Sari direct la conținut

Tudorel Toader, despre dosarele depuse pentru şefia DNA: Mă aşteptam la mai mulţi candidaţi

HotNews.ro
Tudorel Toader, Foto: AGERPRES
Tudorel Toader, Foto: AGERPRES

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni seară, la România TV, că se aştepta la mai mulţi candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că procurorii cunosc cel mai bine „nevoia de reformare a DNA”.

„A existat o temere, o dezbatere, că nu vom avea candidaţi, că este o formă de rezervă, de reţinere din partea potenţialilor candidaţi pentru şefia DNA. Vedem că, dimpotrivă, astăzi s-au înscris patru candidaţi. Sigur, oameni cu experienţă, acum nu ştiu dacă pozitivă, negativă. (…) Mă aşteptam la mai mulţi candidaţi. Ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, ce se întâmplă la DNA şi nevoia de revenire la normalitate, nevoia de revenire a procurorilor şi instituţiei în ansamblul ei într-un comportament de interpretare a normei juridice penale în parametrii legii, în parametrii constituţionali”, a spus Tudorel Toader la RTV, potrivit Agerpres.

În opinia sa, funcţia de procuror-şef al DNA nu e una de şef, cât mai degrabă e o „mare responsabilitate, pe care cel care va fi desemnat şi-o va asuma”.

Ministrul Justiţiei a enumerat câteva măsuri pe care va trebui să le ia viitorul şef al DNA.

„Părerea mea este că trebuie să facă în primul rând o evaluare a DNA, cu bunele, cu relele lui, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale Justiţiei şi trebuie să aşeze DNA în parametrii legilor Justiţiei. Să nu mai avem un procuror de la parchetul de pe lângă judecătorie ridicat direct la structura centrală a DNA. Ce mai trebuie să mai facă procurorul şef – să responsabilizeze pe toţi cei care lucrează în DNA, că sunt procurori, că sunt experţi, că sunt personal auxiliar. Legea Justiţiei vine cu răspunderea magistraţilor. Nu îmi doresc ca magistraţii să răspundă, să ajungă să comită erori, încât să răspundă, dar trebuie să aibă şi ei grija aceea că, în cazul în care greşesc, comit erori, şi ei sunt pasibili să răspundă din punct de vedere juridic. (…) Procurorul trebuie să fie de bună credinţă, să aplice legea cu bună credinţă”, a precizat Toader.

Întrebat dacă se va consulta cu preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu numirea şefului DNA, Toader a spus: „Decizia Curţii Constituţionale spune, undeva într-un paragraf, îndeamnă ministrul Justiţiei şi preşedintele să aibă un dialog instituţional, un dialog permanent, un dialog loial, pentru găsirea celor mai bune soluţii în realizarea statului de drept, de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro