Sari direct la conținut

„Ultra-bogații tot nu pot rezista”: Un miliardar plănuiește noi scufundări către Titanic pentru a arăta că nu sunt periculoase

HotNews.ro
Titan, submarinul deținut de OceanGate, a dispărut în timpul unei expediții, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Titan, submarinul deținut de OceanGate, a dispărut în timpul unei expediții, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Larry Connor, un miliardar american din statul Ohio, plănuiește o scufundare la bordul unui submersibil până la epava Titanicului pentru a demonstra că astfel de misiuni sunt sigure după implozia Titanului vara trecută, relatează Business Insider.

„Vreau să arăt oamenilor din întreaga lume că, deși oceanul este extrem de puternic, el poate fi minunat și plăcut și îți poate schimba viața în mod real dacă îl abordezi cum trebuie”, a declarat Connor, în vârstă de 74 de ani, într-un interviu acordat The Wall Street Journal.

Cei de la WSJ își intitulează oarecum ironic articolul „După implozia OceanGate, ultra-bogații tot nu pot rezista adâncului mării”.

Connor plănuiește noua scufundare alături de Patrick Lahey, CEO-ul și cofondatorul producătorului de submersibile Triton Submarines, cei doi spunând că vor să demonstreze că astfel de misiuni pot fi efectuate în mod repetat și în siguranță în condițiile în care moartea celor 5 pasageri aflați la bordul submersibilului Titan în iunie anul trecut a zdruncinat puternic încrederea în această industrie de nișă de care sunt interesați mulți milionari și miliardari.

Agenția Forbes estimează averea lui Connor și a familiei sale, care are afaceri în domeniul imobiliar și sectorul tech, la două miliarde de dolari. The Connor Group, compania imobiliară a familiei, deține active în valoare de 5 miliarde de dolari în mai multe state americane, fiind specializată în proprietăți de lux.

În ceea ce-l privește pe Lahey, acesta a relatat că miliardarul l-a sunat cu doar câteva zile după implozia submersibilului Titan, dezastru în care a murt și Stockton Rush, unul dintre fondatorii companiei OceanGate care l-a produs.

„Știi, ceea ce trebuie să facem este să construim un submersibil care să se poată scufunda [până la adâncimea la care se află Titanicul] în mod repetat și în siguranță pentru a demonstra lumii că voi puteți face asta, că Titan a fost o invenție periculoasă”, a relatat Lahey discuția avută cu Connor.

Miliardarul american este un pasionat al scufundărilor la mare adâncime

Connor, care anterior s-a scufundat în Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului, spune că plănuiește alături de Lahey o misiune cu doar două persoane într-un submersibil numit Triton 4000/2 Abyssal Explorer.

Numărul de „4.000” din numele submersibilului face referire la adâncimea la care acesta poate coborî.

Connor nu a anunțat deocamdată o dată de la care plănuiește să înceapă scufundările însă alegerea lui Lahey pentru proiect nu este întâmplătoare.

Acesta a fost unul dintre oamenii din industrie care au criticat compania OceanGate atât înainte, cât și după dezastru, din cauza abordării relaxate a acesteia privind normele de siguranță.

Primele bucăți ale submersibilului Titan au fost aduse la țărm în data de 28 iunie a anului trecut, după mai bine de o săptămână în care opinia publică internațională a urmărit pe larg acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro