Sari direct la conținut

Tribunalul Bucuresti judeca marti cererea de suspendare a executarii actului prin care s-a aprobat contractul de concesiune pentru reteaua de fibra optica NetCity

HotNews.ro
Termen de judecata NetCity, Foto: www.tmb.ro
Termen de judecata NetCity, Foto: www.tmb.ro

Tribunalul Bucuresti judeca marti dosarul in care ANISP (Asociatia nationala a furnizorilor de internet) si Ines Group solicita suspendarea hotararii 108/2008 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru aprobarea contractului de concesiune pentru realizarea retelei metropolitane de fibra optica NetCity, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Manea, consilier juridic al ANISP. In acest dosar, InterLAN, asociatie care reuneste 25 de furnizori mici si medii de internet, a facut cerere de interventie accesorie in interesul ANISP si INES, a spus acesta.

  • „Am cerut suspendarea executarii Hotararii 108/2008 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru aprobarea contractului de concesiune pentru realizarea retelei metropolitane de fibra optica NetCity si a actului subsecvent care este contractul de concesiune autentificat la notar”, a spus pentru HotNews.ro Sorin Manea, consilierul juridic al ANISP.

Actiunea in instanta este indreptata impotriva Municipiului Bucuresti, reprezentat de presedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti si de Primarul General, Sorin Oprescu, conform datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucuresti.

Informatiile afisate de instanta indica faptul ca acesta nu este singurul termen din dosar. Termenul de judecata anterior a fost in 10 iunie 2014, cand instanta a amanat cauza ‘pentru a se lua cunostinta de cererea de interventie accesorie’.

Daca Tribunalul nu va da o solutie astazi, va fi stabilit un nou termen de judecata.

Mihai Batraneanu, presedintele ANISP, a declarat joia trecuta ca in 22 noiembrie 2013, asociatia pe care o conduce a sesizat DNA-ul cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si a responsabililor de proiectul retelei de firbra optica NetCity. Acesta reclama neaplicarea avizului autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) din luna mai 2013 care a cerut modificarea conditiilor abuzive impuse de NetCity furnizorilor care au dus la falimentul a zeci de furnizori de internet. Cu toate ca au pierdut 5 procese la Curtea de Apel in incercarea de anulare a acestui aviz, NetCity si Primaria refuza aplicarea masurilor autoritatii si nici ANCOM nu ia nicio masura coercitiva impotriva NetCity Telecom, acuza acestia.

Acesta a mai spus ca Ines Group a si actionat in instanta grupul UTI caruia ii solicita prejudicii estimate la 450.000 de euro pentru neaplicarea masurilor ANCOM.

De cealalta parte, NetCity Telecom contesta avizul ANCOM si spune ca nu exista nici o baza legala pentru aplicarea masurilor de remediere recomandate de autoritatea de reglementare in comunicatii. In plus, NetCity Telecom sustine ca ‘pierdererile’ invocate de furnizorii mebri ANISP ar fi mult mai mari daca ar intra in legalitate:

  • „Conform ultimelor situatii financiare publicate pe site-ul Ministerului Finantelor si contrar declaratiilor ANISP, chiriile datorate pentru utilizarea retelei Netcity reprezinta mai putin de 5% din totalul cheltuielilor totale anuale inregistrate de operatorii mici si mijlocii care sunt clienti Netcity Telecom. Este evident ca ‘pierderile’ pe care acesti operatori le-ar avea prin plata tuturor taxelor si chiriilor legale datorate la nivelul intregii capitale ar avea cu totul alte dimensiuni fata de costurile retelei Netcity, o retea care nu acopera semnificativ suprafata orasului. Presupunand ca ANISP si-ar dori intrarea in legalitate si ar obtine autorizatii de constructie pentru retelele amplasate aerian in Bucuresti, respectiv ar plati chirie pentru utilizarea acestei infrastructuri – circa 120.000 de stalpi de lemn, metalici sau de beton se afla amplasati pe teritoriul orasului – estimam ca Municipalitatea ar incasa aproximativ 7 milioane de euro din autorizatii si peste 10 milioane de euro din chirii”, sustin oficialii NetCity Telecom.

Citeste si:Reactia NetCity Telecom la acuzatiile furnizorilor de internet: Daca ar intra in legalitate, furnizorii de internet ar plati 17 milioane de euro catre Primarie pe autorizatii si chirii pentru retelele aeriene din Bucuresti

Despre NetCity

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate (Primaria Bucuresti – PMB) si UTI Systems in luna iunie 2008 si prevede realizarea unei infrastructuri subterane de suport pentru sistemele de comunicatii electronice, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB.NetCity Telecom este o societate de tip SPV (societate vehicul) infiintata special de UTI Systems pentru a gestiona acest proiect.

Reteaua ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor (in conducte vor putea fi instalate cabluri (fibra optica sau cupru) pentru coborarea in subteran a celor montate, in prezent, aerian), precum si fibra optica neoperata (dark-fiber), pusa la dispozitia operatorilor pe traseele solicitate de acestia.

UTI trebuie sa investeasca peste 300 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

Primaria Municipiului Bucuresti pune la dispozitie spatiul public, incaseaza o redeventa anuala in cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructura si devine proprietarul si administratorul NetCity la finalul perioadei de concesionare.

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane NetCity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia NetCity vor fi dezafectate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro