Sari direct la conținut

Un consortiu condus de SSIF SWISS Capital va acorda consultanta statului in vanzarea actiunilor pe care le mai detine la Romtelecom

HotNews.ro
Sediul Romtelecom, Foto: Hotnews
Sediul Romtelecom, Foto: Hotnews

Consortiul format din SSIF Swiss Capital S.A., UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities S.A va oferi servicii de consultanta specializata in vanzarea actiunilor pe care le mai detine statul la Romtelecom, a anuntat miercuri seara Ministerul Pentru Societatea informationala (MSI). Consortiul a fost desemnat castigator in data de 18 decembrie 2013, in urma unei proceduri de cerere de oferte. Cea de-a doua oferta, depusa de consortiul format din Deutsche Bank AG (Londra, Marea Britanie) si Raiffeisen Capital & Investment SA, in care subcontractor era Clifford Chance Badea, a fost descalificata, pentru ca nu a avut toate documentele solicitate de autoritati.

Conform conditiilor impuse prin Cererea de Oferta, onorariul consultantului va avea o componenta fixa si una variabila. Oferta financiara a consortiului desemnat castigator are o componenta fixa de zero lei si o componenta variabila de 2,085% cu TVA, care se aplica la profitul brut, considerat diferenta matematica dintre valoarea pachetului de actiuni vandut si, respectiv, valoarea aceluiasi pachet de actiuni detinut calculat la valoarea sa nominal/contabila inregistrata in evidentele contabile ale MSI.

Componenta variabila prevazuta este una de tip ‘comision de succes’, incasarea acestuia fiind conditionata de vanzarea actiunilor Romtelecom si se va efectua numai dupa incasarea sumei aferente tranzactiei. Componenta variabila ofertata include toate taxele si impozitele prevazute de legislatia in vigoare, inclusiv TVA, conform prevederii Cererii de Oferta elaborate de MSI. Componenta variabila a onorariului se achita doar in cazul in care tranzactia actiunilor Romtelecom se realizeaza.

  • „In cererea de oferta pe care am formulat-o, am ridicat stacheta foarte sus pentru a atrage consultanti de renume international si cu experienta considerabila in domeniu. In plus, am stabilit conditii de ofertare financiara care sa stimuleze consultantul ales sa depuna toate eforturile in vederea maximizarii profitului obtinut prin vanzarea pachetului de actiuni detinut de Statul Roman prin MSI la Romtelecom „, a declarat ministrul pentru societatea informationala, Dan Nica.

Cele doua consortii care au depus oferte sunt:

  • consortiul format din SSIF SWISS CAPITAL SA, UBS Limited (Marea Britanie),  Musat & Asociatii S.p.a.r.l. si BT Securities SA; subcontractori: Hogan Lovells, Banca Transilvania SA, KPMG Advisory SRL
  • consortiul format din DEUTSCHE BANK AG (Londra, Marea Britanie) si Raiffeisen Capital & Investment  SA; subcontractor: Clifford Chance Badea.

Oferta consortiului format din Deutsche Bank AG si Raiffeisen Capital & Investment a fost descalificata, nefiind depuse toate documentele solicitate in Cererea de Oferta. Astfel, in conformitate cu prevederile din Cererea de oferta, oferta tehnica si oferta financiara a consortiului format din Deutsche Bank AG si Raiffeisen Capital & Investment SA nu au mai fost analizate.

Procedura de atribuire a fost aceea de selectare prin Cerere de oferte.

Obiectul contractului este: ‘Servicii de consultanta prestate de un consultant specializat, banca de investitii sau consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, in vederea vanzarii pachetului minoritar de actiuni detinut de MSI la Societatea Comerciala „Romtelecom”.

Anuntul de cerere de oferta pentru servicii de consultanta in vederea vanzarii pachetului minoritar de actiuni pe care MSI il detine la S.C. Romtelecom S.A. a fost publicat pe 7 octombrie 2013 in presa nationala si internationala. Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost 7 noiembrie, dar a fost prelungit pana pe 21 noiembrie la solicitarea potentialilor ofertanti. Ofertele au putut fi depuse dupa achizitionarea cererii de oferta contra sumei de 10.000 euro.

Ofertantii au trebuit sa dovedeasca ca au participat in ultimii 10 ani, in calitate de consultant al guvernelor/ministerelor/altor autoritati publice din Romania sau la nivel international, in cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifra de afaceri de cel putin 2,5 miliarde de lei la momentul demararii procesului de privatizare sau au finalizat in ultimii 10 ani cel putin un contract de consultanta a guvernelor/ministerelor altor autoritati publice din Romania sau la nivel international, in cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel putin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat in ultimii 5 ani in calitate de consultant in investitii financiare pe piata de capital sau vanzari de pachete de actiuni, cumulate in mediul privat, in valoare de cel putin 500 milioane de lei, conform criteriilor stabilite de catre minister.

Atributiile Consultantului vor consta in acordarea de asistenta specializata pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor proceselor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare.

Actionarii Romtelecom suntOTE – principalul operator de telecomunicatii din Grecia – cu 54,01% – si Ministerul Comunicatiilor (MSI) – 45,99%.

Grupul elen OTE controleaza in Romania companiile Cosmote si Romtelecom. Grupul german de comunicatii Deutsche Telekom este actionarul majoritar al OTE cu o participatie de 40% din actiuni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro