Traian Basescu: Din PSD as opta pentru Geoana la prezidentiale, stie jocul Americii./ Johannis, o solutie pentru PNL la prezidentiale. E proaspat, din categoria care ar trebui sa preia fraiele tarii
Mesajul Victoriei Nuland, potrivit careia SUA se vor concentra pe lupta impotriva coruptiei in Balcani, Europa Centrala si de Est, „nu este adresat Romaniei, este un mesaj regional”, a declarat duminica seara presedintele Traian Basescu, invitat la emisiunea „Jocuri de Putere” la Realitatea TV. In ceea ce priveste conflictul din Ucraina, seful statului a subliniat ca, in cazul in care „lucrurile escaladeaza in relatia cu Federatia Rusa”, Romania „este tara stabila din regiune”. Traian Basescu a lansat si un atac dur la adresa premierului Victor Ponta, despre care spune ca este „profund corupt si minte tot timpul. Va fi un dezastru fiecare luna in care omul asta ramane la Palatul Victoria.” Seful statului a explicat si pe cine vede candidati la alegerile prezidentiale din acest an, aratand ca din PSD ar opta pentru Mircea Geoana, iar din PNL, pentru Klaus Johannis.
Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
Rares Bogdan: Celor 2 flori din fruntea Romaniei, Crin si Viorel, le-ati trimis mesaje de Florii?
Traian Basescu: Nu separate, dar mesajul de la Presedintie i-a inclus si pe ei.
Despre declaratiile Victoriei Nuland despre oligarhii si coruptia din Europa de Est
- Mesajul nu este adresat Romaniei, este un mesaj regional. A fost in primul rand stimulat de situatia din Ucraina.
- In discutiile care le-am avut cu dna Nuland si cu vicepresedintele Biden de la declasarea crizei din Ucrainei, le-am spus, atentie, este o revolta generata de abandonarea directiei catre UE, uitati-va ca in piata, cel mai important mesaj a fost legat de coruptie. Bine ca nu am ajuns la nivelul Ucrainei.
- Noi am declansat masurile de stopare a coruptiei in 2005.
- Se produce un lucru asupra caruia i-am atentionat aliatii nostri americani. Eu, de la instalarea administratiei Obama, cand am inteles ca SUA se retrage din Europa de Est orientandu-se catre Pacific, i-am atentionat ca e o greseala strategica, ca UE nu e suficient de solidara si unitara pentru a suplini lipsa SUA. UE nu are parghii sa gestioneze derapajele, sunt prea slabe acele parghii de care dispune.
- Este adevarat ce a spus, si nu a spus-o numai Victoria Nuland, ci si Kerry si o spune, in discutiile telefonice, si Biden si o spune si Obama.
- Romania are o importanta cruciala in regiune, nu este orice tara. Suntem a doua putere in regiune, dupa Ucraina. Romania are o expertiza, de care acum se lovesc toti. Tineti minte cand spuneam in urma cu cativa ani de conflictele inghetate din regiune, de Marea Neagra – lac rusesc?
- (intrebat daca mesajul Romaniei privind conflictele inghetate nu a afectat economic Romania in relatia cu Rusia) Ce e rau in a observa realitati? Avem la 12 km Transnistria si la 140 mile marine Crimeea. Stiti cat inseamna asta pentru un distrugator? 4-5 ore.
Despre evenimentele din weekend din Ucraina
- Existenta masiva a trupelor ruse la frontiera de est si sud-est a Ucrainei incurajeaza ceea ce se intampla in estul Ucrainei.
- Aparitia soldatului neidentificabil dar bine instruit pune un mare semn de intrebare asupra implicarii Rusiei din interiorul tarii. Se pare ca este un scenariu al destabilizarii. Eu nu anticipez o invazie, poate doar daca sunt varsari mari de sange.
- Nu cred ca Rusia ar accepta ca pe teritoriul sau – sa ne aducem aminte Cecenia – sa se produca astfel de evenimente. Ar trimite fortele de ordine si ar restabili ordinea. Sper ca presedintele Putin sa nu utilizeze momentul in care autoritatile de la Kiev hotarasc sa reinstaureze ordinea ca pe o scuza pentru a intra si a-i apara pe cetatenii rusofoni.
- Si Lavrov si Putin gresesc daca ma considera anti-rus. Ii deranjeaza cand spun Marea Neagra- lac rusesc, dar asa este.
- Nu pot sa ma fac ca nu vad realitatile doar ca sa nu supar Rusia.
- Acum, ca sunt la sfarsit de mandat, pot spune ca Rusia a ratat o ocazie sa aiba o relatie foarte buna cu Romania, la nivel de presedinte, pentru ca nu a acceptat realitatile.
- Eu insumi am cerut redistribuirea fortelor NATO in Romania, in favoarea Romaniei si tarilor baltice. Sigur, trebuie facuta in limitele unui acord, cu conditia ca Rusia sa respecte si ea acest acord.
- (R. Bogdan: Este Romania mai fortareata decat in urma cu sase luni?) T. Basescu: Da, este, este mai multa prezenta militara pe teritoriul Romaniei.
- Mesaje precum cel al dnei Nuland pot fi mesaje de sustinere, dar nu vor veni judecatorii americani sa condamne in Romania sau procurorii americani sa faca anchete in Romania. Cine crede ca la Washington se fac niste declaratii si noi ne apucam sa anchetam oameni…
- Ca sa ajungi la ce au ajuns astazi DNA, DIICOT – DIICOT e ca o Cenusareasa, nu prea il vede lumea – Inalta Curte, Parchetul, SRI, Doi si-un sfert, sunt parte al acestui angrenaj de lupta impotriva coruptiei, ca sa functioneze trebuie timp.
- (intrebat daca Parchetele nu functionau si in urma cu 2-3 ani) Ba da. Dar constatam ca au fost citati, adusi la audieri… Pot sa va spun ca exista proceduri. Degeaba tipa televiziunile, 8 mascati. Asta e procedura. L-au cautat, l-au gasit in Herestrau.
- Nimeni nu si-ar permite la o perchezitie facuta la un interlop sa nu fie dupa proceduri. Nimeni nu e mai presus de lege, procedurile se aplica egal si Presedintelui Romaniei si lui Nutu Camataru. Noi toti vrem tratament egal in fata procedurilor. Nu poti sa mergi la Nutu Camataru cu mascatii iar la Mazare cu flori, cu carul alegoric.
- Nimeni nu urmareste PSD sau PNL sau PDL. Aduceti-va aminte ca a cazut ghinionul cand era PDL la guvernare pe primarii PDL si zicea lumea ca „Basescu curata partidul”. Primarul de la Valcea, de la Craiova, ancheta la Falca, la Poteras. Cadeau unul dupa altul PDL-isti. Actualul PDL a folosit in campanie sloganul „ne-a arestat Basescu”. O mare minciuna.
- Cred ca au ajuns la maturitate niste lucruri. Si mai e ceva, dupa alegerile din 2012, oamenii s-au cam dezlantuit. Cu cat ai confortul ca Guvernul e de-al tau, ca suni la ministru, la mam’mare, oamenii se relaxeaza si fac prostii.
- (Despre descinderile recente ale DNA, care au vizat baroni PSD) Sunt realitati. Sa le cerem procurorilor sa faca un mix politic, pe procente? Ei isi fac treaba. Nu exista si nu cred ca poate gandi vreun procuror, cineva din cei care aproba rechizitoriile, oamenii astia nu stau si se gandesc asta e PSD, sa iau si un PNL si un PDL. Daca le cunoasteti pe Kovesi si pe Bica, veti intelege. Oamenilor acestia nu le poti cere sa faca un mix.
- (Rares Bogdan aminteste ca Ambasada SUA a premiat-o recent pe Laura Codruta Kovesi iar ambasadorul SUA, Martin Harris, a laudat procurorii romani. Intrebare: De ce timp de 10 ani nu s-a facut curatenia asta la Constanta?) Basescu: Pentru ca lucrurile nu se pot proba usor. Stim cu totii ca in Constanta nu se intampla nimic fara aprobarea a doi oameni, fie ca e Mazare, fie ca e Nicusor Constatinescu.Oamenii de afaceri merg vara la hotel Flora, al lui Mazare si nu la Primaria. La Mazare probabil nu a fost foarte usor sa iei urma banilor. Insa una este sa stii, si alta este sa poti proba.
- La nivelul de control, ca nu spun de mafiotism, pe care l-au introdus Constantinescu si Mazare in Constanta, nici nu cred ca vor putea fi dovedite toate fraudele. E suficient sa fie dovedita una.
- Sigur ca primesc informatii despre ce se intampla in neregula intr-un judet din tara, dar de la Serviciul de Informatii. Nu vine niciun procuror sa imi spuna ca pune sub acuzare pe X.
Despre pozitionarea lui Ponta fata de baronii PSD cercetati
- Daca Victor Ponta ar incerca sa faca dreptate dupa mintea domniei sale (pentru fostul presedinte al CJ Arges, Constantin Nicolescu, n.red.), ar deveni coleg de apartament, de camera cu Adrian Nastase foarte repede. Eu nu cred ca vreun procuror din Romania ar tolera interventia vreunui premier, presedinte etc. in justitie. Cred ca ar deveni coleg de camera cu Nastase.
- La nivel international, domnul Ponta si-a inchis cariera de mult. Se duce pe aici, pe colo, cu lobby-uri pe bani. Mai ales ca a avut doua etape de angajamente. La Bruxelles si Washington, cand spune mereu da si acasa face nu. Ce nu intelege zilele acestea Viorel – ca e ziua lui – e ca toti ii spun sincer „Viorel, draga, statul de drept”. Iar el spune „Ce stat de drept, eu am de aparat pe Constantinescu, Nicolescu”. Nu zic ca nu sunt de aparat, dar nu de el, de avocati platiti.
- Ar fi o mare drama ca Victor Viorel sa ajunga presedintele Romaniei pentru ca nu are credibilitate, este cunoscut deja ca fiind un aparator al coruptilor, iar, dupa mine, este un om profund corupt.
- Cum poti sa ai astfel de valori si sa ii aperi pe cei care sunt acuzati de justitie? Nu ca prim-ministru. Victor Viorel este un corupt de aceeasi talie ca ei.
- Nu vreti sa va aduceti aminte cazul CFR Marfa privatizare? Cand a incercat sa ii dea lui Gruia Stoica CFR Marfa, dar nu el , ci prin CSAT.
- Victor Viorel este un prim-ministru complet corupt.
- Omul acesta va ridica coruptia mult deasupra standardelor la care o ridicase Adrian Nastase, ca mod de guvernare. Si repet, Adrian Nastase a fost un premier bun, dar corupt.
Despre conflictul din Ucraina si despre Rusia:
- Daca Rusia isi face iluzii ca va obtine in Ucraina o solutie de tip transnistrean se inseala. Nimeni nu va mai delega Rusia ca forta de mentinere a pacii. Sigur, Rusia joaca si vrea sa arate ca estul Ucrainei este necontrolat.
- Probabil ca toata regiunea va fi afectata, se poate trece la etapa a treia a sanctiunilor impotriva Rusiei, insa vom fi afectati diferit. Romania va fi tara stabila din regiune, dar asta nu inseamna ca regiunea nu va fi afectata daca lucrurile escaladeaza in relatia cu Federatia Rusa.
Despre viitorul presedinte:
- E foarte important, cand vii pe acel scaun, sa ai niste optiuni: eu am ales UE si America. Eu am avut o optiune foarte clara despre cum vad Romania: in Uniunea Europeana si partener cu SUA. Multi spuneau: ia uite, Romania, o tara mica, vrea sa fie partener cu SUA.
- George Maior e sef de serviciu si nu as vrea sa il vad in dezbaterea politica. Cel mai bine il vad acolo unde este acum, sef al SRI.
- Romania are nevoie de un presedinte care inca sa aiba energie, 50-60 de ani.
- Din PSD, daca ar fi sa optez pentru unul dintre ei – Oprescu, Ponta si Geoana – as opta pentru Geoana. E un om care stie jocul Americii. Ponta nu are nicio treaba cu responsabilitatea, cu credibilitatea tarii. Geoana are. Categoric as opta pentru Geoana. Geoana le ajunge daca merg pe el, este o solutie.Ioan Rus ar putea fi o solutie dar nu cred ca vine de la Cluj ca sa piarda la Bucuresti, nu ar fi sustinut de baroni la prezidentiale.
- Crin Antonescu e in aceeasi galeata ca Victor Ponta, e parte a unei lovituri de stat. Nu foloseste la nimic ca si-a schimbat discursul.
- Toate partidele cu radacini in 1990 si-au epuizat resursele de a face bine Romaniei. E nevoie de o noua clasa politica. Partidele actuale si-au terminat misiunea.
- Generatia de 40 de ani: Unii sunt politicieni de talia lui Ponta, ca sa nu zic de teapa lui Ponta, care e profund corupt.
- Ponta minte cum respira. E profund corupt si minte tot timpul. Va fi un dezastru fiecare luna in care omul asta ramane la Palatul Victoria.
- Klaus Johannis poate fi o solutie cu care liberalii sa mearga la prezidentiale.
- Johannis imi pare mult mai proaspat decat orice politician care bate televiziunile la Bucuresti.
- PMP s-a nascut prematur, este un proiect pentru 2016. S-a nascut partidul mai devreme si acum trebuie sa intre la europarlamentare.
- PDL e proiect inchis pentru mine, nici nu mai vreau sa mai vorbesc despre ei. Am fost utili unii altora dar s-a terminat. Toti oamenii care au sustinut-o pe Macovei au fost indepartati, toti cei care au sustinut-o pe Udrea au fost indepartati. Nu mai ai ce sa faci cu PDL-ul.
Tarii ii trebuie acum niste forte politice noi.
Despre moguli:
- Toti mogulii au fost toxici: Vantu, Voiculescu, Ghita si Patriciu. Au manipulat. Dar sa stiti ca fac diferente intre ei. Patriciu si-a dat seama ca nu mai merge si a iesit din afacerea moguleasca. Vantu a picat.
- Acum mai toxic este Ghita decat Voiculescu. Voiculescu macar stii cate parale face: e un turnator nenorocit. Ghita e mai periculos pentru ca e din generatia tanara. Ghita e un tip de mogul mult mai periculos, pentru ca nu are CV-ul lu Voiculescu. Poate sa spuna: sunt tanar, am reusit in afaceri.
Despre Portul Constanta:
- Portul Constanta nu se poate misca de la administratia centrala. Si-asa s-a facut o greseala enorma ca i s-a dat lui Mazare 30% din port, nu vrea decat sa-l mulga.
Despre proiectul autonomia Tinutulu Secuiesc:
- E neconstitutional. Romania e stat unitar si oricine va dori sa creeze autonomie teritoriala se va lovi de Constitutie. S-a confundat autonomia cu mosia proprie.
Despre Romania dupa 10 ani de mandat al lui Traian Basescu:
- Romania a progresat. Sunt si lucruri pe care as fi vrut sa le fac si nu le-am facut.