Traian Basescu a intors Legea privind functionarea ANRE la Parlament
Presedintele Traian Basescu, a trimis miercuri, Parlamentului Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 33/2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice 13/2007 si Legii gazelor 351/2004 care reglementeaza activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Motivul este ca aceasta lege are acelasi domeniu de reglementare ca noua lege-cadru a energiei electrice si gazelor naturale adoptata recent de Parlament. In aceste conditii, presedintele cere preluarea in Legea energiei a prevederilor referitoare la organizarea ANRE.
„Invederam faptul ca prezenta lege de aprobare abroga dispozitii ale Legii energiei electrice si Legii gazelor, care sunt, la randul lor, mentinute in vigoare de catre noua Lege-cadru a energiei electrice si a gazelor naturale. Intrucat noua lege-cadru, cat si legea care face obiectul prezentei cereri de reexaminare si transmise la promulgare, au un domeniu similar de reglementare, semnalam necesitatea asigurarii unei legislatii unitare. In acest scop propunem adoptarea de catre Parlament a unei Legi de respingere a OUG nr. 33/2007 si preluarea in noua Lege-cadru a energiei electrice si a gazelor naturale a dispozitiilor referitoare la organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei”, se arata in cererea de reexaminare.
Legea ANRE a fost aprobata de Senat
Senatul a adoptat in urma cu trei saptamani proiectul de lege privind functionarea ANRE. Legea prevede trecerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in subordinea Parlamentului. In prezent, ANRE se afla in subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). In urma aplicarii legii, Parlamentul va fi acela care numeste conducerea Autoritatii si nu primul-ministru ca pana acum. Premierul Victor Ponta l-a numit, in urma cu o luna, pe Niculae Havrilet in functia de presedinte al ANRE. Acum, acesta asteapta intrarea in vigoare a noii legi pentru a putea fi numit de Parlament.Niculae Havrilet este un om de afaceri in domeniul gazelor naturale si fost consilier judetean (PNL) in Mures.De asemenea, in perioada 2000-2001, a fost presedintele Agentiei Domeniilor Statului, functie care i-a adus necazuri cu justitia, fiind inculpat in dosarul privatizarii SC Vitipomicola SA Samburesti Olt.
- Potrivit noii legi, ANRE este o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar, finantata integral din venituri proprii, independenta decizional, organizatoric si functional, avand ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national, necesar functionarii sectorului si pieteii energiei electrice, termice si a gazelor naturale, in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.
- De asemenea, presedintele ANRE va trebui sa prezinte Parlamentului, anual, un raport de activitate pentru anul anterior, pana pe data de 30 aprilie. In plus, trebuie sa intocmeasca un raport privind determinarea preturilor si tarifelor reglementate, aprobate pentru anul urmator, care va fi transmis Parlamentului pana la data de 1 noiembrie a fiecarui an.
- ANRE va fi condusa de un presedinte si doi vicepresedinti, durata mandatului fiind de cinci ani.
Proiectul legii privind functionarea ANRE a avut un traseu foarte lung pana sa fie adoptat de Senat, camera decizionala.
In luna martie, a fost trimis in Parlament un proiect de lege privind energia electrica si functionarea ANRE care prevedea ca presedintele Autoritatii sa fie numit de seful statului, la propunerea Guvernului. Insa, noul Guvern nu a fost de acord cu aceasta idee. In acest context, parlamentarii si-au amintit ca exista inca din 2008, prin sertarele de la comisii, aceasta Ordonanta de Urgenta care facea referire chiar la ANRE, si astfel au reintrodus-o pe ordinea de zi. In 2007 cand a ajuns in Parlament, proiectul prevedea unificarea autoritatii nationale in domeniul gazelor cu cea din domeniul energiei electrice. (N.Red. Prin OUG 33/2007, fosta Autoritate de reglementare in domeniul energiei electrice a preluat si atributiile fostei Autoritati de reglementare in domeniul gazelor, formand, astfel, o autoritate unica). Din 2007 pana in prezent, Parlamentul nu a reusit sa adopte un proiect de lege pentru aprobarea acestei Ordonante de Urgenta. Abia in luna mai 2012, parlamentarii si-au amintit de proiect considerand ca este util pentru trecerea ANRE in subordinea Parlamentului.
La randul sau, proiectul de lege privind energia electrica, adoptat de Guvern si trimis Parlamentului in luna martie, a fost adoptat de cele doua camere ale Parlamentului, insa nu inainte de a fi transformat in „Legea energiei electrice si a gazelor naturale”. Initial, reglementa doar domeniul energiei electrice.
Legea energiei electrice si a gazelor naturale reprezinta, de fapt, transpunerea in legislatia nationala a directivei europene 72/2009 privind piata unica de energie electrica. Legea face, de asemenea, referire la calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali.
- Pentru gazele naturale, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate se aplica de la 1 decembrie 2012 pentru clientii industriali, respectiv de la 1 iulie 2013 pentru clientii casnici. In lege se prevede „furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie in care termenul se prelungeste pana la 31 decembrie 2015”. In privinta consumatorilor casnici, este prevazuta „furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru pana la 31 decembrie 2018”.
- Pentru energia electrica, tarifele reglementate vor fi eliminate incepand cu 1 septembrie 2012 pentru clientii noncasnici, respectiv la data de 1 iulie 2013 pentru clientii casnici. Furnizarea de energie electrica in conditiile reglementate se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013 pentru clientii noncasnici (industriali), respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici, se mai arata in lege.