media, Viviane Reding.
Reding a prezentat rezultatele unui studiu care arata ca trecerea la „eurotariful” de maxim 49 eurocenti pe minut plus TVA pentru apelurile efectuate in strainatate si de maxim 24 eurocenti pe minut plus TVA pentru apelurile primite in strainatate in roaming s-a desfasurat conform planului stabilit de Comisia Europeana, astfel incat pana la 30 august aproximativ 200 de milioane de utilizatori europeni beneficiau de noile tarife.
Cele mai mici tarife in Olanda: 20 eurocenti pe minut atat pentru apelurile efectuate in strainatate, cat si pentru cele primite
Potrivit cercetarii, cele mai mici tarife din Europa sunt cele oferite in Olanda (20 eurocenti pe minut atat pentru apelurile efectuate in strainatate, cat si pentru cele primite), in Marea Britanie (31,57 eurocenti pe minut pentru apelurile efectuate in strainatate si 12,63 pentru cele primite), Irlanda (32,23/15,70 eurocenti), Belgia (37,19/23,14 eurocenti) si Austria (37,50/20,83 eurocenti).
In Romania, cercetarea facuta de catre ANRCTI a constatat ca toti operatorii s-au conformat directivei europene. Desi directiva europeana nu s-a aplicat serviciilor de roaming oferite de Zapp si acest operator practica tarife in limita maxima admisa de UE.
Analiza a vizat cei trei operatori de telefonie mobila carora li se aplica reglementarea: Cosmote, Orange si Vodafone, iar rezultatele au aratat ca din cei aproximativ 19,5 milioane de utilizatori de telefonie mobila, patru milioane aveau serviciile de roaming activate la data de 30 august 2007.
Autoritatea sustine ca pe parcursul lunii iulie, toti utilizatorii au fost informati despre noile tarife prin mesaje text primite pe telefonul mobil, prin serviciile de relatii cu clientii sau prin informatii postate pe paginile web ale operatorilor si in magazinele acestora.
„Aproximativ 90.000 au ales in mod activ sa li se aplice „eurotariful”. Cu exceptia acestora si a utilizatorilor care alesesera o anumita optiune tarifara pentru serviciile de roaming si au dorit sa o pastreze, restul urmau sa fie transferati automat la noile tarife reglementate dupa data de 30 septembrie”, precizeaza autoritatea.
Cerintele regulamentului
De la sfarsitul lunii septembrie, operatorii de telefonie mobila trebuie sa trimita un SMS generat automat fiecarui client care viziteaza un stat membru UE.
Mesajul, care poate fi dezactivat de cei care nu doresc sa il primeasca, ofera informatii de baza, personalizate, privind tariful maxim pe care clientul il poate plati, in conformitate cu optiunea sa tarifara, pentru efectuarea de apeluri in interiorul tarii vizitate si catre Romania, precum si pentru apelurile primite.
Totodata, operatorii sunt obligati sa ofere informatii mai detaliate asupra tarifelor printr-un un numar de telefon pus la dispozitie in mod gratuit.
Regulamentul a intrat in vigoare in data de 30 iunie 2007 si stabileste tariful maxim pentru efectuarea unui apel in roaming in strainatate la 0,49 euro/minut + TVA in primul an de la adoptare, urmand ca in urmatorii doi ani acesta sa scada la 0,46, respectiv 0,43 euro/minut.
Pentru apelurile primite, Regulamentul prevede tarife maxime de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22, respectiv 0,19 euro.