Sari direct la conținut

TVR Info si TVR Cultural vor inceta sa emita, iar structura TVR este refacuta – masuri de redresare economica a Televiziunii publice

HotNews.ro

Televiziunea publica va desfiinta canalele TVR Info si TVR Cultural, va transfera “misiunea TVR Cultural” catre posturile ramase, dar ar urma sa pastreze canalul TVR 3 sub o noua forma, potrivit unei hotarari adoptate vineri de Consiliul de Administratie al TVR, prin care este aprobat raportul grupului de experti pe baza caruia va trebuie elaborat programul de redresare economica a societatii. Potrivit recomandarilor din raport, TVR Interactiv trece sub Directia Stiri, iar structura TVR este refacuta: in loc de sapte directii si 25 de departamente vor fi cinci directii si zece departamente. Raportul arata ca prin reorganizare si prin diverse masuri de reducere a costurilor “SRTV va putea sa acopere pierderea existenta la finele lui 2012 in aproximativ 7 ani”.

Raportul – pe baza caruia programul de redresare va fi “negociat” cu sindicatele – este vag in privinta masurilor ce ar putea fi luate in vederea unei reduceri a numarului mare de angajati din TVR si nici nu precizeaza ce se va intampla cu cei care lucreaza la emisiunile care ar iesi din grila, in urma comasarilor de programe.

  • CA al TVR a discutat, vineri, concluziile, propunerile si recomandarile cuprinse intr-un raport al grupului de lucru si al Comisiei de experti pentru redresarea economica a institutiei. Raportul a fost votat cu 12 voturi “pentru”, in conditiile in care un membru al CA a parasit sala de sedinta. Initial, raportul in forma prezentata de catre grupul de lucru a fost respins, intrunind insuficiente voturi (6 voturi pentru, 2 impotriva si 5 abtineri), dar a fost adoptat in cele din urma dupa ce s-a gasit o solutie pentru ca TVR 3 sa nu aiba soarta TVR Info si TVR Cultural.
  • Prin hotararea de azi, CA al TVR aproba raportul Grupului de lucru si al Comisiei de experti, iar concluziile raportului final “reprezinta temeiul elaborarii si aprobarii Programului de redresare economica a Societatii Romane de Televiziune, in acord cu dispozitiile OUG nr. 33/2012”. De punerea in aplicare a hotararii este responsabil presedintele-director general Claudiu Saftoiu.
  • TVR precizeaza ca “in perioada urmatoare, Patronatul TVR va demara negocieri cu reprezentantii sindicatelor din organizatie, in vederea elaborarii programului de redresare a TVR“.
  • Textul raportului grupului de lucru pentru redresarea TVR si decizia de azi a CA pot fi consultate intr-un document publicat pe site-ul TVR

Principalele concluzii ale analizei privind situatia economica a TVR:

  • “Structura existenta genereaza confuzie si o repartizare nejudicioasa a oamenilor pe emisiuni ducand la o ineficienta si din punct de vedere creator, cat si din punct de vedere al necesarului de productie.”
  • “Existenta unui numar foarte mare de directii, si anume 7 si mai ales a unui numar foarte mare de departamente – 25 a condus la un numar foarte mare de functii de conducere si implicit la costuri salariale foarte mari.
  • “S-a constatat ca cei care produceau efectiv emisiunile aveau trei nivele de subordonare: unul catre redactia din care faceau parte, al doilea catre departamentul din care facea parte redactia si ultimul, si in acest moment fara importanta, fata de directorul de canal ￯ cel care ar trebui sa poarte responsabilitatea materialelor care intra pe post.”

Principalele propuneri si recomandari:

  • “In consecinta, propunem o noua structura cu 5 directii, 10 departamente cu serviciile si birourile aferente. Aceasta structura este bazata pe fluxuri de productie si pe fluxuri economice reale si simplificate in asa fel incat cei care solicita productia si o difuzeaza controleaza efectiv si costurile.”
  • In aceasta noua structura vor inceta emisia canalele: TVR Info, TVR Cultural – a carei misiune va fi preluata de TVR 2 si TVR 3. De asemenea misiunea TVR Interactiv va fi preluata de Directia Stiri.”
  • Potrivit amendamentului care, adoptat fiind, a facut sa fie aprobat acest program, intr-un capitol al raportului este inlocuita sintagma “Secretariatul Studiouri Teritoriale” cu “TVR 3”. La capitolul respectiv, se mentioneaza ca “Secretariatul special pentru studiouri teritoriale este pozitionat ca infrastructura de legatura de tip editorial alaturi de canale in subordinea DIrectiei Programe”.

Documentul citat este vag in privinta masurilor ce ar putea fi luate in vederea unei reduceri a numarului mare de angajati din TVR. Dupa ce trece in revista Contractul Colectiv de Munca, diversele legi in domeniu si posibilitati teoretice de eficientizare a utilizarii resurselor umane interne si externe, raportul arata:

  • “Optimizarea numarului de angajati ai SRTV se poate realiza in mai multe moduri, probabil cel mai bine o combinatie a acestor solutii. Printre acestea se numara externalizarea unora dintre activitati si realizarea acestora prin contracte sezoniere, astfel incat sa se evite cheltuielile ineficiente, in perioadele de inactivitate sau de activitate redusa. Beneficiarii acestor contracte pot fi, desigur, si fosti angajati ai TVR.”

Masuri de redresare propuse in raport:

Masuri organizationale

  • Studiourile teritoriale, serviciul juridic, departamentul resurse umane, compartimentul audit intern, compartimentul informatii clasificate, colectiv ombudsman, corpul de control al PDG, compartimentul Consilieri PDG, compartimentul Cabinet PDG, secretariat CA si Comitet Director, arhiva de documente, compartimentul Relatii Publice si Protocol, Directia Economica, Departamentul Marketing si Vanzari, pozitia de Producator General al SRTV intra in subordinea directa a Presedintelui Director General
  • noua organigrama separa relatia intre un Presedinte Director General numit pe baza algoritmului politic conform art. 19 din Legea nr. 41/1994 si Directia Stiri, astfel incat deontologia profesionala si independenta editoriala sunt garantate prin imposibilitatea imixtiunii Presedintelui Director General in materie de oportunitate si continut a emisiunilor informative”.
  • Departamentul Sport se separa de Directia Stiri, iar ambele sunt reorganizate
  • Producatorul General al SRTv va prelua si va aplica strategia de programe a SRTV prin intermediul directiilor si compartimentelor subordonate. Lucreaza cu Directia Stiri, Casa de Productie TVR, Departamentul Emisiuni Sport, Departamentul Emisiuni pentru Minoritati. Are in directa subordine Directia Studiouri Centrale, activitatile de creatie si de productie, compartimentele de suport pentru conceptia grilei, tehnic si administrativ.
  • Canalele de difuzare vor avea bugete bine stabilite, inclusiv pentru salarii

Masuri pentru achitarea obligatiilor fiscale restante si curente si alte masuri financiare: modificarea cadrului legislativ, renegociarea contractelor pentru filme, modificarea cadrului legislativ, revizuirea tuturor contractelor comerciale, reduceri la telefonie, combustibil si energie, vanzarea autoturismelor vechi

  • “Reducerea vizeaza printre altele renegocierea unor contracte cu distribuitorii de filme, inclusiv obtinerea unor redifuzari gratuite in aceeasi valabilitate a licentei. Un simplu exercitiu aplicat cu doi mari distribuitori DARO si Illarious, reprezentand majorarea redifuzarilor de la 2 la 3, numai pentru filme, a generat o posibila economie de aprox. 489.000 euro, respectiv 290 de ore de difuzare gratuite.”
  • “O alta reducere poate fi cauzata de modificarea cadrului legislativ care sa permita televiziunii publice posibilitatea fructificarii veniturilor proprii in scopul acoperirii pierderii anterioare.”
  • “Este necesara revizuirea tuturor contractelor comerciale existente in vederea renegocierii diverselor clauze. De exemplu, revizuirea taxelor stabilite cu distribuitorii de energie electrica pentru colectarea taxei TV cu scopul diminuarii acestora.”
  • Renegocierea tarifelor de transmisie cu SNR ar genera venituri din subventii mai mari la dispozitia televiziunii publice care ar putea fi folosite pentru investitii, cu prioritate in innoirea echipamentelor, respectiv a studiourilor.”
  • “O analiza riguroasa a cheltuielilor curente a demonstrat ca se pot face economii semnificative pe termen lung cu telefonia fixa si mobila, consumul de combustibil, de energie si apa.”
  • “In conformitate cu legislatia actuala, utilizarea serviciilor, respectiv achizitionarea de produse prin intermediul unitatiilor protejate, va duce la economisirea taxei lunare aferente persoanelor cu handicap.”
  • “O alta posibila sursa de venit ar pute sa fie reprezentata de vanzarea autoturismelor cu o vechime mai mare de 15 ani, integral amortizate, aflate in conservare de la finele lui 2011, economisindu-se cheltuieli cu piese de schimb si reparatii.”
  • “Acest proces este fezabil insa impune elaborarea unor bugete de venituri si cheltuieli extrem de riguroase si o urmarire a realizarii acestora pe intervale scurte de timp, eventual trimestrial.”
  • “In aceste conditii, mai exact ale unei reduceri sustinute de aprox. 62,437,471.56 euro, SRTV va putea sa acopere pierderea existenta la finele lui 2012 in aproximativ 7 ani.”

Potrivit raportului, toate acestea ar putea contribui la o “reducere sustinuta de aprox. 62,437,471.56 euro”, ceea ce ar insemna ca “SRTV va putea sa acopere pierderea existenta la finele lui 2012 in aproximativ 7 ani”.

“Prin planul de masuri propus, cheltuielile viitoare ale SRTV vor fi de 5.107.774 euro/luna, ceea ce inseamna ca aproximativ 1.471.430 euro/luna vor putea fi directionati catre plata datoriilor, ce vor putea fi acoperite integral in 7,5 ani. Toate aceste proiectii financiare vor fi refacute o data cu elaborarea planului de masuri ce urmeaza a fi aprobat, cu posibilitatea ca aceasta datorie sa fie achitata intr-un timp mai scurt”, arata raportul adoptat de CA.

Cum arata calculul cuprins in raportul aprobat de CA:

  • cheltuieli totale – 165.298.148 euro
  • reducere – 62.437.471,56 euro
  • cheltuieli 2013 – 102.860.676,44 euro
  • venituri taxa – 71.077.342,44 euro
  • venituri din subventii – 7.873.111,11 euro
  • profit brut – 17.657.165,11 euro
  • pierdere cumulata – 145.618.779,33 euro
  • Perioada de redresare – 7,5 ani

Acelasi document mentioneaza si obligatiile la bugetul statului la data de 30 iunie 2012:

  • Obligatii aferente drepturilor de natura salariala – 183.505.000 lei
  • TVA de plata – 72.142.000 lei
  • Dobanzi si penalitati – 95.913.000 lei
  • Total – 351.560.000 lei

Ce inseamna, intre altele, aceste schimbari pentru canalele TVR care vor ramane:

TVR 1:

  • “va avea ca misiune satisfacerea exigentelor unui public telespectator complex prin realizarea si difuzarea de programe de genuri diferite, ai caror parametrii ii reprezinta calitatea, diversitatea si respectarea pluralismului.”
  • “TVR 1 pastreaza titlurile valoroase cu care publicul este familiar dar va include si emisiuni noi sau emisiuni transferate de pe TVR2 , TVR3 sau Info.”
  • “Principalul Jurnal revine la ora 20.00.”
  • “Ora de business se transfera pe TVR1, respectand ideea de canal axat pe informatie.”
  • “Emisiunile de informatie economica ale TVR1 sunt plasate mai vizibil si vor fi completate pe tronsonul respectiv de alte doua emisiuni necesare – despre mediu si despre sanatate. Se pastreaza emisiunea de traditie si cu performanta de audienta – Viata Satului.”
  • “Emisiunile pentru minoritati capata un spatiu mai generos pe TVR1 disparand de pe TVR2.”
  • “Divertismentul pastreaza spatiile existente ( vineri seara, sambata dupa amiaza si seara, duminica dupa amiaza) urmand a se vedea ce titluri se pot produce dupa renegocieri cu echipele de productie interne si externe.”

TVR 2/ TVR2 Cultural:

  • TVR2, sub denumirea TVR2 Cultural, va prelua din sarcinile TVR Cultural intr-o viziune noua, atractiva, dinamica, adresata unui public activ ca alternativa la oferta generalista a TVR1. TVR2 Cultural va respecta sarcinile editoriale prevazute de Legea nr. 41/1994 si va fi axat cu precadere pe cultura si educatie. Noua viziune va include difuzarea de informatii culturale, de filme, de piese de teatru, concerte, etc romanesti consacrate, dar si productii ale tinerilor creatori independenti.”
  • “Pe canalul TVR2 Cultural nu mai exista emisiunile oficiale nu pentru ca este un canal mai comercial ci, dimpotriva, pentru ca devine un canal cu o tenta culturala pronuntata.”
  • “TVR2 Cultural capata al doilea Jurnal al zilei suplinind pe cat posibil absenta canalului de stiri, acest al doilea Jurnal adaugandu-se Orei de Stiri”
  • “TVR2 Cultural va difuza un Jurnal cultural care trebuie sa furnizeze toate informatiile culturale importante, de luni pana vineri inclusiv, iar sambata si duminica , pe acelasi slot, vom regasi 2 magazine de cultura.”

TVR International, postul pentru strainatate al SRTV, “va elabora si difuza programe in limba romana si limbi straine, adresate telespectatorilor din strainatate, pentru a promova imaginea Romaniei in lume, politica sa interna si externa, conform strategiei nationale promovate de autoritatile statului”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro