UDMR, in dizgratia Budapestei
In conditiile in care ultimele sondaje din Ungaria arata ca socialistii vor pierde alegerile, Marko Bela, presedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), a fost atentionat de premierul ungar Gyurcsany Ferenc pentru apropierea Uniunii de partidul de opozitie FIDESZ, cu orientare de dreapta.
Cazul presupusului cuplu de spioni Szatmari a scos la lumina modul prin care Knopp Andras, fost ministru maghiar, si Hiller Istvan, actualul ministrul al Culturii din Ungaria, au construit o televiziune controlata de partidul socialist.
Batalia intre socialistii maghiari (MPSZ) si democrati (FIDESZ) foloseste toate resursele printre care si mass-media. In Ungaria, principalele publicatii sunt controlate de catre democrati – un fapt cat se poate de clar, demonstrat si prin recentul scandal de spionaj.
Bomba mediatica a fost lansata de catre cotidianul „Nepszabadsag”, care nu se mai sfieste sa il acuze pe premierul maghiar, in repetate randuri, de incompetenta si chiar de prostie. Informatiile publicate de „Magyar Nemzet” au fost preluate de cotidianul regional „Kronika”, cu sediul la Cluj, despre care se stie ca este finantat de oameni de afaceri apropiati FIDESZ.
ZIUA de Cluj a prezentat legatura dintre unul dintre ziaristii importanti de la „Magyar Nemzet”, Bayer Zsolt, declarat persoana non-grata de catre autoritatile romane, caruia i s-a interzis sa mai intre pe teritoriul Romaniei, si „Kronika”. Jurnalistul are legaturi foarte stranse cu redactia cotidianului de la Cluj, iar sotia lui este clujeanca.
Spionaj cu radacini in Transilvania
Ultimele sondaje arata ca partidul premierului maghiar este in cadere libera, iar FIDESZ castiga din ce in ce mai mult teren.
Astfel, scandalul de spionaj pare a fi vendeta partidului socialist din Ungaria, MSZP, deoarece, dupa ce partidul a finantat cu miliarde de forinti proiectele UDMR din Transilvania, o serie de informatii „compromitatoare” au fost date presei, iar sursa ar fi, dupa cum titreaza cotidianul „Nepszabadsag”, chiar din zona UDMR, factiunea simpatizanta a partidului de opozitie FIDESZ.
In aceeasi masura, presa din Ungaria a aratat ca, in ultimele luni, Marko Bela a avut contacte frecvente cu lideri ai partidului maghiar FIDESZ.
Marko Bela, incoltit
Pozitia liderului UDMR fata de scandalul de spionaj a atras atentia, deoarece, dupa cum relateaza publicatia maghiara Nepszabadsag, daca Marko Bela ar fi raspuns la acuzatiile legate de implicarea partidului in cazul de spionaj, lucrurile ar fi fost mult mai spectaculoase. Marko Bela a negat orice implicare a UDMR in cazul „Mata Hari”.
Mai mult, la inceputul saptamanii, premierul Ungariei a avut o serie de intrevederi cu liderii partidelor maghiare din afara tarii, al carui cap de afis a fost intalnirea cu presedintele UDMR, Marko Bela. Declaratiile acestuia in mass-media maghiara arata o ruptura intre partidul socialist din Ungaria si UDMR.
Marko nu a dorit sa comenteze discutiile cu premierul maghiar, legate de inlesnirea trecerii granitei cu Ungaria a cetatenilor de etnie maghiara sau problema accordarii dublei cetatenii pentru acestia. „Relatiile UDMR-ului cu guvernul maghiar nu vor fi afectate nici intr-un fel. Nu cred ca partidul socialist isi va retrage sprijinul acordat Uniunii”, a declarat senatorul Peter Eckstein.
El a mentionat ca mediatizatul caz de presupus spionaj nu este alceva decat pseudoscandal.
O noua victima: Hiller Istvan
Numele ministrului Culturii, Hiller Istvan, a fost vehiculat in mai multe publicatii maghiare ca fiind unul dintre cei trei ministri care au avut legaturi intime cu presupusa spioana Szatmari Ildiko. In general, presa maghiara este catalogata ca fiind partizana partidului de opozitie FIDESZ, dar exista si un contrabalans al acestei stari de fapt.
Conform publicatiei „HVB”, actualul ministru al Culturii a sustinut aparitia primei televiziuni de stanga. „Era nevoie de o televiziune care sa sustina si partidele de stanga din Ungaria”, a declarat Hiller publicatiei. Meandrele trustului Pan Am Media Reklam duc pana la un alt personaj controversat al politicii maghiare, fostul ministru al culturii din Ungaria, Knopp Andras.
Acesta a fost si directorul Eural TG. Deloc ciudat, atat timp cat a functionat societatea Eural TG, Knopp Andras a deschis o televiziune nationala in Ungaria, Pan Am Media Reklam, pentru a sprijini campania electorala a partidului social democrat.
Istoria unui presupus spionaj
Cotidianul „Magyar Nemzet” a dezvaluit ca o clujeanca de origine maghiara ar fi fost infiltrata de serviciile secrete romanesti in guvernul de la Budapesta. Scandalul, care este de-abia la inceput, duce spre Cluj si spre aripa radicala din UDMR, sustinuta financiar si politic de FIDESZ-ul lui Orban.
Presa maghiara a precizat ca presupusa spioana, care ar fi avut legaturi „neprincipiale” cu trei ministri ungari, se numeste Ildiko Szatmari, a fost functionar in ministerul roman al Educatiei, iar sotul acesteia este Tibor Szatmari, fost consilier al lui Marko Bela. Ildiko Szatmari era responsabila cu impartirea fondurilor catre comunitatile maghiare de peste granita.